Skocz do zawartości
IGNORED

cyfra kontra koaxial

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat różnic między połączeniem optycznym a coaxialnym. Otóż tydzień temu postanowiłem na własnej skórze sprawdzić jaki wpływ na brzmienie mają kable głośnikowe i cyfrowe. W tym celu zacząłem chodzić po sklepach i wypożyczać różne kable. O ile różnic w kablach głośnikowych sie doszukałem, o tyle moim zdaniem różnice pomiędzy kablami cyfrowymi są zerowe!!!

Porównywałem:

-optyk oechlebach red opto star (ok.130zł)

-coaxial dls ultimate (ok.120zł)

-coaxial straight wire silver link (ok.250zł)

-zwykły kabel (marne grosze)

Do testów podszedłem z lekkim niedowierzaniem i niestety (a może na szczęście) miałem racje. Otóż różnice pomiędzy pierwszymi trzema kablami są absolutnie żadne !!! zwykły kabel wypadł nieznacznie gorzej ale biorąc pod uwagę jego wartość spodziewałem sie bardziej dramatycznych zmian. Jestem absolutnie przekonany, iż wydawanie dużych pieniędzy na tego typu kable to absolutna pomyłka, a wydawanie więcej niż 100zł na kabel cyfrowy do sprzętu za powiedzmy 10kzł to zwykłe buractwo. Przepraszam że tak ostro ale po prostu chciałbym przestrzec potencjalnych kupców przed niepotrzebnymi wydatkami.

Uprzedzam, że testy które przeprowadzałem były bardzo wnikliwe i wykonywane na sprzęcie który powinien takowe różnice wychwycić. Z początku miałem w planie wypożyczyć przynajmniej kilkanaście kabli cyfrowych, ale po tym teście zaprzestałem ponieważ nie ma to sensu. Przekonałem się na własnej skórze jak producenci i recenzenci potrafią zrobić człowieka w balona.

Zgadzacie się ze mną, a może robiliście podobne testy i macie zgoła odmienne zdanie???

ps. zaraz na ring wychodzi Andrew Golota!!! mam nadzieje że zniszczy czarnucha :D

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/

Jesko - good for you ! Pieniądze zaoszczędzone na kablu cyfrowym, będziesz mógł wydać na laryngologa :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114296

widzisz elberoth może i twój sprzęt upoważnia Cię do takich zakupów, choć szczerze w to wątpie. Sugestia to w tego typu kablach najważniejszy czynnik, a ja jak dotąd nie doszukałem się u siebie jakiś niedociągnięć laryngologicznych :D jeżeżeli jednak różnice są to jest to zmiana absolutnie minimalna niewarta zachodu i wydanych pieniędzy. Ja od teraz twierdze, że ludzie posiadający drogie cyfrówki są zwyczajnymi snobami! dostanie mi się? to dobrze :D

MariuszJ jednego psychoanalityka mam w domu w postaci mojej kochanej Mamusi :D

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114359

A moze tak podalbys na czym opierasz swoje tezy? Jakies badania widma dzwieku, analizy statystyczne odbic, albo chocby metodologicznie uzasadnione analizy porownawcze??

Bo jesli jedynie na swoim sluchu i wrazeniach - sorry, z calym szacunkiem dla tojego gustu, ale nikt Ci tutaj w takie argumenty nie uwierzy.

BTW sprzetu, dobrze jakbys tez podal o jakim sprzecie mowisz? Byc moze twoje wnioski sa prawdziwe, ale bardzo enigmatycznie piszesz o metodach jakie uzyles by do nich dojsc.

No i piszesz o cyfrowych a nic o coaxialnych - a to miedzy tymi dwoma grupami miala wystepowac roznica.

