Skocz do zawartości
IGNORED

Sony STR - DG 520 - jakie kolumny do stereo?

djresist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem amplitunera jak w temacie, planuję zakup kolumn stereo głównie do odsłuchu muzyki. Do kina mam sony ss - fcr 4000 , lecz fronty zostaną odłączone głównie z braku niższego pasma. Nie wymagam nie wiadomo czego od kolumn, zwłaszcza że dysponuję kwotą zaledwie ok 500-600 zł, w grę wchodzą głównie używane kolumny. W niedalekiej przyszłości mam zamiar sprzedać ten amplituner, i kupić wzmacniacz, lecz to inna bajka. Rozglądając się na allegro, oraz czytając niektóre tematy na forach, wybrałem kilka, lecz nie kosztują one kilkadziesiąt zł, dlatego prosiłbym o pomoc w ich doborze. Słucham muzyki głównie spokojnej, nie klasycznej, jako przykład podam: Dire Straits - Brothers In Arms, Julio Iglesias - Mammy Blue. Pomieszczenie odsłuchowe to ok 12m2. Rozmieszczenie kolumn jest (no i będzie) następujące: Lewa kolumna stoi ok 0,5 m od tylnej ściany, od bocznej ok 1,5 m (szafa), natomiast prawa również ok 0,5 m od tylnej ściany, natomiast od bocznej to zaledwie 20-30 cm (z racji rozstawienia mebli). Męczę drugą połówkę o "małe" zmiany w pokoju, lecz to ciężki orzech. Na chwilę obecną musi być niestety tak. Jeśli chodzi o dźwięk, liczę na w miarę wyrazistą średnicę, niezbyt "piszczącą" górę przy większym natężeniu, a od basu wiele nie wymagam, kopa nie musi mieć, nie chodzi mi o mocne uderzenie, bardziej o delikatne, ciepłe, lecz w miarę możliwości pełne. Obecne fronty ponoć schodzą do 50 hz, szczerze powiedziawszy nie wydaje mi się, ale skoro tak piszą.. :|

Na chwilę obecną znalazłem kilka modeli, które być może są warte swej ceny:

MAGNAT MONITOR 1000 cena 480 zł - używane

AUDIOMEGA olimpus 280 cena 500 zł nowe - komplet

HECO Cantaro 200 cena 500 zł - używane

B&W DM 620 cena 520 zł - używane

ELTAX MIRAGE 8i cena 520 zł - używane

Proszę o Wasze propozycje, jeśli jest coś wartego uwagi w tej cenie, a tego nie wymieniłem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Zmień sobie ten amplituner na prawdziwy wzmacniacz stereo i dopiero wtedy dokup do niego kolumny, dostosowując je do jego dźwięku. Jeżeli jednak chcesz kupić kolumny już teraz, to w tej chwili masz na allegro :

Mordaunt Short MS3.30 - 400 zł

JM Lab Chorus 706S - 650 zł (jaśniejszy dźwięk)

JPW AP3 - 550 zł

Pamiętaj że Twój ampli jest niewydajny i toleruje tylko kolumny 8 Ohmowe.

Podepnę się z pytaniem co to jest AUDIOMEGA ??? n(STX to znam)

Wiem starość nie radość, ale nic mi ta nazwa nie mówi. :(

Słyszał to ktoś na żywo ? Albo miał, ma ?

Tylko proszę o słów kilka od osób które to słyszały. Trollom i papugom dziękuję. Informacje z piątej ręki też nie mile widziane.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Do Sony STR-DG520 proponuję np.: takie kolumny: http://allegro.pl/koda-av-702f-v2-av-702-av702-stereo-podlogowe-3kol-i1480999857.html. Ich pierwsza wersja przez kilka lat grała u mnie z Sony STR-DE245, ktory (o ile dobrze paniętam) pobierał 135W. W stero podobno dawał 50W na kanał, a przy 5 kanałach ok. 20W i nigdy nie było problemów z napedzeniem kolumn. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.