Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kina domowego

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . jako ze bede wymieniac stary zestaw stereo na zestaw kina domowego prosil bym o pomoc w dobraniu takowego . konkretnie

chcial bym zlozyc zestaw 5.1 wzmacniacz nie musi byc nowy . najlepiej starszy chyba , uzywka . co do kolumn to roznie . zalezy

mysle wydac na wzmacniacz okolo 2 tys a na kolumny tez jakos 2 tys . moze 3 w porywach . metry kwadratowe to okolo 25-30

z gory dziekuje

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/80134-budowa-kina-domowego/

Budowa kina domowego?

Coś Ci się tytuł lekko pomerdał.

Raczej zakup kina domowego...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Budowa kina domowego?

Coś Ci się tytuł lekko pomerdał.

Raczej zakup kina domowego...

moze i racja . przepraszam . zakup kina domowego naturalnie

"roznie", "zalezy", "chyba".

Napisz cos konkretniejszego - czy bedziesz tez na tych glosnikach sluchal muzyki, co bedzie zrodlem (czy potrzebujesz amplituner z nowymi dekoderami), czy w tym budzecie mabyc tez zrodlo itd. Za ta kwote mozna znalezc bardzo przyzwoite amplitunery, szczegolnie na rynku wtornym, ale na glosnikach nie ma co oszczedzac. A moze da sie rozbudowac twoje aktualne stereo?

server unreachable;--

"roznie", "zalezy", "chyba".

Napisz cos konkretniejszego - czy bedziesz tez na tych glosnikach sluchal muzyki, co bedzie zrodlem (czy potrzebujesz amplituner z nowymi dekoderami), czy w tym budzecie mabyc tez zrodlo itd. Za ta kwote mozna znalezc bardzo przyzwoite amplitunery, szczegolnie na rynku wtornym, ale na glosnikach nie ma co oszczedzac. A moze da sie rozbudowac twoje aktualne stereo?

wiedz tak . glownie chcial bym zlozyc zestaw do kina domowego do codziennego uzytku by ogladac filmy ale i do sluchania sporadycznie muzyki tez ale glownie chodzi o filmy - tv

co do amplitunerow do kin domowych nie jestem bardzo obczajony by stwierdzic czy amplituner chce z nowymi czy starymi dekoderami . w budzecie 5 tys max mialo by byc amplituner i zestaw kolumn i tyle a co do mojego zestawu stereo to mam poczciwa yamaszke ax 900 ale chce sprobowac kina domowego

zrodlem miala by byc plazma do ogladania filmow a do muzyki to komputer stacionarny

Skoro tylko filmy z TV, to nie wydałbym 5 tysięcy na żaden sprzęt.

nie rozumiem . filmy z tv - z kablowki nie sa wystarczajaco dobre by do ich ogladania zlozyc sobie zestaw kina domowego ? nie oplaca sie ? jedynie do ogladania z plyt dvd , bluray to ma jakies sensowne zastosowanie ?

Do rzeczy masz wzmacniacz naprawdę nawet lepiej niż przyzwoity.Kup nastepujący amplituner,albo bez dekoderów HD ale z hdmi Yamaha 4600 swego czasu najwyższy model,lub z dekoderami HD 1065,775,1900,3800.wzmacniacz bedzie grał jako końcówka mocy.Za amplituner zapłacisz róznie zalezy co wybierzesz 1500-2600 pisze tu o modelach używanych ale nie starych tak 2-3 letnie.Do tego kolumny zostaje 2500-3500 to całkiem sporo.Jakies B&W ,Paradigmy,Tannoye.Nie pakuj się w żadne Onkyo,bo napewno bedą ci je bardzo polecać wiecznie z nimi cos nie tak.A te nowe 608,708,707 to nie porozumienie.