P.S. A propos twojej uprzejmej uwagi i nadziei na znakomity wynik piesciarski, z doniesien prasowych wynika ze to jednak "bialas dostal w czape" :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114397

no i jest pierwszy rzucił kamieniem :-D

Paulus,

Z całym szacunkiem ale po kiego grzyba mam pisać o jakiś badaniach widma dźwięku itp.? podniecają cię takie nazwy czy co? Ja piszę o osobistych wrażeniach jakie wywarły na mnie te kable. Strona techniczna mnie nie interesuje ja rozprawiam o dźwięku a nie o budowie i parametrach kabli. To właśnie takie techniczne podejście umożliwia producentom zarabianie na naiwnych audiofilach.

Sprzęt na którym porównuje jest szczegółowo opisany w "o mnie" dobrze by było żebyś najpierw tam zajrzał a potem mnie pouczał.

Radziłbym też nauczyć się podstawowych nazw. Coaxial może być także cyfrowy, a ściślej są dwa rodzaje kabli cyfrowych optyczne i coaxialne. I o nich właśnie mówię. Rzeczywiście użyłem troszkę daleko idącego kolokwializmu, mówiąc "cyfra" miałem oczywiście na myśli kable optyczne.

O szczegółach porównań specjalnie nie wspomniałem ponieważ różnice są moim zdaniem żadne. Ale skoro się upierasz to powiem że kable porównywałem zarówno na na materiałach muzycznych jak i filmowych. Przeprowadzałem ślepe testy ale i bez nich (przełączając między jednym a drugim) także nie doszukałem się żadnych różnic.

ps. Widzisz trzeba było oglądać a nie czytać jakieś nie sprawdzone źródła. Otóż Polak zremisował i walczył pięknie, mam nadzieje że czarnuch nie stchórzy i zgodzi się na rewanż.

Ogólnie rzecz biorąc twojego wpisu mogło by w ogóle nie być, bo nic do tej rozmowy nie wniósł.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114400

Jesko -> jezeli nie chcesz wywolywac burz, przede wszystkim nie uzywaj slow "slepy test". Nie uzywaj tez sformulowania "nie widze roznicy", bo to oznacza ze nie nadajesz sie do takich dysput. Rasowy audiofil zawsze wyczuwa roznice. Choc dziwnym trafem, pomieszczenie odsluchowe mu nie psuje wrazen estetycznych, natomiast napis na kablu psuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114403

Ślepe testy to powinna być podstawowa sprawa - pytanie jak je przeprowadzić w warunkach domowych.

>>>>Paulus nie czepiaj sie czlowieka :)) pisze ze nie slyszy i bardzo dobrze nie bedzie musial pieniedzy wyrzucać. Ty słyszysz różnice - też dobrze będziesz mógł do starości co rok wymieniać kabelki . Po co toczyć 40ty raz tą samą wojne.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114405

No widzisz, ja tez mowie o wrazeniach, ale opartych jedynie na wlasnych odczuciach, ale popartych jakimis argumentami. Niestety tak jak sie obawialem, jedynym co masz do powiedzenia to "uwaga! cos tam mi sie udalo wyslyszec (albo jak w twym przypadku nie udalo ;-) co juz samo z siebie jest kuriozalne).

Natomiast jakbys jednak dowiedzial sie co to jest widmo dzwieku, to bys spostrzegl, ze niewiele ma to wspolnego z budowa,a tym bardziej parametrami kabli. Szczerze zachecam bo to calkiem humanistyczna wyprawa, choc na taka nie wyglada ;-)

Co do sprzetu: akurat zajrzalem, i nie chcialem stawiac zarzutu (i nawet nie przypuszczalem) ze robiles te testy na swoim ! Piszesz "Uprzedzam, że testy które przeprowadzałem były bardzo wnikliwe i wykonywane na sprzęcie który powinien takowe różnice wychwycić.", a niestety to czym dysponujesz nijak chyba nie uprawnia cie do takich stwierdzen. Moze na grupie rec.kino.domowe, a nie tutaj. Jak bys chcial jednak przeprowadzic jakis rzeczywisty test na sprzecie ktory ci na to pozwoli, to zwroc sie chocby do Elberoth' a ktorego tak niemilo potraktowales. Moze Cie zaprosi na odsluch ;-))

