Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę zbudować własny subwoofer :)

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

W dużym skrócie:)

Na razie jestem w posiadaniu dwóch głośników GDN 20/80/2 -chcę zbudoweać subwoofer w obudowie zamkniętej o pojemności ok. 60 litrow.Teraz szukam wzmacniacza do napędu tego ustrojstwa:)

np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

---------------------

Na wzmacniacz chce wydać ok.300-500 zł (nie chcę samemu niczego bytować na STK czy TDA itp.)

---------------------

Co myślicie jaki wzmacniacz kupić ?

Co myślicie o konstrukcji zamkniętej ? (chodz mi o impuls kontrolę membrany i nie kombinowanie z tunelami typu bas-reflex-wiem że zagra to ciszej,ale...

Jak waszym zdaniem wykorzystać te przetworniki ? (mogę użyć jeden lub dwa oddzielnie lub w dualu-wtedy potrzebna jest mniejsza Vas :)

Oczekiwania:

zastosowanie do PC oraz do muzyki rozrywkowej niski misiowaty bas, subwoofer na schodzić nisko ,ale nie buczeć. Nie zależy mi na tym aby osiągać duże natężenia dzwięku-nie planuję dyskoteki.

Parametry głośnika GDN 20/80/2:

Impedancja - 8 [Ohm]

Pasmo przenoszenia - 50 - 4 000 [Hz]

Moc nominalna - 80 [W]

Moc maksymalna - 180 [W]

Efektywność - 90 [dB]

Częstotliwość rezonansowa FS - 32 [Hz]

Wysokość szczeliny - 8 [mm]

Szerokość szczeliny - 1,3 [mm]

Średnica zewnętrzna magnesu - 120 [mm]

Waga magnesu - 0,76 [kg]

Materiał magnesu - ferryt

Materiał membrany - polipropylen

Materiał zawieszenia - guma

Materiał korpusu cewki - aluminium

Materiał cewki - miedź

Materiał kosza - blacha stalowa

Objętość ekwiwalentna VAS - 0,068 [m^3]

Dobroć mechaniczna QMS - 2,00

Dobroć elektryczna QES - 0,40

Dobroć całkowita QTS - 0,33

Waga głośnika - 2,4 [kg]

POLIK:)

post-6984-089410000 1299088685_thumb.jpg

post-6984-063931000 1299088709_thumb.jpg

post-6984-079164200 1299088746_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat ten głośnik lepiej stosowac w obudowie z otworem. W obudowie zamkniętej o proponowanej przez Ciebie objętosci pasmo przenoszenia będzie sięgac około 70 Hz przy dobroci około 0,6, co z jednej strony zapewni dobrą odpowiedź impulsową, ale żeby odtwarzac bas będziesz musiał zastosowac elektroniczną korektę pasma przenoszenia.

Ten głośnik jak subwoofer ma szansę działać względnie dobrze w obudowie b-r około 30 - 35 litrów strojonej na około 35Hz. Innego rozwiązania nie widze. Budowałem z dwoma znajomymi na tym głośniku suby i efekt jest naprawdę niezły. W pierwszym przypadku był napędzany TDA7294 (później kolega dodał sterowanie prądowe i to jest to!) a drugi altronem 200W zasilanego napięciem +/-60V (kop naprawdę niezły). Bas nie będzie raczej misiowaty a dość szybki z niewielkimi podbarwieniami.

Jeszcze mnie natchnęło: ważna sprawa: z czym ten sprzęt ma grać. Jeśli masz jakieś monitory już to możesz zrobić dwie podstawki subwooferowe na tych głośnikach. Możliwości jest dużo. Opisz pozostały sprzęt.

