Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha 440 + Panasonic s-75 + Jamo s180

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaczynam ten wątek w ten piękny niedzielny poranek, ponieważ pewien problem nie daje mi spać (oprócz niedawno urodzonej córeczki). Mianowicie zmieniłem niedawno ampli z Sherwooda na Yamahe 440. Gra to w tej chwili z panasem s-75 i z budżetowymi Jamo Studio 180, a na tyle Yamaha. W kinie gra to o ile, ale w muzyce wymiękają kolumny Jamo, wysokie tony mogę jakoś przeżyć, ale bass jest do d.... Osobiście lubię "miękki bass" w muzyce pop, czy elektronicznej. Wiem że najlepszym lekarstwem jest zakup lepszych kolumn (ich pasmo przenoszenia tj. jamo to 50 Hz >), ale na narazie nie mam na to wygospodarowanych srodków (dziecko, nowy dom). Na jesieni planuje zakup jakiś JBL albo B&W. A teraz zastanawiam się nad tzw "rozwiązaniem przejścowym":

1. zakup korektora graficznego (oczywiście tylko do stereo)

2. modyfikacja kolumn, o ile coś się da poprawić (może ktoś zna w OLsztynie jakiegoś gościa od tych spraw), jeszcze nie rozbierałem tych kolumn, więc nie wiem co w nich siedzi. Czy wymiana cewki poprawi w jakimś stopniu jakość niskich tonów?

Pozdrawiam

Grzegorz z Warmii i Mazur

https://www.audiostereo.pl/topic/7938-yamaha-440-panasonic-s-75-jamo-s180/

1. Korektor graficzny: absolutnie NIE !, no chyba że chcesz żeby było jeszcze gorzej....

2. Modyfikacja kolumn - przy tak tanich niskiej jakości kolumnach jest to nieporozumienie...

Rada: Niestety zakup nowych kolumn jest nieodzowny.

W tych kolumnach znalazłem tylko kondesatory (rzeczywiście ubogie kolumny). Nie znam się na tym, ale mają oznczenia następujące: M.D.L 2,2 uf, 50 V, NP+- 10%.

Z góry dzięki za pomoc

oj grzesik daj sobie spokój, nic nie zrobisz z tymi kolumnami, uparłeś się ale na nic to się nie zda, zmień kolumny, jak masz 1500 zł to doś niezła suma na budżetowe kolumny z drugiej ręki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.