Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL CS- 606 DIRECT DRIVE

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów. Mam pytanie: czy ktoś z Kolegów forumowiczów ma i użytkuje gramofon DUAL CS- 606 DIRECT DRIVE

i mógłby podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami i uwagami, na co ewentualnie zwrócić uwagę? Interesuje mnie strona techniczna gramofonu oraz przenoszenie dźwieku przez to urządzenie. Będę wdzięczny za wiadomości. Pozdrawiam Zbyszek.

https://www.audiostereo.pl/topic/79553-dual-cs-606-direct-drive/

Mam CS-714, wyższy model z tego samego rocznika. Co Cię konkretnie interesuje?

Interesuje mnie to, czy jest to automat czy półautomat. Czy po skończeniu strony płyty ramie się podnosi i wyłącza gramofon i jaka jest scena muzyczna tego gramofonu.

Półautomat, ramię podnosi się i wraca.

Nie bardzo wiem co to jest "scena muzyczna gramofonu".

Jak odtwarza płyty. Jaki dźwięk przenosi, czy podbija basy, ucina wysokie czy tłamsi to wszystko jakby na średnich tonach. Wiem, że to dużo zależy od wkładki i przewodów sygnałowych, ale każdy gramofon inaczej "gra". Jaki jest tam talerz: odlewany z aluminium?

To jak gra dany gramofon zależy, moim zdaniem w 95% od wkładki. Tam jest bardzo lekkie ramię, więc musi być wkładka z dużą podatnością. Jeśli chodzi o "granie" samego gramofonu to dla mnie różnice między różnymi modelami są bardzo subtelne. I na pewno nie można tu mówić o podbijaniu czy ucinaniu jakiegoś pasma.

Tego modelu nie miałem, natomiast 714 jest moim zdaniem niezłym gramofonem. Wyróżnia go napęd - jest zupełnie bezgłośny i ma stabilne obroty. Regulujesz je raz i zapominasz na lata. Ramię też jest niezłe, pod warunkiem jak pisałem założenia odpowiedniej wkładki.

Wszystkie Duale, z którymi miałem do czynienia miały aluminiowy talerz. Cięższy lub lżejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.