Wez pod uwage takze panele Irka o ile je jeszcze sprzedaje. Sa lepsze od rozwiazan na TDA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Ten głośnik jak subwoofer ma szansę działać względnie dobrze w obudowie b-r około 30 - 35 litrów strojonej na około 35Hz. Innego rozwiązania nie widze. Budowałem z dwoma znajomymi na tym głośniku suby i efekt jest naprawdę niezły. W pierwszym przypadku był napędzany TDA7294 (później kolega dodał sterowanie prądowe i to jest to!) a drugi altronem 200W zasilanego napięciem +/-60V (kop naprawdę niezły). Bas nie będzie raczej misiowaty a dość szybki z niewielkimi podbarwieniami.

Jeszcze mnie natchnęło: ważna sprawa: z czym ten sprzęt ma grać. Jeśli masz jakieś monitory już to możesz zrobić dwie podstawki subwooferowe na tych głośnikach. Możliwości jest dużo. Opisz pozostały sprzęt.

Te głośniki tonslila są bardzo trudne w aplikacji.Tonsli poszedł na całość przy ich produkcji,uzyskał bardzo niski rezonans i pasmo jak na tak mały głośnik,kosztem nie stety efektywności...

Jeżeli chcesz uzyskać dość dobre parametry dynamiczne i dość dobrą efektywność to w gre wchodzi tylko układ z membramą bierną.Przerabiałem temat jakieś 10 lat temu,w bas refleksie bas zejdzie,ale będzie go bardzo mało i bardziej będzie mruczał jak grał ( będzie rozlazły,gdyż głośnik jest bardzo miękko zawieszony).W układzie ciśnieniowym skolei nie zejdzie nisko,ale będzie miał lepszy impuls jak układ bas refleksu,skolei w układzie z mebramą będzie schodził,miał dość dobrą dynamike oraz lepsza jak bas refleks efektywność.

Co do bas refelksu-z tego co pamiętam,obliczony wylot miał długość około 60cm,a skrzynia dla tego głośnika jest bardzo mała,gdzie go zmieścisz???

Co do wzmaka,tda 7294 wybij sobie z głowy,jest za słaba,lepiej dac najprostszy wzmak na tranach....

Jeszcze jdna bardzo ważna sprawa,te głośniki nie lubią dużych pojemności,miękie zawieszenie powoduje ich podatność na uszkodzenia mechaniczne podczas pracy w zbyt dużych obudowach!!!!

Jako membrame bierna zastosuj nalepiej gdn20/40

Powodzenia:)

Nie przekreślał bym od razu wzmacniaczy scalonych. Głośnik ten nie jest jakoś straszliwie mocny więc TDA7293 przy zasilaniu +/-50V powinno dać spokojnie radę. Nie bardzo rozumiem z "pójściem na całość" w przypadku projektowania głośnika. Zaprojektowali i zbudowali całkiem niezły przetwornik w swojej klasie cenowej i nadal uważam, że obudowa b-r jest optymalnym rozwiązaniem (głównie ze względu na koszty i zapewne nieduże doświadczenie konstruktora w projektowaniu/odsłuchiwaniu podobnego sprzętu). Jeśli jednak konstruktor chce zastosować membranę bierną - nie ma przeciwskazań, tyle że należałoby zastosować jakiś sprawdzony projekt, bo optymalne wykorzystanie membrany biernej wymaga nieco więcej wiedzy i przede wszystkim doświadczenia od konstruowania b-r.

Nie chcę robić reklamy, ale uderz do Irka kup sobie 300W lub 450W panel jak masz te 500zł na niego i będziesz miał jakość i moc hypex-a na lata, a głośniki będziesz sobie do niego dobierał jakie chcesz, czy te te Tonsile czy później coś lepszego a wzmacniacz raz a porządnie i na lata. Daj sobie spokój z 150W i jakimiś TDA itp to i tak potem zmienisz na lepszy i mocniejszy, bez sens jak można od razu mieć ten lepszy.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nie chcę robić reklamy, ale uderz do Irka kup sobie 300W lub 450W panel jak masz te 500zł na niego i będziesz miał jakość i moc hypex-a na lata, a głośniki będziesz sobie do niego dobierał jakie chcesz, czy te te Tonsile czy później coś lepszego a wzmacniacz raz a porządnie i na lata. Daj sobie spokój z 150W i jakimiś TDA itp to i tak potem zmienisz na lepszy i mocniejszy, bez sens jak można od razu mieć ten lepszy.