Do rzeczy masz wzmacniacz naprawdę nawet lepiej niż przyzwoity.Kup nastepujący amplituner,albo bez dekoderów HD ale z hdmi Yamaha 4600 swego czasu najwyższy model,lub z dekoderami HD 1065,775,1900,3800.wzmacniacz bedzie grał jako końcówka mocy.Za amplituner zapłacisz róznie zalezy co wybierzesz 1500-2600 pisze tu o modelach używanych ale nie starych tak 2-3 letnie.Do tego kolumny zostaje 2500-3500 to całkiem sporo.Jakies B&W ,Paradigmy,Tannoye.Nie pakuj się w żadne Onkyo,bo napewno bedą ci je bardzo polecać wiecznie z nimi cos nie tak.A te nowe 608,708,707 to nie porozumienie.

no tak . nie bralem pod uwagi zeby moja yamaszke stereo ax 900 zastosowac jako koncowke mocy a raczej zeby ja sprzedac na rzecz amplitunera . co prawda to dosc zacny klocek ale to kwestia przemyslenia jak zrobic . co do amplitunerow jakie podales to musial bym przemyslec ktory najlepiej . choc nie wiem czym sie za bardzo kierowac choc wiem ze te wyzsze modele 3800 czy 4600 byly by zapewne najlepsze ale nie wiem czym sie kierowac oprocz moca ktory wybrac . nie jestem obcykany w temacie kin domowych . a nie lepiej jesli juz te 1000 zl za ax 900 dolozyc i kupic jeszcze lepszy amplituner ? co do kolumn . podales b&w itp . jakie konkretne modele polecacie ? czy mial bym kupowac caly zestaw 5.1 czy 5.0 czy oddzielnie fronty i reszte?

no tak . nie bralem pod uwagi zeby moja yamaszke stereo ax 900 zastosowac jako koncowke mocy a raczej zeby ja sprzedac na rzecz amplitunera . co prawda to dosc zacny klocek ale to kwestia przemyslenia jak zrobic . co do amplitunerow jakie podales to musial bym przemyslec ktory najlepiej . choc nie wiem czym sie za bardzo kierowac choc wiem ze te wyzsze modele 3800 czy 4600 byly by zapewne najlepsze ale nie wiem czym sie kierowac oprocz moca ktory wybrac . nie jestem obcykany w temacie kin domowych . a nie lepiej jesli juz te 1000 zl za ax 900 dolozyc i kupic jeszcze lepszy amplituner ? co do kolumn . podales b&w itp . jakie konkretne modele polecacie ? czy mial bym kupowac caly zestaw 5.1 czy 5.0 czy oddzielnie fronty i reszte?

Fronty i central tej samej serii np 603,602,5 i cc 6,60,600 tył moze byc np 303,302 sub wcale nie musi być od tego samego producenta ale fajnie by było.Piszesz że chciałbys sprzedac ax900 ,po pierwsze watpie abys wziął za nia te 1000 pln,raczej700-800,po drugie żaden amplituner Yamahy nie zagra tak dobrze w stereo jak ten wzmacniacz,dlatego ja np bym go zostawił kupił RX-v1065 za 1500-1600 pln po tyle mozna dostac ma dekodery HD.B&W 602,5 s3 widziałem na allegro za 1300 pln cc za 600,i na tył 303 za około 600 pln razem za kolumny 2500 pln plus amplituner 1500 masz 4000pln na suba z 1000 pln moze byc npParadigm.i za 5000 masz fajne kino i stereo oparte na twojm wzmacniaczu.Jako nowy ten zestaw by kosztował około 8000 pln.

Fronty i central tej samej serii np 603,602,5 i cc 6,60,600 tył moze byc np 303,302 sub wcale nie musi być od tego samego producenta ale fajnie by było.Piszesz że chciałbys sprzedac ax900 ,po pierwsze watpie abys wziął za nia te 1000 pln,raczej700-800,po drugie żaden amplituner Yamahy nie zagra tak dobrze w stereo jak ten wzmacniacz,dlatego ja np bym go zostawił kupił RX-v1065 za 1500-1600 pln po tyle mozna dostac ma dekodery HD.B&W 602,5 s3 widziałem na allegro za 1300 pln cc za 600,i na tył 303 za około 600 pln razem za kolumny 2500 pln plus amplituner 1500 masz 4000pln na suba z 1000 pln moze byc npParadigm.i za 5000 masz fajne kino i stereo oparte na twojm wzmacniaczu.Jako nowy ten zestaw by kosztował około 8000 pln.

no ok a inne firmy ? jak np jbl ? nie to ze uparlem sie na b&w . dalem tylko przyklad .

