Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL, czy to dobry wybór na dawcę napędu idlerowego?

CODA

Rekomendowane odpowiedzi

Czy DUAL jest dobrym wyborem na dawcę napędu idlerowego? Pytam, ponieważ modele pod tą marką można kupić jeszcze za rozsądne pieniądze.

Czego im brakuje do kultowych Lenco L75 i Garrardów? Może macie jakieś inne pomysły na dobry napęd idlerowy?

Wszelkie tego typu napędy przechodzą powoli do historii; Garrardy, Emtec, Thorens itd. 45 lat i więcej staje się normą.

Postawię może jednak pytanie trochę inaczej.

Czy z napędu Dual 1219 (29) jest możliwość osiągnięcia tych samych efektów co z Lenco L75?

Na forach twierdzą, że silnik Duala jest lepszy niż w Lenco ale ma coś spartaczone w łożyskowaniu talerza.

Co radzicie: dołożyć do Lenco, powiedzmy 600-800 zł czy iść w Duala a różnicę w cenie przeznaczyć na lepszą plintę, ramię lub wkładkę.

Czy różnica w cenie, to efekt faktycznej wyższości Lenco nad Dualem, czy raczej frycowe za posiadanie kultowego sprzętu?

Garrarda nie biorę pod uwagę. 3000 zł w ciemno za sprzęt, który może nigdy nie zadziałać, to według mnie podjęcie niczym nie uzasadnionego ryzyka.

CODA a co tyk ombinujesz z tymi cenami? ;) jakie dokladanie 800 zl za lenco75? to chodzi na allegro i po 180zl. Owszem na zachodzie w roznym stanie i odbajerowaniu ceny skacza w pewnych nawet bardzo szerokich widelkach. Jak ktos sie uprze to kupi to samo w ladnym opakowaniu i polakierowane picus glancus za 3000$ lub poobijane w niepewnym stanie za 30$. Sam nieraz o tym pisze, ale zawszwe chce uniknac naganiania cen i mod dla straganowcow chocby z naszgo allegro. Tak wiec nie ma mody na duala i nie bedzie, tak samo jak slepego olewania czegos co sie ma latwo i pod nosem (za rzeka) jak wspomniane duale.

Pozdrawiam

Na forach twierdzą, że silnik Duala jest lepszy niż w Lenco ale ma coś spartaczone w łożyskowaniu talerza.

Ciekawy jestem co ma spartaczone w tym łożyskowaniu? Mam 1219 i trzy egzemplarze 1229 i jakoś tego "spartaczenia" nie zauważyłem. Napędy chodzą bezgłośnie i stabilnie. W jednym tylko musiałem rozebrać silnik i go nasmarować bo było go słychać. Nie wiem jak się mają do Lenco bo nigdy takowego nie miałem. Niemniej ciężko mi sobie wyobrazić napęd działający ciszej i równiej. Ale może się nie znam :-)

Aha, najlepszy wynik jaki udało mi się uzyskać jeśli chodzi o obroty talerza od momentu wyłączenia do zatrzymania to chyba 2m 40s. Więc chyba łożyskowanie nie jest takie złe :-)

CODA a co tyk ombinujesz z tymi cenami? ;) jakie dokladanie 800 zl za lenco75? to chodzi na allegro i po 180zl. Owszem na zachodzie w roznym stanie i odbajerowaniu ceny skacza w pewnych nawet bardzo szerokich widelkach. Jak ktos sie uprze to kupi to samo w ladnym opakowaniu i polakierowane picus glancus za 3000$ lub poobijane w niepewnym stanie za 30$. Sam nieraz o tym pisze, ale zawszwe chce uniknac naganiania cen i mod dla straganowcow chocby z naszgo allegro. Tak wiec nie ma mody na duala i nie bedzie, tak samo jak slepego olewania czegos co sie ma latwo i pod nosem (za rzeka) jak wspomniane duale.

Pozdrawiam

Piotr_ze,

Popatrzyłem na ceny zakończonych aukcji na e-bay'u. Wyszło 800-1000PLN i drożej. Na pewno można taniej. Mi się udało dzisiaj 3 x razy taniej :)

Zobaczymy tylko w jakim stanie to Lenco przyjedzie. Jeśli nie ma mody na Duala, to dobrze. Jeśli jej nie będzie, to jeszcze lepiej.

Ciekawy jestem co ma spartaczone w tym łożyskowaniu? Mam 1219 i trzy egzemplarze 1229 i jakoś tego "spartaczenia" nie zauważyłem. Napędy chodzą bezgłośnie i stabilnie. W jednym tylko musiałem rozebrać silnik i go nasmarować bo było go słychać. Nie wiem jak się mają do Lenco bo nigdy takowego nie miałem. Niemniej ciężko mi sobie wyobrazić napęd działający ciszej i równiej. Ale może się nie znam :-)

Aha, najlepszy wynik jaki udało mi się uzyskać jeśli chodzi o obroty talerza od momentu wyłączenia do zatrzymania to chyba 2m 40s. Więc chyba łożyskowanie nie jest takie złe :-)

seniortelefono

Zakupiłem dzisiaj Lenco L78. Sprawdzę jak się mają idlerowe Duale do Lenco. Czuję, że w tkwi w nich nie mniejszy potencjał niż u szwajcarów.

Nawet jeśli łożysko jest słabym punktem Duala, zawsze można je zmienić.

Sorry że wchodzę w dialog poza mna ,ale poproś sprzedajacego o zdemontowanie talerza do transportu.I zabezpieczenie pokrywy aby nie popękała pod naciskiem innych paczek w transporcie.Dobrze wstawić "wypełniacz " między blachę a pokrywę .

Sorry że wchodzę w dialog poza mna ,ale poproś sprzedajacego o zdemontowanie talerza do transportu.I zabezpieczenie pokrywy aby nie popękała pod naciskiem innych paczek w transporcie.Dobrze wstawić "wypełniacz " między blachę a pokrywę .

Dzięki za cenną uwagę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.