Bedziesz chciał pożadny panel do suba to napisz,udostepnie ci pcb i wszytko co będzie ci potrzebne do zrobienia suba o mocy nawet 680w na 4 ohm,damping factor powyżej 1000.Porównywałem panel irka do mojego projektu i powiem szczerze że nie wiem czemu się tak ludzie pałują nad nimi,dla mnie to taki panel dla użytkowników unitr....

Swoim panelem sterowałem 38cm daytone-chodziła jak "ta lala":P

diabeł ja słyszałem coś innego, że głośnik stuka na twoim panelu i mu moc ograniczyłeś mimo tego, że głośnik spokojnie łyka 500W.

Stuka zabezpieczenie nad prądowe,głośnik ma co robic z tym panelem i w tej skrzyni w której jest ledwo przeżywa 500w.Po drugie głośnik jest kompletnie nowy,a wiesz że nie można dawać na nowy głośnik 100% mocy,dlatego wstawiłem tymczasowo ograniczenie prądowe

Jeszcze jedna sprawa,za często reklamujesz irka,znacie się???

Czytałem twoje posty,wypowiedzi....szkoda słów,to ty polecasz te biedne daytony na forum????Powiem ci tak mam kolumny infinity kappa 7a, w każdej jest po jednym 30cm basie i przy daytonie te kolumny naprawde schodzą i grają...38cm bas który ledwo gra przy 100w,żenada-taka prawda o dytonie.

Ja mam RSS265HF w 30L closed i panel od irka 450W i ledwo się membrana rusza tyle mocy wykorzystuje a efektywności w 18m2 aż nadto, czego nie mogłem powiedzieć w 11m2 zagraconym, tam membranę wypluwało na 450W ale nic nie stukało, nic nie pukało, nie ocierało a głośnik dział i nic mu się nie stało mimo producenta 300W a ładowałem ponad 400W. Także nie wiem czemu dayton twojego kolegi nie może 500W wytrzymać. Często? Ja raczej ostatni rok mało się udzielam na forach, a tym bardziej reklamując Irka. A jak reklamowałem to z tego powodu, że człowiek uczciwy, panel dobrej jakości za rozsądną cenę i jestem bardzo z nich zadowolony bo mam dwa, a na naszym rynku są tylko z drogie hypexy i chińskie badziewie. Wole komuś doradzić Irka jak chińskie badziewie. Nie wiem czemu mnie atakujesz, widzę nerwowy się zrobiłeś. Ten dayton twojego kolegi to ode mnie jest, sprzedałem go bo za wielki był i kupiłem 10 cali i w 18m2 spokojnie sobie radę daje i jest zejście, wykop itp. Nie słyszałem twoich kolumn więc się nie wypowiem. 10 cali ma jeszcze mniejszą efektywność jak 15 cali więc nie wiem dlaczego u was 100W to mało na niego. Scan biały ma jeszcze mniejszą a się spuszczają nad XAVIAN-a subem na nim zrobionym. Nie mówię, że dayton to głośnik nad głośniki ale gra bardzo dobrze i osiąga niski bas ja jestem zadowolony z tych 10 cali.