// chociaz nie . widze ze sa rozne te b&w i wychaczylem ciekawy egzemplaz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no ok a inne firmy ? jak np jbl ? nie to ze uparlem sie na b&w . dalem tylko przyklad .

// chociaz nie . widze ze sa rozne te b&w i wychaczylem ciekawy egzemplaz

Ukryta Zawartość

Nie uparłem sie na B&W ale JBL to lipa i nie zawracaj sobie nimi głowy.Te B&W co znalazłes są OK negociuj troche cene kolumny juz troche maja nowe kosztowały 2999.Polecałem ci B&W czy Paradigmy bo bardzo fajnie potrafia zagrać właśnie z takim wzmacniaczem jaki posiadasz.Ma on duzego powera i te kolumny w pełni to pokazują.

Ukryta Zawartość

mam tu egzemplaz ktory mnie zainteresowal kolumn frontowych

Ukryta Zawartość

co o nim sadzisz ?

czy tylnie moga byc pokroju tych ?

Ukryta Zawartość

budzet mogl by sie troche rozciagnoc . kwestia przemyslenia bo musze jeszcze oddzielnie oprocz tego co tu kalkulujemy kupic plazme jakas 50 cali

rozumiem . jesli tak piszesz o jbl to cos w tym musi byc . dalem tylko przyklad

orientacyjnie z tymi kolumnami frontami i tylnimi i z amplitunerem za okolo 2 tys wynieslo by mnie to 5 tys okolo . plus do tego trzeba by dokupic centralny czego nie ma za bardzo na alegro . taki zestaw bez suba 5.0 ale mysle ze takie fronty i tylnie mogly by to jakos "wynagrodzic "

co wogole o tym sadzisz? amplituner 3800 albo 4600 . zalezy od okazji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam tu egzemplaz ktory mnie zainteresowal kolumn frontowych

Ukryta Zawartość

co o nim sadzisz ?

czy tylnie moga byc pokroju tych ?

Ukryta Zawartość

budzet mogl by sie troche rozciagnoc . kwestia przemyslenia bo musze jeszcze oddzielnie oprocz tego co tu kalkulujemy kupic plazme jakas 50 cali

rozumiem . jesli tak piszesz o jbl to cos w tym musi byc . dalem tylko przyklad

Na tył wystarczą 303,lub 600,601 te sa za drogie,myślę że 600 pln i kupsz tyły bez problemu.Jak chcesz więcej przeznaczyc na kolumny to mozesz na fronty dac CDM7,lub cdm4 tez widziałem za około 2700 pln,to juz wyższa kultura gry.ale 604,603,602,5 sa tez dobre pisze to z czystym sumieniem bo sam miałem je pare lat temu,i miło wspominam tak samo Paradigm.Własnie grały one z Yamaha RX-V 2600 i wzmacniaczem AX596 bardzo fajnie z duzym wykopem i poteżnym basem zawsze w trybie direct aby wszystko poobcinać bo basu było az za duzo ale jak ktos to lubi to bedzie zachwycony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie rozumiem . filmy z tv - z kablowki nie sa wystarczajaco dobre by do ich ogladania zlozyc sobie zestaw kina domowego ? nie oplaca sie ? jedynie do ogladania z plyt dvd , bluray to ma jakies sensowne zastosowanie ?

Jeżeli te filmy z tv są w formacie dźwiękowym 5.1, to czemu nie. Jeśli jednak są w formacie stereo, to można je jedynie sztucznie uprzestrzenniać, ale to już nie to samo.

a co sadzicie o B&W Bowers&Wilkins CM8 ? sa 500 zl drozsze cm7 i nowki ze sklepu

no fajnie . teraz gdy tak patrze to jest to cena za sztuke ;/ wiedz te cm7 wchodza w gre

a co sadzicie o B&W Bowers&Wilkins CM8 ? sa 500 zl drozsze cm7 i nowki ze sklepu

no fajnie . teraz gdy tak patrze to jest to cena za sztuke ;/ wiedz te cm7 wchodza w gre

