Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić bas????

Kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poradźcie co mam zrobić. Kupiłem z drugiej ręki kolumny Quadral QLS 135. Wiem że nie są rewelacyjne ale na takie mnie było po prostu stać. Podłączyłem i grają niestety kartonowy bas. mam na myśli to, że niskich częstotliwości nie przetwarzają. TZm grają ale najgłosniej słyszalne są częstotliwości średnio-niskie. Zmiana korektora z zakresie 60 Hz nie powoduje większych różnic w brzmieniu. Największe zmiany następują okolicach 160 HZ. I to jest właśnie taki kartonowy pogłos, dudnienie. Kolumny są wymiaru ok. 27x27x60, bas refleks o średnicy(ok.10 cm) i długości z tyłu obudowy (ok. 15-20 cm).

Rozkręciłem i środku są praktycznie całe (do wysokość 3/4 , gdzie jest umieszczony br) wypchane watą (lub czymś bardzo podobnym). Głośnik basowy ma średnicę 17 cm. Słyszałem że zmniejszenie objętości kolumny może pomóc w pogłębieniu basu. Inną metodą o której gdzieś słyszałem jest skrócenie tunelu bas refleksu. Ale nie chcę samemu kombinować żeby jeszcze nie pogorszyć sprawy.

Będę bardzo wdzięczny za rady. Dodam, że raczej kolumn czy wzmacniacza nie planuję zmieniać.

A, jeszcze jedno. Próbowałem "jeżdzić " z kolumnami po pokoju ale nie woele się zmieniło.

https://www.audiostereo.pl/topic/7964-jak-poprawi%C4%87-bas/

Witam!

Poradźcie co mam zrobić. Kupiłem z drugiej ręki kolumny Quadral QLS 135. Wiem że nie są rewelacyjne ale na takie mnie było po prostu stać. Podłączyłem i grają niestety kartonowy bas. mam na myśli to, że niskich częstotliwości nie przetwarzają. TZm grają ale najgłosniej słyszalne są częstotliwości średnio-niskie. Zmiana korektora z zakresie 60 Hz nie powoduje większych różnic w brzmieniu. Największe zmiany następują okolicach 160 HZ. I to jest właśnie taki kartonowy pogłos, dudnienie. Kolumny są wymiaru ok. 27x27x60, bas refleks o średnicy(ok.10 cm) i długości z tyłu obudowy (ok. 15-20 cm).

Rozkręciłem i środku są praktycznie całe (do wysokość 3/4 , gdzie jest umieszczony br) wypchane watą (lub czymś bardzo podobnym). Głośnik basowy ma średnicę 17 cm. Słyszałem że zmniejszenie objętości kolumny może pomóc w pogłębieniu basu. Inną metodą o której gdzieś słyszałem jest skrócenie tunelu bas refleksu. Ale nie chcę samemu kombinować żeby jeszcze nie pogorszyć sprawy.

Będę bardzo wdzięczny za rady. Dodam, że raczej kolumn czy wzmacniacza nie planuję zmieniać.

A, jeszcze jedno. Próbowałem "jeżdzić " z kolumnami po pokoju ale nie woele się zmieniło.

Witam,

Po pierwsze zmniejsz ilość wytłumienia bo w kolumnach typu bass reflex nie jest potrzebna tak duza ilość wytłumienia jak w obudowie zamknietej gdzie mozna przez to obnizyc czestotliwość graniczna. Mozesz sprobowac nakleic na scianki maty bitumiczne spotykane w sklepach samochodowych lub na www.akkus.com.pl

Co do skracania tunelu to odradzam bo przy tej srednicy i długosci to strojenie jest raczej wysokie wiec jezeli jeszcze bardziej skrócisz tunel to podbijesz wyższy bas i mozesz pogorszyc własciwosci impulsowe.

Pozdrawiam,

Tom.O

Kondi - jest mało prawdopodobne żeby cokolwiek tu pomogło. Konstrukcja obudowy jak ja opisałeś wskazuje raczej na zastosowanie głosników o wysokim wspólczynniku dobroci (Qts). W takich przypadkach stosuje się sile wytłumienie wnętrza - najmocniej bezpośrednio za głosnikami. Taki głośnik ma podbity zakres średniego basu. Zatkanie otworu może zmniejszyć to dudnienie. Jak to zrobisz przysuń kolumny do sciany żeby uzyskać większe odbicie od ściany.

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.