Ja mam RSS265HF w 30L closed i panel od irka 450W i ledwo się membrana rusza tyle mocy wykorzystuje a efektywności w 18m2 aż nadto, czego nie mogłem powiedzieć w 11m2 zagraconym, tam membranę wypluwało na 450W ale nic nie stukało, nic nie pukało, nie ocierało a głośnik dział i nic mu się nie stało mimo producenta 300W a ładowałem ponad 400W. Także nie wiem czemu dayton twojego kolegi nie może 500W wytrzymać. Często? Ja raczej ostatni rok mało się udzielam na forach, a tym bardziej reklamując Irka. A jak reklamowałem to z tego powodu, że człowiek uczciwy, panel dobrej jakości za rozsądną cenę i jestem bardzo z nich zadowolony bo mam dwa, a na naszym rynku są tylko z drogie hypexy i chińskie badziewie. Wole komuś doradzić Irka jak chińskie badziewie. Nie wiem czemu mnie atakujesz, widzę nerwowy się zrobiłeś. Ten dayton twojego kolegi to ode mnie jest, sprzedałem go bo za wielki był i kupiłem 10 cali i w 18m2 spokojnie sobie radę daje i jest zejście, wykop itp. Nie słyszałem twoich kolumn więc się nie wypowiem. 10 cali ma jeszcze mniejszą efektywność jak 15 cali więc nie wiem dlaczego u was 100W to mało na niego. Scan biały ma jeszcze mniejszą a się spuszczają nad XAVIAN-a subem na nim zrobionym. Nie mówię, że dayton to głośnik nad głośniki ale gra bardzo dobrze i osiąga niski bas ja jestem zadowolony z tych 10 cali.

Panowie, zejdźcie na ziemię. Kolega pyta się o wzmacniacz do głośnika GDN20/80/2 (8'') i nie potrzebuje 0.5kW. To nie jest Dayton 12'', gdzie można ładować praktycznie bez ograniczeń moc.

Chciałbym napisać że chodzi o mojego daytona i sprostować parę rzeczy napisanych przez kolegę kondraxa. Głośnik nie stuka tylko zabezpieczenie ograniczające dopływ prądu wydaje odgłos który może dawać odczucie jak by dźwięk pochodził właśnie od głośnika, to jest dość spora różnica. Co do ograniczeń mocy to raczej nie wymaga komentowania. Na koniec dodam że nie żałuję że mam właśnie taki panel a nie inny, chętnie mogę rozwinąć tą myśl w temacie w którym nie będzie ona spamem.

Ale w ogole ze ci sie tak wlacza zabezpieczenie pradowe to jest ok?

A wracajac do tda to gdybys jednak znalazl znajomego elektronika coby ci cos za flaszke poskladal i uruchomil to jest taki kit AVT2762 (tak przypadkiem tez chyba Irka, nie?). Jeszcze jakies zasilanie i plan minimum wykonany.

server unreachable;--

Kit AVT jest dość drogi, można znaleźć lepsze oferty. Proponuję scalaka TDA7293 - jest idealny do tego głośnika (względem 7294 można go zasilać wyższym napięciem, wydajność prądowa na poziomie 7A jest jak najbardziej wystarczająca do tego zastosowania).

Witam Wszystkich,

z uwagą przeczytałem Wasze wypowiedzi oraz prowadzę własne przemyślenia-doszedłem do wniosku ,że subwoofer który zamierzam zbudować będzie prawie na pewno konstrukcją IZOBARYCZNĄ tj.: (przemyślenia odnośnie mocy 1000 watt nie będzie potrzebne)

Konstrukcja izobaryczna:

Jeżeli dwa głośniki poruszają się w ściśle zamkniętej przestrzeni powietrznej, w przeciwfazie to taką konstrukcję nazywa się izobaryczną. Takie połączenie głośników stosowane jest najczęściej w obudowach pasmowo - przepustowych. Zaletą tego układu jest to, że działa jak jeden wysokosprawny głośnik, ma dużo mniejsze zniekształcenia oraz pozwala na zmniejszenie obudowy do 50%. Układ posiada mniejszą skuteczność, ale przy zastosowaniu wzmacniacza o dużej mocy wyjściowej nie jest to problemem.

Uważam ,że wzmacniacz 2x 100 watt w sinusie jest w stanie z powodzeniem napędzać 2 x GDN 20/80/2 !!!

