Skocz do zawartości
IGNORED

Manta V5 za 620 zł czy Microlab solo6c za 370 zł ?

mikejaggerr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Manta V5 za 620 zł czy Microlab solo6c za 370 zł ?

Co polecacie abym zakupił. Mam pokój ok. 10 mkw. Jeśli chodzi o akustyke pomieszczenia to jest to prostokąt, mogę je postawić na własnoręcznie zrobionych podstawkach po bokach biurka, albo postawić na szafie (jak stoję to bym je miał 10 cm nad głową). Mam lapek asus n61jv z integrą "Realtek ALC269 @ Intel Ibex Peak PCH". Dźwięk odtwarzałbym pewnie głównie przez kompa oraz z mp3jki z Sansa Clip.

Słucham wszelkiego rodzaju rocka, dance, pop.

Pytanie dodatkowe : Czy konieczny jest zakup karty dźwiękowej dedykowanej, czy to się będzie opłacać jeśli chodzi o procentowy wzrost jakości dźwięku oraz czy przez te głośniczki lepiej by było odtwarzać muzykę po przez ewentualnie zakupiony niszowy odtwarzać płyt CD i z niego odtwarzać flacki, czy to też będzie duży wzrost procentowy jeśli chodzi o jakość dźwięku w porównaniu do flac czy małostratnych mp3 z zintegrowanej karty dźwiekowej z lapka?

Powiem szczerze że wolałbym zostać przy integrze i flacu oraz mp3jkach wysokiej jakości z asusa oraz wydać jak najmniej, ale jeżeli powiecie że V5 jest dużo lepsza od solo6c to jestem skłonny zapłacić te 250 zł więcej.

Proszę o wszelkie rady, serdecznie pozdrawiam.

Podpinanie czegokolwiek pod integre chyba mija sie z celem. Chociaz jak nie jestes az tak wymagajacy to powinno ci wystarczyc.

Ja bym juz wolal MODECOM HF100, albo jakis inny model. Cos o tym czytalem pisali ze jak na taka cene gra dobrze.

lepiej nagrywać na płytkę flac'ki i przez podłączony odtwarzacz dvd odtwarzać muzykę niż przez integrę z kompa ? odtwarzacz dvd to Dick Smith - DSE G1607 Reviews

Do 10mkw Solo6c? Albo HF100?? Ktoś tu nie wie co poleca... Ogólnie albo próbujesz iść w 2.1, albo w 2.0. Z 2.0 łap solo1c. Będą optymalne. Z 2.1 to się nie wypowiem, bo nie uznaje. Miałem niby JBL Creature III i grały i ładnie i uniwersalnie, ale wole od nich jakieś 2.0. Solo1c powinny je miażdżyć...

No i dźwiękówka, nawet tania się przyda...

Manta V5 gra bardzo ładnie, ale niestety ten wzmacniacz się przegrzewa i jeżeli jest zbyt długo używany (kilka godzin bez przerwy) to najprawdopodobniej się popsuje (ewentualnie można pomyśleć o jakimś chłodzeniu...). W ogóle te lampowe Manty są kiepsko wykonane i przy zakupie trzeba się przygotować, że prędzej czy później trzeba ją oddać do serwisu.

Niestety, bo dźwiękowo, za tę cenę, to rewelacja.

solo1c to chyba bedzie mial troche mało basu przez małą średnice nisko-średnio tonowca, a jeśli chodzi o mante to raczej nie wezmę, skoro mówicie że jest awaryjna, ponieważ dla mnie 620 zł to nie mało a chciałbym aby to był sprzęt na lata.

Co powiecie na takie rozwiązanie bez integry: będę nagrywał piosenki we flac'u na płytkę i z płytki odtwarzał je z odtwarzacza dvd Dick Smith DSE G1607 ?

aha jeszcze nie wiem czy to cos wniesie do dyskusji ale mam tez w tym lapku złącze s/pdif - możecie powiedzieć czy to się do czegoś nada

oraz znalazłem na necie propozycje dla kogoś tam takich oto chińskich kart :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co o tym powiecie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na allegro są poekspozycyjne Solo2, wtedy w budżecie zmieści Ci się jakiś tani DAC, jeśli masz SPDIF to nie musi mieć USB. Tylko pamiętaj, że do tych z Chin należy doliczyć VAT który pobiorą celnicy.

Widze że wszystkie głośniki mają swoje wady i zalety, każdy jeden w tej cenie posiada mniej więcej tyle samo wad co i zalet. To co brać za 370 nowe solo6c z gwarancja 2 lata w saturionie ? opłaci się ?

Osobiście myślę, że solo będą bardziej uniwersalne i nie wymagające "uwagi" podczas użytkowania. Miałem zarówno solo 6C jak i 7C i mogę powiedzieć, że 6 grają lepiej. Fajne głośniczki.

dobrze stereofonie robią te solówki tzn. taki przestrzenny dźwięk ?

dobra to proszę o poradę odnośnie dźwiękówki, nie składa tu na forum nikt czegoś takiego tak do 100 zł ?

• 1 rok później...
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 31 Marca 2012 - ogłoszenie
Ukryte przez misiomor, 31 Marca 2012 - ogłoszenie

gdyby ktoś był zainteresowany kupnem manty to zapraszam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.