Wszystko zalezy od twojego budżetu ja jednak proponuje ci kolumny używane są sporo tańsze,najlepiej od pierwszego własciciela pytac o papiery,fakture zakupu.Cdm7 to porzadne kolumny i warte 2700 pln,ale juz napewno nie 4400 a tyle kosztowały jako nowe.

te B&W CDM7 SE widze przyzwoite sa wolaja za nie okolo 2700 . a 601 jako tylnie jednak stwierdzam ze by wystarczyly no i tansze ;] te chodza kolo 700-800 zl wiedz same tyly i fronty wyniosly by mnie 3500 . nie liczac centralnego ktorego jeszcze nie wylukalem jaki byl by dobry do tego zestawu a centralnych na allegro jak kot naplakal z b&w . co do amplitunera to tez widze kwestia okazji jaki jest na allegro w danym czasie . pisaliscie cos o jakis dekoderach i teraz sam nie wiem jaki chce teraz amplituner jaki model do tego . w takim zestawie musial bym zrezygnowac z suba na rzecz leprzych frontow i tylow . moze w przyszlosci sub wiedz 3500 plus 2000 amplituner to 5500 zl do tego nie wiadomo jakie i za ile centralne

te B&W CDM7 SE widze przyzwoite sa wolaja za nie okolo 2700 . a 601 jako tylnie jednak stwierdzam ze by wystarczyly no i tansze ;] te chodza kolo 700-800 zl wiedz same tyly i fronty wyniosly by mnie 3500 . nie liczac centralnego ktorego jeszcze nie wylukalem jaki byl by dobry do tego zestawu a centralnych na allegro jak kot naplakal z b&w . co do amplitunera to tez widze kwestia okazji jaki jest na allegro w danym czasie . pisaliscie cos o jakis dekoderach i teraz sam nie wiem jaki chce teraz amplituner jaki model do tego . w takim zestawie musial bym zrezygnowac z suba na rzecz leprzych frontow i tylow . moze w przyszlosci sub wiedz 3500 plus 2000 amplituner to 5500 zl do tego nie wiadomo jakie i za ile centralne

skoro mysle o cdm 7 to czy nie bylo by najleprzym wyjsciem zastosowanie jako tylnie B&W CDM 1 ? te chodza okolo 1000 zl para - jak by nie bylo to chyba one sa w zestawie do kina domowego z tymi cdm7

przepraszam za spam- zamiast edit wcisnelo mi sie odp

Tak niesmialo przypomne, ze na forum jest dzial sprzedam, a niektorzy forumowicze goniac kroliczka sprzet zmieniaja dosyc czesto.

Ja tez proponuje ci, jesli finanse ci na to pozwola, zostawic sobie aktualny wzmacniacz. Jesli nie bedziesz czul, ze jest lepiej niz bez niego to go sprzedasz i juz. Ale lepiej sprawdzic niz pozniej zalowac.

Natomiast co do dekoderow to jezeli jako zrodlo bedziesz mial bardzo duzo filmow na BD to jest to jedyna motywacja do zakupu modelu z takimi dekoderami. W przeciwnym wypadku swiat sie nie zawali jak czasem zamiast dts hd ma bedziesz mial zwykly dts, albo skorzystasz z wyjsc analogowych zrodla.

PS Ja ze swojego onkyo jestem bardzo zadowolony, ale nie namawiam bo faktycznie rozne nieciekawe rzeczy slyszalem.

server unreachable;--

no tak ale nie widze tych modeli ktore mnie interesuja w ofercie forumowiczow . zapytam sie jeszcze raz bo bardzo mnie to ciekawi . jakie zalecane kolumny podstawkowe sa do kina domowego z frontami cdm7 ? cdm1 ? czy jak ? i jaki jest zalecany centralny ? co do amplitunera to wlasnie mysle nad modelem bo w przedziale 1700-2400 sa rozne uzywane amplutunery yamahy . interesuje mnie dosc "mlody" egzemplaz z dekoderami . jako koncowke mocy na fronty chce zastosowac ta ax 900 . nie wiem jeszcze jak miala by byc podlaczona ta ax 900 ale o to sie bede martwic gdy bede miec to wsystko na miejscu

na allegro wychaczylem ten amplituner

yamaha 2700

Ukryta Zawartość

za 2 tysiace po negociacji . co o niej sadzicie ? w temacie padly takie modele jak 1900 3800 czy 3900 / niepamietam . i 4600 . prosze mi w doradzeniu nad konkretnym modelem . co sadzicie o tej 2700 ? czy lepiej polowac na 3800 ?