Swego czasu mój kolega z którym znam się od lat postanowił zbudować ogromne kolumny oraz wzmacniacz na układzie scalonym STK w konfiguracji dual mono... No i zaczęliśmy :)No i co szok ? Monstrum na przetwornikach Tonsila

Kolumny ,które powstały są konstrukcja 4 drożną zamkniętą zbudowaną na pięciu głośnikach w każdej kolumnie-czyli dwie kolumny posiadają w sumie 10 przetworników :):):)

-w tym 4 głośniki o średnicy 30 cm pracujące w układzie pull-pusch-effekt zero korekcjii bas schodzi dosłownie do 30 Hz swobodnie bez podbarwień jest wspaniale kontrolowany ,a odpowiedz impulsowa jest wzorowa...głośniki niskotonowe są cięte ostro i nisko zwrotnicą wyższego rzędu...

Gabaryty kolumn są prawie dwa razy większe od Altusów 300 ważą ok. 70 kg (każda kolumna)zbudowane z grubej płyty MDF-ich wnętrze wytłumione jest watą mineralną i gąbką (piramidki)

Dół kolumn to praktycznie zintegrowany subwoofer izobaryczny 2x2 =4x GDN :)

Działa to lepiej niż konstrukcja typu bass reflex ,która zanim się "rozbuja" to zawsze minie trochę czasu ,a tu już po basowym impulsie...

Kolumny wykonczone są naturalną matą korkową :)

Uważam ,że mój subwoofer muszę zbudować podobnie czyli 2 x GDN 20/80/2 w układzie izobarycznym podejrzewam ,że te 40 Hz też będzie odczuwalne :)

Ukryta Zawartość

post-6984-009434400 1299355791_thumb.jpg

post-6984-004251200 1299356476_thumb.jpg

post-6984-019160600 1299358505_thumb.jpg

post-6984-070351700 1299358539_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś konstrukcję izobaryczną na dwóch GDN 20/60/3 4ohm w obudowie b-r 47 litrów strojonej na 27Hz. Zejście nieziemskie ale impuls do kitu, lecz te głośniki mają tendencję do "mulenia" niezależnie od zastosowanej obudowy, zresztą z symulacji wychodziła dość kiepska odpowiedź grupowa.

Jeśli chcesz zastosować układ izobaryczny z obudową b-r to wyjdzie obudowa około 20litrów dla obu głośników - zgrabna konstrukcja. Układ izobaryczny pogarsza efektywność o 3dB. 1 układ TDA7293 dla każdego głośnika wydaje się rozsądnym kompromisem. Pamiętaj, że spadek efektywności może nie być możliwy do zrównoważenia ze względu na stosunkowo niewielkie xmax tego przetwornika.

Ciekawie prawisz muszę to mocno przemyśleć :)

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś konstrukcję izobaryczną na dwóch GDN 20/60/3 4ohm w obudowie b-r 47 litrów strojonej na 27Hz. Zejście nieziemskie ale impuls do kitu, lecz te głośniki mają tendencję do "mulenia" niezależnie od zastosowanej obudowy, zresztą z symulacji wychodziła dość kiepska odpowiedź grupowa.

Jeśli chcesz zastosować układ izobaryczny z obudową b-r to wyjdzie obudowa około 20litrów dla obu głośników - zgrabna konstrukcja. Układ izobaryczny pogarsza efektywność o 3dB. 1 układ TDA7293 dla każdego głośnika wydaje się rozsądnym kompromisem. Pamiętaj, że spadek efektywności może nie być możliwy do zrównoważenia ze względu na stosunkowo niewielkie xmax tego przetwornika.

Ciekawie prawisz muszę to mocno przemyśleć :)

Ukryta Zawartość

post-6984-062340800 1299362088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skad wziąłeś tą wartość dobroci 0,6 i dlaczego to niby pasmo ma sięgać tylko 70 Hz ?

Akurat ten głośnik lepiej stosowac w obudowie z otworem. W obudowie zamkniętej o proponowanej przez Ciebie objętosci pasmo przenoszenia będzie sięgac około 70 Hz przy dobroci około 0,6, co z jednej strony zapewni dobrą odpowiedź impulsową, ale żeby odtwarzac bas będziesz musiał zastosowac elektroniczną korektę pasma przenoszenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.