Jak rozumiem, poslugujac sie twoja nomentkatura "cyfra" to cos w rodzaju toslink'a, a coaxial to jednak jakis kabel elektryczny (nie wazne czy przenoszacy dane cyfrowe czy analogowe). I prosze nie mieszac przeciwienstw. Cyfrowy - NIE-cyfrowy (czyli analogowy), koaksialny - ew. kompozytowy (niech mnie poprawia bardziej swiatli w tym temacie). Robisz bledy logiczne. A o roznicach i tak nic nie piszesz.

"O szczegółach porównań specjalnie nie wspomniałem ponieważ różnice są moim zdaniem żadne" - trodno zeby cos innego z tych porownan wyszlo, skoro uzywasz do tego jedynie swojego ucha (nieuzbrojonego ;-)). Tu jeszcze moja ciekawosc pojdzie dalej : sam preprowadzales te slepe testy o ktorych piszesz ?

Ogolnie rzecz biorac, twojego tematu gdyby nie bylo to tez bysmy sie nie pogniewali :-)

(chyba jednak nie pozdrawiam, bo trudno kogos, kto mowi na drugiego czlowieka "czarnuch" pozdrawiac).

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114408

->mciej: wcale nie chce mi sie zaczynac wojny o to czy ktos slyszy czy nie slyszy. Ale jak sie tak autorytarnie wypowiada, zaczynajac nowy watek, a tak na prawde to sprowadza wszystko to stwierdzenia "ze nie slyszy", to tylko wspolczuc ze nie slyszy. Zbyt wiele tu szanujacych sie osob na liscie, by zasmiecac ja tak banalnymi wypowiedziami.

A jesli juz, to niech padnie chociaz jeden argument.

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114412

W sprawie argumentów - doskonale bylo by to podeprzeć analizą widma sygnału tylko pozostają 2 pytania :

1. czy każdy ma możliwość wykonania takiej analizy

2. "po kiego grzyba" :) podpierać własny słuch technicznymi szczegółami i analizami . Piszesz jakby wymiana kabli była potrzebna nie po to żeby słyszeć różnicę, a po to żeby były lepsze wyniki testów i analiz.

Każdy z nas ma jakąś opinię i każdy może sie nią dzielić - ty także masz własne zdanie i jestem przekonany że nawet gdyby tu wrzucić 150 wykresów i tabelek to by cie nie przekonało. I mnie to nie dziwi - przecież ty tą różnice usłyszałeś. Ten co słyszy wymienia kabelki i jest szczęśliwy bo mu gra lepiej , ten co nie słyszy ma więcej drobniaków i też jest szczęśliwy - może dokupi kilka płyt testowych. :)

Wykonywanie jakichś pomiarów miało by zresztą sens jedynie gdyby udało mu się usłyszeć jakąś zmianę dzwięku - wtedy to mogłoby sie przydać dla oceny czy to nie jest ewentualny efekt placebo. I tyle.

Tak sie składa że ostatnio przekopałem forum w poszukowaniu ogólnych opinii o kablach - w sensie "działa czy nie działa". Wnioski są takie że można rozstrzygnąć to jedynie demokratycznym głosowaniem, bo oba stronnictwa: kablarze i antykablarze stoją murem przy swoim i nikt nie chce ustąpić. I nie ustąpi.

Więc może ustalmy po prostu że NIEKTÓRE HUMANOIDY nie słyszą i niech im będzie na zdrowie.

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114415

A mi osobiscie sie wydaje, ze to ci, ktorzy slysza roznice miedzy kablami powinni podac jakies argumenty... Szczegolnie jezeli chodzi o kabel (czy coaxial czy toslink) cyfrowy. O jitterze juz slyszalem - w dalszym ciagu nie do konca w niego wierze, bo z informatycznego punktu widzenia usuniecie tego problemu przez zastosowanie buforowania w odbiorniku powinno kosztowac w dzisiejszych realiach cenowych 10$. Co jeszcze, Drodzy Audiofile, moze krzywic te jedynki i koslawic te zera? Nic? Ojej, ilez to wspanialych firm produkujacych interkonekty z kambodzanskiej miedzi z drobinkami namibijskiego srebra by zbankrutowalo...