Ukryta Zawartość

na allegro wychaczylem ten amplituner

yamaha 2700

Ukryta Zawartość

za 2 tysiace po negociacji . co o niej sadzicie ? w temacie padly takie modele jak 1900 3800 czy 3900 / niepamietam . i 4600 . prosze mi w doradzeniu nad konkretnym modelem . co sadzicie o tej 2700 ? czy lepiej polowac na 3800 ?

jeżeli chcesz polować to zwróć uwagę czy w zestawie jest oryginalny pilot, ponieważ większość funkcji w amplitunerach jest z pilota obsługiwanych nie wspominając o mikrofonie do kalibracji który powinien być również w zestawie w tym modelu

Ukryta Zawartość

123... test

dzieki za rade . ale tez musze wiedziec na co polowac co kupic z tych modeli i tu licze na was

// dobrze ze napisales bo zapytalem sie srpzedawcy i powiedzial ze ta 2700 nie ma ani pilota ani mikrofonu ani papierow .

chcesz wydać do 2 tyś to kilka znalazłem z pilotami i nawet mikrofonami*oczywiście te które miały w zestawie)... dobrze by też było aby instrukcje były... czasem mogą się przydać jeżeli ktoś nie miał styczności wcześnie ze sprzętem KD

Denon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kompletując zestaw KD nie odkładaj zakupu suba na później... wg mnie jest to jeden z ważniejszych elementów w tym systemie i daje niezły power... bez niego taki zestaw gra na pół gwizdka albo gorzej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

chcesz wydać do 2 tyś to kilka znalazłem z pilotami i nawet mikrofonami*oczywiście te które miały w zestawie)... dobrze by też było aby instrukcje były... czasem mogą się przydać jeżeli ktoś nie miał styczności wcześnie ze sprzętem KD

Denon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kompletując zestaw KD nie odkładaj zakupu suba na później... wg mnie jest to jeden z ważniejszych elementów w tym systemie i daje niezły power... bez niego taki zestaw gra na pół gwizdka albo gorzej...

interesuje mnie glownie marka yamaha . chcial bym dosc nowy amplituner . 2-3 roczny z hdmi i wszystkimi nowymi dekoderami . widzialem ta 2700 miala takie jak i 1900 tez . co o nich mozecie powiedziec?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

interesuje mnie glownie marka yamaha . chcial bym dosc nowy amplituner . 2-3 roczny z hdmi i wszystkimi nowymi dekoderami . widzialem ta 2700 miala takie jak i 1900 tez . co o nich mozecie powiedziec?

2700 nie madekoderów HD i jest za droga,lepiej 4600 moze jest kompletna.Bez dekoderów HD nie warto dawac wiecej niz 2000 pln.

2700 nie madekoderów HD i jest za droga,lepiej 4600 moze jest kompletna.Bez dekoderów HD nie warto dawac wiecej niz 2000 pln.

no to ja nie wiem juz sam :( . ja dopiero jestem poczatkujacy w kd . przedtem tylko stereo mnie interesowalo i te wszystkie pojecia dopiero poznaje

a jakie modele maja dekodery hd i sa w okolicach 2000 -2600 ? godne polecenia do kd

to że amplituner posiada HDMI nie znaczy że ma nowe dekodery HD, 2700 ich nie ma a 1900 ma

ten ma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

to że amplituner posiada HDMI nie znaczy że ma nowe dekodery HD, 2700 ich nie ma a 1900 ma

ten ma

Ukryta Zawartość

rozumiem . mnie interesuja uzywane amplitunery bo chcial bym za to kwote mozliwie najleprzy amplituner kupic .

a wlasciwie co to sa dokladnie te dekodery hd ? cos czytalem ze sygnal wideo moze isc przez amplituner przetwazac go i dopiero go na tv dac . o to chodzi? przepraszam ze takie pytanie rodem amatora ale nie zglebialem tego i nie wiem czym sie juz kierowac kupujac amplituner pod ten moj zestaw b&w

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.