Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DL-110

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

...stolarskim chyba. Yul poziom głupot, które wypisujesz przekracza granice rozsądku... co gorsza robisz to na przemian z rozsądnymi poradami. a młode pelikany łykają w lot...

nawiasem mówiąc wątpię, żeby słyszalna różnica pomiędzy kanałami była w tym sprzęcie zasługą źle ustawionego azymutu.

może coś w pre jest nie tak. rozumiem, że wizualnie wygląda ok? przy tej klasie sprzętu nie słychać źle ustawionego azymutu, nie wydaje mi się.

dojdziesz do problemu przekładając kabelki kanałów, najpierw w koszyku, jeśli będzie na odwrót to sprawka wkładki (może i w ostateczności azymutu ale wątpię), jeśli nie szukamy dalej. zamień kanały w pre i wyciągnij wnioski. potem we wzmaku. stereo jest dość wdzięczne w szukaniu skuch. a czy jesteś przekonany, że rzeczywiście jeden kanał jest "bardziej"? czasem akustyka pomieszczenia potrafi nieźle oszukać...

powodzenia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

może coś w pre jest nie tak. rozumiem, że wizualnie wygląda ok? przy tej klasie sprzętu nie słychać źle ustawionego azymutu, nie wydaje mi się.

dojdziesz do problemu przekładając kabelki kanałów, najpierw w koszyku, jeśli będzie na odwrót to sprawka wkładki (może i w ostateczności azymutu ale wątpię), jeśli nie szukamy dalej. zamień kanały w pre i wyciągnij wnioski. potem we wzmaku. stereo jest dość wdzięczne w szukaniu skuch. a czy jesteś przekonany, że rzeczywiście jeden kanał jest "bardziej"? czasem akustyka pomieszczenia potrafi nieźle oszukać...

powodzenia.

Wskaźnik wysterowania wskazuje iż lewy kanał jest wyraźnie cichszy prawego. Słychać to "nausznie". Wskazują podpięte magnetofony: Pioneer CT-S 710, Kenwood KX 1100 HX, Akai GX-75mkII i Pioneer CT-959.

<Jacuś, nie mówiąc już o twoim "poziomie". Nie wiesz o co chodzi, ale przecież - wiesz najlepiej, hehe.>

leć chłopaku do piaskownicy, wiosna przyszła, kumple już babki stawiają.... spiłujecie sobie bolce i wsadzicie gąbeczki dla sztywności.

disco, jeśli różnica jest duża to na pewno nie azymut. sprawdź kable połączeniowe, pozamieniaj je może coś nie styka (albo styka za bardzo:). czy na innej wkładce jest tak samo?

>>>jac660,

"...przy tej klasie sprzętu nie słychać źle ustawionego azymutu....a czy jesteś przekonany, że rzeczywiście jeden kanał jest "bardziej"? czasem akustyka pomieszczenia potrafi nieźle oszukać..."

Jacuś, człowiek ma źle ustawioną wkładkę, a ty chcesz żeby pomieszczenie odsłuchowe przebudowywał....buhahaha. To jest na prawdę...."na poziomie" :)

Zastanawia mnie jedna rzecz: to samo było niemal na każdej wkładce: AT 12 XE, AT 110 E i teraz DL-110. Do tego z różnymi pre.

Disco, czy antyskating na pewno działa? Jak nastawisz ramię na nacisk zero, czyli w stanie pozornej "nieważkości", a antyskating jest niezerowy, np. 2 lub 3 na skali, to czy ciągnie Ci ramię na zawnątrz talerza?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco, czy antyskating na pewno działa? Jak nastawisz ramię na nacisk zero, czyli w stanie pozornej "nieważkości", a antyskating jest niezerowy, np. 2 lub 3 na skali, to czy ciągnie Ci ramię na zawnątrz talerza?

Sprawdzę dokładnie wieczorem.

Są dwa sposoby SKUTECZNEGO ustawienia aymutu:

1. obiektyw jako szkło powiększające,

lusterko zamiast płyty i patrząc przez duże powiększenie ustawiać ręcznie. (mnie się nigdy ta sztuka nie udała ale są tacy co potrafią)

2. Płyta testowa z sygnałem stereo, jednakowym w obydwóch kanałach

oscyloskop lub oprogramowanie w kompie

Mierzymy sygnał po pre i sprawdzamy zrównoważenie kanałów

Ten numer działa niezawodnie.

Vasa,napisz proszę jak nazywa się programik,który opisałeś powyżej.

dziękuję

MUSIC NON STOP

Gość vasa

(Konto usunięte)

Vasa,napisz proszę jak nazywa się programik,który opisałeś powyżej.

dziękuję

Programik się nazywa Adjust + i można go znaleźć tu: http://www.adjustplus.de/index.php?lang=english

Jeżeli jednak ktoś nie chce wydawać 300$ to można ściągnąć z sieci symulator oscyloskopu (nie wiem jaki bo posługuję się kolegą :) ale na forum na pewno są znawcy, wystarczy zapytać w zakładce DIY.

--> disco

Przy złym ustawieniu azymutu różnica pomiędzy kanałami jest spora. 110-ka ma dość ostry szlif co wzmaga efekt niezrównoważenia. (A dodatkowo degraduje dźwięk pod innymi względami) Klasa napędu i reszty toru ma w tym przypadku mniejsze znaczenie.

Miałeś rację Yul. Ale to dla mnie dziwne - nie spotkałem się z tym by antyskating aż tak wpływał na głośność kanałów.

Senior,

Kiedyś forumowicz >whitesnake< napisał, że w jego gramniaku SME błąd w ustawieniu antyskatingu powoduje taki efekt, jakby przesunąć kolumnę głośnikową o 2 m. Pamiętam, że podniosła się wówczas mała wrzawa: "...to niemożliwe...!", "...coś popsute...!", itp., itd. Chcę powiedzeć, że też tak mam, choć nie mam akurat SME 30 i na pewno efekt nie jest az tak silny. Skutki niewyrównania sił, które działaja na lewą i prawa krawędź roboczą igły nieprawidłowo czytającej rowek, słysze b. dobrze, zarówno w stereofonii, jak i w barwie dźwięku i ewentualnych zniekształceniach. Uważam jednak, że jeszcze wiecej złego przynosi błąd na azymucie, szczególnie w odniesieniu do lepszych ostrzy. W bardzo często polecanym na naszej zakladce tekście Roloffa o kalibracji wkładki gramofonowej (ze strony RCM) jest to chyba dość dobrze naświetlone, choć dawno do tego nie zaglądałem.

Pozdro,

Yul

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja potwierdzam to co napisał Yul.Źle ustawiony antyscating oraz nieprawidłowy azymut jest dla mnie bardziej irytujący niż trzeszcząca płyta.Żle dobrany antyscating brzmi jakby ustawić inną korekcje w obu kanałach. poz miniabyr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.