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114416

->mciej: 1. Kazdy kto ma komputer teoretycznie ma taka mozliwosc (no ale najpierw musialby nagrac dzwiek - a to w warunkach domowych staje sie niemozliwe). Wydawalo mi sie oczywiste ze ta propozycja jest zwrotem retorycznym. Chodzi mi o JAKIEKOLWIEK argumenty poza wlasnymi przeczuciami (bo inaczej to trudno dyskutowac)

2. Wlasnie po to sa rozne, nie tylko techniczne (a raczej technologiczne) sposoby analizy, zeby wlasne wrazenia, dobrze jak podparte doswiadczeniem wspierac wynikami. Na tym opiera sie kazdy dowod naukowy (w tym humanistyczny) w jakims zakresie takze powinna opierac sie rzeczowa dyskusja czy ew. polemiki.

Oczywiscie kazdy moze wyrazac swoja opinie, tylko co to nas tutaj obchodzi ! ( i prosze nie pisz ze "mozna nie czytac", bo to strasznie naiwny argument).

A szczegolnie opinie w stylu "nie slysze, nie slysze, nic nie slysze" - parafrazujac ;-)

To czy ktos slyszy, czy nie slyszy to niestety staje sie problem coraz bardziej teologiczny ;-)

co do emotikonow, to ten uzyty przez jesko, chyba nie byl z serii "zartobliwy" ??

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114423

To jest podobna sytuacja jak z tą płytą demagnetyzującą - niektorzy "szanowani audiofile" z naprawde sporą wiedzą jak również z zestawami za spore pieniądze nie slyszą nic po użyciu Densena - a ja slysze na moim pianocrafciku. I jak to wyjaśnić? I czy jest taka potrzeba.?

Miesiąc temu planowałem mały ugrade sprzętu - przedarłem sie przez niezliczoną ilość postów na forum dotyczących kabli. Skończyło się na wymianie karty dzwiekowej w kompie na coś z prawdziwym pazurem.

Ale po tych poszukiwaniach moj ogolny wniosek jest taki - jeżeli ktoś będzie szukał mojej rady w sprawie wymiany kabli to powiem tak :

Bierzesz w reklamowke zaskorniaki od babci :D,zostawiasz zastaw w sklepie, wypożyczasz jak najwiecej kabli, testujesz USZAMI. Słyszysz roznice dobrze , nie slyszysz tez dobrze.

I nie widze sensu w udawadnianiu komuś ze nie ma roznicy brzmieniowej między kablami z miedzi a kablami ze srebra. Bo jak na razie nie znalazłem tu żadnego którego udało by się przekonać. Jeżeli już to ludzie przechodzą na drugą stronę :D

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114425

Słuchajcie, nie ma się co kłucić o taka błachą sprawę. Jedni słyszą - fajnie, będą mieli lepszy dźwięk, inni nie słyszą - też dobrze, zaoszczędzą troche kasy. Generalnie i jedni i drudzy będą dzięki temu szczęśliwi :-)

jesko: mam nadzieję, że nie wziąłeś mojego komentarza za bardzodo siebie - to było "wężykiem" ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114432

chhhhhmmmm nie wiem co mam o tym myśleć. Ja tylko opisałem wrażenia z przeprowadzonego testu. Chyba lepiej że takowy przeprowadziłem aby przekonać się czy różnice są słyszalne, niż w nieskończoność zastanawiać się jak to jest naprawdę i czytać takie wpisy jakie prezentuje dziwnie podniecony rozmową paulus.

PauluS,

prosze Cię wyluzuj! bo czuje podświadomie, że mój tekst uderzył w twoje głęboko siedzące audiofilskie przekonania ja ich absolutnie nie chcę burzyć!

