Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze monitory do Sugdena??

MarcinJ

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje monitorkow dobrej klasy do Sugdena a21 . W tej chwili gram na Dynaudio 1.1 i mimo ze kolumna gra bardzo przyjemnie to troche slysze niedostatkow w jakosci basu. (słaba kontrola). Czy ktos ma jakies doswiadczenia w tym temacie. Wiem ze jest sporo osob w Polsce grajace na tym wzmaku takze prosze o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/8041-najlepsze-monitory-do-sugdena/

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widnieją zdaje się Totemy – może to dobra droga. Podstawkowe modele zawsze robiły na mnie duże wrażenie – bas był bez zarzutu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli ogólnie brzmienie Contourów Ci odpowiada, spróbuj upolować Contour'y 1.3 SE (nie mk.II, ale SE). To rzadkie zwierzę, trudno dostępne (jak już ktoś kupi, to bardzo rzadko sprzedaje), dość drogie, ale zaręczam Ci, że warte swojej ceny.

Pzdr,

M.

Tylko nie MK II - to wypadek przy pracy w Dynaudio :-) SE da sie jeszcze kupic nowe - kosztuja kolo 7-8 kzl. Opcja jest jeszcze model z nowej serii Contour S1.4.

Miedzy SE a MKII jest ogromna roznica w zrownowazeniu. SE graja zdecydowanie 'rowniej'.

Myslalem o czyms innym niz dynaudio z racji niskiej skutecznosci tych kolumn 96 db. Tyle jest w instrukcji ale podobno w rzeczywistosci maja 84-85 db, takze Sugden 30 watowy ma lekkie problemy z nimi.

Nie myslales np. o Spendorach 2/3. Inne brzmienie i nie wiem czym ten eksperyment by sie skonczyl, ale bym sprobowal. Sadze, ze skutecznosc Dynaudio jest mierzona a nie liczona z efektywnosci przetwornikow - mysle, ze maja te 86 dB.

Oprocz eksperymentu ze Spendorem - sprobowalbym Elektra 906 JMLab - bardzo lubie te monitory. Poza tym sa efektywne (90-91 dB), dosc latwe do napedzenia i maja bardzo przyzwoita kontrole basu (ale malo masy - chociaz subiektywnie wiecej niz Contour 1.1).

W zeszłym roku gdy wybierałem kolumny do Sugdena sprawdzałem : Spendory 2/3, Castle Harlech S2, Spendory SP100, Harbeth Compact7 ,Harbeth SHL5. Z Spendorami 2/3 było bardzo dobrze szczególnie w rocku (tzw. „sprężynka”). Linie melodyczne gitar pięknie prowadzone. Ogólnie dźwięk znacznie lepszy niż z Castle. Z Sp100 - jak dla mnie zbyt dużo basu (choć być może winne były zbyt niskie podstawki) . Jazz wypadł jednak lepiej niż z 2/3. Muzyka była bardziej „namacalna”. No i Harbeth... Powiem tylko: magiczny dźwięk z magicznych kolumn. Ten sposób prezentacji spodobał mi się najbardziej . W muzyce „live” (bez prądu) ,zwłaszcza gdy są wokale, Sugden z Harbethami tworzy trudny do pobicia duet. Ponadto zarówno Harbethy jak i Spendory mają dosyć istotną cechę: są stosunkowo łatwe do wysterowania. Z SHL5 nagłaśniam bez problemu 23m2 pokój. pozdrawiam

p.s. Mogę również potwierdzić to co powiedział qb_1 o Contour 1.3MKII. Panom z Dynaudio coś chyba nie wyszło...

O JMLab słyszałem ,że są trudne do wysterowania ( np. w HI-FI Choice więszość tych kolumn w rubryce "Ease of drive" dostało kategorię A-, a to oznacza ,że potrzebują mocnego wzmcniacza). Co do dźwięku to nie będę się wypowiadał - znam te kolumny słabo, choć przyznam ,że na samym początku je również brałem pod uwagę i tak jak zaznaczyłeś - to na pewno zupełnie inny sposób prezentacji. pozdrawiam

p.s.

co z tą "górą" - bo nie bardzo rozumiem :-o

Nie odczuwam braku góry w SHL5 . Dodatkowmy tweeter (producent nazywa go nawet super-tweeter'em :)) dodaje im odpowiedniej rozdzielczości w tym zakresie, której chyba trochę brakuje w Compactach 7 i np.Spendorach. Powiem tak: ze wszystkich w/w kolumn plus, "korespondencyjnie" ( z elektroniką sklepową) , Contour 1.3MKII oraz ESA Continuum2 "piątki" w tym aspekcie wypadły najlepiej. pozdrawiam

MarcinJ - > Sądzę ,że do 18m2 "piątki" nie będą za duże. Wszystko jednak zależy od tego ile masz miejsca. Jak na monitor są duże (33cm x 64cm x 31cm) i lubią mieć wokół siebie trochę przestrzeni. A co do basu: jest on dostarczany w odpowiednich ilościach. Większy niż w SP2/3 , ale mniejszy niż w SP100. Będzie go na pewno więcej niż w Contour 1.3 mkII. I co ważne jest dużo swobodniejszy niż w monitorach mających małe obudowy. Kocioł w perkusji ma zbliżony potencjał do dobrych podłogowych konstrukcji trójdrożnych. Wspaniale brzmią tria/kwartety jazzowe z „łomotem” prekusji w tle (np.Keith Jarret „Inside Out”). Jest tzw. wymiatanie ,przesztrzeń i oddech. Druga sprawa to szybkość w basie amplifikowanym : odnoszę wrażenie ,że najniższe rejony są trochę poluzowane i czasami w gęstych aranżacjach może się trochę „zakotłować” –zwłaszcza w ciężkim rocku. Krótko mówiąc :bas nie jest agresywny/ drapieżny Jeżeli więc lubisz tzw. „sztuczki na basie” to powinieneś poszukać czegoś innego. pozdrawiam

P.s.

Mam końcówkę mocy 25W/kanał ( identyczna jak w integrze) , preamp to Sugden Headmaster.

W uzupełnieniu, jeszcze kilka słów o tej rubryce w HI-FI Choice. Myślę ,że można ją potraktować jako dobry drogowskaz doboru kolumn do wzmacniacza wogóle, a nie tylko konkretnie do Sugdena. Zastosowano tam podział na trzy kategorie kolumn :

Typ kolumny potrzebna moc wzm., przy której wykorzysta się w pełni jej potencjał.

A+ - wystarczy 25W

A - >50W

A - >100W

Wybrane modele:

A+ :

Heybrook Duet

Tannoy Eris1

Audio Note AN-E/D

Spendor 2/3

Infinity Intermezzo 2.6

A:

B&W Nautilus 805

B&W CDM-1NT

Harbeth SHL5

Tannoy Eris 2

Wybrałem tylko monitory na poziomie cenowym takim jak Contour 1,1 lub max. 2,5 raza wyższym (nadroższe w zestawieniu są Harbethy SHL5 – 1699,- GBP)

Tej klasyfikacji nie traktowałbym jednak w sposób bezwzględny, np. w zamieszczonej swego czasu recenzji Sugdena w Hi FI i Muzyka autor pisał ,że ten wzmak napędził bez problemu klumny AP Tempo.pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.