Skocz do zawartości
IGNORED

Monobloki lampowe do wykonania

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Założyłem nowy wątek na temat wykonania monobloków lampowych,prosiłbym o namiary do schematów i porady, tu liczę na wspaniałą śmietankę towarzyską w osobach Panów; Mc Gyver,memel,nookie736, Dominicanos,nie omijając innych dobrych fachowców, zajmujących się wzmacniaczami lampowymi. Nawiązując do wątku o przedwzmacniaczu Vellemana,znalazłem fachowca od lamp, dziadek zajmuje się budową wzmacniaczy lampowych, kiedyś wykonywał wzmacniacze dla Budki Suflera,gość mimo wieku jest obcykany w lampach, przywiozłem go do domu pokazać o co mi chodzi, gość w rozmowie o lampach podchodzi w sposób maniakalny,lampy to jego żywioł, otworzył walizkę, takich wynalazków lampowych nie widziałem.Zamówiłem obudowę do konstrukcji Vellemana,Pan od lamp będzie mi robił w poprawionej wersji, pierwsze co to usunie, styczniki, powiedział że w lampach nie powinno się tego montować,czy to prawda nie wiem,ja mogę tylko słuchać, na elektronice się nie znam, przeprowadzi przebudowę lamp,zastosuje 4 lampy E88CC,teraz w Velemanie są 2x ECC82, czy tak może być,nie wiem,co o tym sądzicie.Teraz zaczynam zbierać materiały do budowy monobloków, chciałbym aby moc była nie mniejsza jak 35 Watt,nawet do 60 Watt, mam ogromne prądo żerne kolumny, ale 35 watowy Ampliton daje sobie z nimi radę.Proszę o projekty godne polecenia,jak ktoś ma schematy dobrych końcówek mocy lampowych to proszę o porady i projekty.Zamieszczę nie długo zdjęcia dziwnych lamp na których ,,,Pan Starszy,,, będzie mi robił końcówki.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/79789-monobloki-lampowe-do-wykonania/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ukryta Zawartość

Dzięki, lubię amerykańskie rzeczy,a jak to się ma brzmieniowo? Mam parę klocków z ameryki,Cary,Counterpoint SA, Audible illusions modulus, dużo amerykanów sprzedałem. Klocki z USA mają kopa tak jak lubię. A jak się ma EICO. Nie miałem nigdy monobloków, dlatego podjąłem decyzję o zleceniu wykonania, wykorzystując umiejętności elektronika, zobaczymy co potrafi.Czekam na propozycje i małe opisy, na pewno wielu chciałoby zaczerpnąć wiedzy lampowej.

Ukryta Zawartość

A na jaką cholerę 4xECC88 zamiast 2xECC82? To już nie będzie miało kompletnie nic wspólnego z Vellemanem.

A z tymi "stycznikami" to gość dowalił do pieca. Owszem, pół wieku temu nikt takich rzeczy nie stosował, komputerów w domu też nie było.

Jeśli taka moc to raczej tylko układy PP lub PPP i raczej też na mocnych pentodach (np KT88). 4 takie lampki na kanał potrafią oddać w push-pullu ok 80W w klasie A (z rezystorem katodowym). Przy fixed biasie można to nawet wyciągnąć z 2 takich lamp na kanał (no prawie ;)). Przy dobrym mocnym driverze kop i potęga gwarantowane.

Dzięki, lubię amerykańskie rzeczy,a jak to się ma brzmieniowo? Mam parę klocków z ameryki,Cary,Counterpoint SA, Audible illusions modulus, dużo amerykanów sprzedałem. Klocki z USA mają kopa tak jak lubię. A jak się ma EICO. Nie miałem nigdy monobloków, dlatego podjąłem decyzję o zleceniu wykonania, wykorzystując umiejętności elektronika, zobaczymy co potrafi.Czekam na propozycje i małe opisy, na pewno wielu chciałoby zaczerpnąć wiedzy lampowej.

W Ameryce najlepszy kopacz to Sebastian Janikowski,a rzeczone Eico HF-60 właśnie mają takiego kopa jak on!!pozdr.

ps.mozesz się przekonać na własne uszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.