Na samym początku napisałem, że porównywałem także kable głośnikowe i tutaj odczułem dość wyraźną różnice. Nawet postanowiłem wymienić moje obecne AQ na 3 razy droższe vdh, bo w tym przypadku uważam że cena jaką zapłacę w pełni pokrywa się z różnicą dźwięku jaką odczuje. W przypadku kabli cyfrowych tak nie jest.

Nie wiem po co w ogóle bierzesz udział w tej dyskusji skoro to nie twoja dziedzina??? używasz może kabli cyfrowych? porównywałeś takowe? Nie wiem także po co miałbym udowadniać że nie słyszę różnicy? tego oczekuje od ciebie, bo Ty twierdzisz że różnica jest. Uszanuj to że twierdze inaczej niż Ty, tym bardziej że nie bujam w obłokach tylko opieram swój tekst o dowód w postaci testu. Nie chcesz to w niego nie wierz, ja Ci żadnych wyników laboratoryjnych przedstawiał nie będę po pierwsze, bo nie mam takiej możliwości i wiedzy, a po drugie, bo ja szukam różnic w dźwięku a nie przyczyny dlaczego to gra jak gra.

Jeżeli chodzi o słowo "czarnuch" który tak uderza w twoja godność, zastanawiające czyżbyś był murzynem a może z zasady starasz się pokazać jaki to z ciebie obrońca uciśnionych? powiedz mi czy jak ktoś do ciebie powie "białas" obrazisz się? mam nadzieje, że nie uważasz iż mam jakąś wrodzoną niechęć to murzynów, powiem Ci że osobiście bardzo ich cenie. Sam gram od 10 lat w koszykówkę i nie mogę wyjść z podziwu co ci ludzie mogą z piłką zrobić. Ale jak murzyn walczy z naszym to jest czarnuch i finał!!! :D

Elberoth,

no co ty. Odebrałem twoją wypowiedz ze szczerym pozytywnym uśmiechem. Odpowiadając także nie miałem ochoty Ci dopiec. Tak tylko chciałem troszkę ożywić dyskusje, widać że PauluS grzecznie poszedł tym tropem ba napisał że jestem w stosunku do Ciebie niegrzeczny - moim zdaniem to zdecydowana nadwrażliwość :D

ps. miałem nadzieje że ta rozmowa to nie będzie kolejny audiofilski bełkot. Ale tak się stało. Proponuje wiec zakończyć. Miałem nadzieje, że ktoś opisze wrażenia z podobnych testów i ten wątek w przyszłości do czegoś się przyda. Cóż tak to na tym forum jest. Interes własny przede wszystkim a kto myśli inaczej ten buc! :(

Pozdrawiam

a ciebie pauluS to nawet serdecznie...........

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114493

Jak to fajnie ze tutaj piszemy, a nie mowimy i ze mozna przeczytac to co kto kazdy wczesniej napisal. Wiec jesko, jakbys przeczytal to co pisalem to bys spostrzegl, ze w ogole nie twierdze ze slychac roznice w kablach, ze jestem audiofilem, czy tez ze w ogole wchodze w jakakolwiek polemika z twymi stwierdzeniami.

Co wynika to ze:

- twoj temat mowi jedynie o twych niczym nie uzasadnionych wrazeniach - interesujace moze dla twojej rodziny, ale nie koniecznie dla czytajacych forum

- ze jednak jestes rasista, jakbys teraz nie udowadnial ze tak nie jest.

Nie chce mi sie ciebie cytowac, bo temat uznaje za zamkniety. Otwarta jest jedynie ma niezgodna na wciskanie ludziom kitu, ze to niby cos innego miales na mysli.

Jak wspomnialem, jak to fajnie ze tu jednak piszemy...

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114604

Przepraszam Wszystkich za to co teraz napisze, ale dawno (a raczej nigdy) nikt tak na forum nie wyprowadził mnie z równowagi i w dodatku podle poniżył!!!

