Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD40 zwariował !!!

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem po drobnych modyfikacjach marantza i bardzo dziwnie zachowuje się napęd.

Nie może znalezc indexu płyty.Skutek jest taki że wyswietlacz cały czas pokazuje same zera.

Przyczyną jest pewnie to że silnik obracający płytą kręci w odwrotną stronę. Dlaczego ?

Może to jakieś uszkodzenie logiki, serva ? Czyżby nie doceniłem szkodliwosci przypadkowych ładunków elektrostatycznych.

Rozbierałem już CD parę razy: sprawdzałem złączki ,przemyłem je Kontaktem 60 , czysciłem spirytusem tasmę lasera , soczewkę . Wymieniłem cały napęd ( CDM4/19 ) na drugi z Philipsa i jest to samo.

Zastanawiałem się czy starsze modele maiły też tryby serwisowe jak np. CD63.

Rozbierałem już parę jeszcze starszych Philipsów (1984) i wszystko było o.k.

Może ktoś ma jakieś doswiadczenia lub pomysł

https://www.audiostereo.pl/topic/7947-marantz-cd40-zwariowa%C5%82/

Dzięki Bartek , liczyłem że się odezwiesz.

SAA7220 podejrzanie się grzeje.Chyba z koniecznosci będzie non-os.

Nie mam tej kosci luzem żeby podmienic a szkoda wyjmować z Philipsa.

Kwarca jeszcze nie ruszałem.

Własnie dostałem od Garmina kody serwisowe , może da się coś zlokalizować.

SAA7220 z reguły się grzeje dość mocno.Jeśli jest uszkodzony to może być tak,że czy NON-OS czy OS to usterka będzie nadal.Ale sprawdź SAA7210.Jeśli masz Philipsa na tych samych kościach to ja bym przełożyl.15min i wiesz już sporo więcej.

Pozdr.

Miałem kiedyś taką sytuację (płyta kręciła się w odwrotną stronę) popdczas regulacji odtwarzacza TEACa.Wtedy chodziło tylko o poprawne ustawienie 2 PRków i wszystko chodziłało już poprawnie.Może u Ciebie po modyfikacji (omijając ewentualne błędnie przylutowane elementy) też zmieniły się jakieś parametry odczytu czego skutkiem jest takie zachowanie CD.

Może niezbyt profesjonalnie zabrzmiała moja wypowiedź ale poprostu z takim przypadkiem się spotkałem i wtedy chodziło o regulacje układu optyki.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Wszystko jest O.K.

Jednak przez przypadek rozregulowałem PR-ki w sekcji serva.

Mają one otwory regulacyjne o spodu płytki tej samej wielkosci jak sruby

Trox do mocowania płytki do obudowy.Nie pamiętałem przy montażu które otwory są

własciwe i we wszystkie próbowałem wkręcic Troxy.W ten sposób w dwóch PR-kach zmieniłem

ustawienia.Ponownie zmieniając ustawienia w jednej zmieniłem kierunek obrotów silnika na własciwy czyli

"w prawo".

Dziękuję Dreamerowi_1 i Bartekowi1 za pomysły.

Pozdrawiam.

Zaciekawiliście mnie panowie tymi kodami serwisowymi (które zorro otrzymal od garmina. Napiszcie o tym więcej. czy to jest cos takiego jak kody usterek w samochodach z elektronicznie sterowanym wtryskiem paliwa? Bardzo mnie ta sprawa interesuje!

Miałem podobną sytuację ze swoim rezerwowym Marantzem CD84 (CDM1). Tyle, że nie była to totalna agonia.Tylko czasem nie czytał TOC i się cofał (częściej CD-Ry), lecz przy odtwarzaniubardzo często byłem zmuszony słuchać od tyłu (a już CD-Ry to katastrofa). W moim przypadku jest to chyba za słaby docisk tależyka na płytę, wystarczy, że lekko docisnę palcem i nawet przy CD-R się nie zająknie. Później pomyślę jak ten objaw zlikwidować. Spróbuj, a nóż widelec :)

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

"W moim przypadku jest to chyba za słaby docisk tależyka na płytę, wystarczy, że lekko docisnę palcem i nawet przy CD-R się nie zająknie. Później pomyślę jak ten objaw zlikwidować"

Jeżeli faktycznie tak jest to możesz albo naciągnąć (skrócić) sprężynę dociskającą tą blaszkę z krążkiem,albo druga,chyba nawet ciekawsza opcja to ten plastikowy tależyk który dociska płytę ma taka jakby miseczkę dookoła,którą można czymś wypełnić.Możesz kupić malutkich kulek ołowianych w sklepie wędkarskim (bardzo małych ,aby były jaknjbardziej równomiernie rozłożone),nasypać tam i zalać jakimś klejem żywicznym ala DISTAL na przykład.Efekt murowany.

Pozdr.

Nie wiem, może nie znam sie na zwyczajach tego forum i nie powinienem dziwic sie, ze zajeci soba rozmowcy maja gdzies goscia, ktorego zainteresowal jakis watek ich rozmowy. Licze jednak, ze mimo wszystko jest to FORUM, a nie prywatna (czyli - niepubliczna) konwersacja. I moze lepiej zwroce sie do konkretnej osoby:

>ZORRO Prosze napisz wiecej o kodach usterek w CDplayerach lub jesli mozesz wskaz, prosze, literature czy inne zrodla. A moze powinienem zwrocic sie do garmina?

>profee

Spokojnie , nie miałem czasu odpisać.

Wiem tyle że kody serwisowe posiadają odtwarzacze Marantza i może jeszcze Philipsa.

Wciskasz jednoczesnie : NEXT+ , PLAY , POWER ON a potem TRACK- lub TRACK+ i odtwarzacz testuje

częsc swoich układów. Jesli cos jest nie tak to wyswietlacz pokazuje np : Err 01 lub 02 itd (16 pozycji)

Mając serwisówkę można przeczytać z "grubsza" co jest uszkodzone.

>stmaniak

Niestety nie mam , kup na allegro jakiegoś złoma na częsci .

• 1 rok później...

Zorro ---> Masz jeszcze tabele błędów w Marantzie?? Odpaliłem w swoim CD-60 serwis i wywalił mi dwa BŁĘDY NR.7 I 34.Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zorro ---> Będę BARDZO wdzięczny.

WSCHODNI ---> Czyżbyś też miał takową tabelę?:)

Ogólnie sprawa skończyła się diagnozą typu "lasem skończył swój żywot:(" Na szczęście miałem drugi w zapasie ale też nie wiem ile pociągnie:(

• 10 miesięcy później...

--> zorro

Mógłbyś podać prawidłowe ustawienia tych potencjometrów? Właśnie zrobiłem to co Ty, wkręciłem śrubkę w otworek od spodu i mi Marantz CD-60 przestał czytać płyty.

Może ktoś z Was ma serwisówkę do CD60. Może tam jest napisane jak to wyregulowac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.