Paulus,

Po tym co napisałeś ręce mi opadły. Nigdy nie spodziewałbym się tak zawistnej odpowiedzi. Czym ja Ci podpadłem żebyś nazywał mnie rasistą i krętaczem ? posądzasz mnie o to, że przepisuje odpowiedzi bo sam nie umiem wysnuć takich wniosków? że niby jestem za głupi? już nawet nie mam ochoty Ci się rewanżować. No chyba żebym się z tobą spotkał, ale uwierz mi nie po to żeby z tobą porozmawiać, co najwyżej plunąć Ci w twarz boś dla mnie zwykła szmata!!!

Pamiętaj nigdy nie czuj się lepszy od innych, a już napewno gdy ich dobrze nie znasz. Nie trafiłeś na jakiegoś gówniarza który chciał się pochwalić że coś tam zrobił i pokazać jaki to z niego meloman. Gdybyś przeglądnął moje wpisy, zauważyłbyś, że zawsze staram się pomóc najlepiej jak tylko umiem !!! Ciekawe co ty miałbyś do powiedzenia w dziedzinie kina domowego? po co tu wogóle przylazłeś nadęty bucu? bawi Cię poniżanie innych? więcej nie pisze bo się niebezpiecznie rozkręcam -

jestem pewien że twoja odpowiedz będzie tylko dowodem na to co przed chwilą napisałem. Odszczekasz jak pies? czy zachowasz się jak pier**lony arystokrata i wypniesz się na mnie tyłkiem? a może powiesz żem żałosny? nie zmieni to faktu że jesteś.................................

jeszcze raz wszystkich za to przepraszam!

Narazie :(

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114619

eeeeeee.......eeeeeeeeeeee.........jesko się zdenerwował :) No proszę.

Pytanie do Paulusa - czy jak Britnej Spirs ma lepsze widmo to jest debeściara? Czy jak pierdykniesz sobie belkę odsłuchową w pokoju (tak na skos od jednego górnego rogu do tego naprzeciwko dolnego) i nie usłyszysz różnicy ale zmierzysz widma, odbicia i wyjdzie Ci że lepiej to jest ok, tak? Czy bardziej schludny zapis nutowy i ładniej wyglądający na kartce świadczy o tym że muzyka będzie lepsza? Czy książka szybciej napisana jest lepsza od tej co powstawała wolniej? Czy muzyk szybciej przebierający palcami po gryfie zawsze gra najlepiej?

Przepraszam Cię kolego - Twoje argumenty są cieniutkie tak jak bzdurne są moje pytania powyżej.

Jesko - wrzuć na luz. Kolo muzykę z CD wyrzuca zero-jedynkowo projektorem na ściane i jest ok.........I nie bluzgaj - człowieka na poziomie poznaje się po tym że umie się zachować w KAŻDEJ sytuacji.

The odd get even.

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-114653

całkowicie sie nie zgodze z jesko!!!!!!! ma miałem całkiem inne sportrzeżenia i mam ten coaxial co mam, i sprzetu też nie mam jakiegos za 10kzł,ja wiem co usłyszałem w domu i tyle,no ale fakt każdy ma inny słuch,ja już opisywałem kiedys róznice jakie wychwyciłem ale nie chce jakoś drugi raz tego opisywac,ale róznice były oj były a nie wyobrażam sobie jakie jak bym miał sprzet o wiele droższy!! POZDRO

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-115426

P.S 2 wywnioskowałem po dokłądniejszym przeczytaniu że jestem według jesko snobem i burakiem bo mam droższy caxial.......oj kurcze jak ten chłopak mnie zawsze rozbawia:D

P.S a co do walki to szkoda że Endriju nie wygrał,tylko remis,starsznie na niego liczyłem:(,ale trzeba przyznać że boksował nieźle;)

https://www.audiostereo.pl/topic/7937-cyfra-kontra-koaxial/#findComment-115435
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.