Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Dali 104

nikischlicki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem niedawno kolumny Dali 104. Obecnie graja na zestawie Onkyo TX-7420 oraz odtwarzaczu CD- JVC XL-V221. Nie jestem do końca zadowolony z dźwięku, jest za chłodny i nie ma potęgi.

Poluje na NAD-a 3240PE, ale chciałbym wiedzieć, czy są jeszcze jakieś alternatywy. Słucham głównie rocka, blues`a, czasem klasyczną. Źródła to CD oraz winyl. Prosiłbym także o opinie na temat mojego odtwarzacza CD, czy także warto go wymienić w celu uzyskania możliwie najlepszego dźwięku?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/80455-wzmacniacz-do-kolumn-dali-104/

Ja miałem kiedyś monitory 102 i grało to dźwiękiem powiedziałbym bardzo bezpiecznym, łatwym do przyswojenia, a jednocześnie brakowało potęgi i jakiegoś kolorytu, ot taki solidny spójny dźwięk, bez szału, nie męczy uszu ale też szybko nudzi, gitara elektryczna miała taką niepoważną fakturę, nie nadawały się do rocka i metalu. Jedynie do muzyki popularnej dla przysłowiowego słuchacza, a nie melomana, lub tym bardziej audiofila, mogą być bezpieczną propozycją.

Chyba, że 104 gra zupełnie inaczej :)

to moja opinia kiedyś napisana o 102

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak pisałem, że alternatywa dla NADa 3240PE to myślałem, że cena jest raczej jasna. No coś koło 400-700 zł.

@proplayer: nie rozumiem o co Ci chodziło z tym postem, ani po co mi podałeś opinię na temat tych monitorków. Wydaje mi się, że trochę bez sensu, ponieważ nie można porównać dźwięku monitorów do podłogowych, poza tym wiem co moje Dali 104 potrafią z odpowiednim wzmacniaczem. Gdybym chciał usłyszeć coś na temat moich kolumn założyłbym odpowiedni temat. Moim zdaniem oczywiste jest, że chce wymienić wzmacniacz, bo jest z niskiej półki, a nie kolumny, które są nie tylko na tym forum często polecane, oraz z których jestem bardzo zadowolony- pod warunkiem, że napędza je odpowiedni wzmacniacz.

A więc jeszcze raz: czy jest jakaś alternatywa do ww wzmacniacza, w ww przedziale cenowym?

Kiedyś Dali 104 grały u mnie w domu z NAIMem NAIT 3 - do rocka itp polecam ! - dziś tego NAITa kupisz poniżej 1000zł

Myślę, że fajnie zagrały by też z Audiolabem 8000A - bardziej szczegółowo od NAITa ale mniej rytmicznie/rockowo (ten do kupienia za 400/500 zł)

Witam,

zakupiłem niedawno kolumny Dali 104. Obecnie graja na zestawie Onkyo TX-7420 oraz odtwarzaczu CD- JVC XL-V221. Nie jestem do końca zadowolony z dźwięku, jest za chłodny i nie ma potęgi.

Poluje na NAD-a 3240PE, ale chciałbym wiedzieć, czy są jeszcze jakieś alternatywy. Słucham głównie rocka, blues`a, czasem klasyczną. Źródła to CD oraz winyl. Prosiłbym także o opinie na temat mojego odtwarzacza CD, czy także warto go wymienić w celu uzyskania możliwie najlepszego dźwięku?

Pozdrawiam

Masz teraz na allegro :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

One wyciągną z Dali to co te kolumny potrafią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Witam,

odświeżam temat, bo planuję upgrade wzmacniacza. Nadal mam Dali 104, grają z Arcam Alpha 5. Źródłem jest Marantz CD40 oraz gramofon paskowy Technics z wkładką Ortofona. Chciałbym zmienić z uwagi na to, że brakuje mi basu i potęgi. Przez długi czas próbowałem słuchać na "wyzerowanym" wzmacniaczu, ale nie mam radości ze słuchania w tej konfiguracji sprzętowej, jeżeli sobie nie podbiję basu chociaż o 1/4. Poszukuję teraz wzmacniacz stereo, który da mi słyszalną, ale jeszcze zdrową ilość basu na wyzerowanych ustawieniach. Bardzo mile widziane byłoby coś ze stajni Marantz. Muzyka jaką słucham: głównie rock (heavy, metal ) i blues, ale także Jazz oraz muzykę klasyczną. Np.: Dżem, B.B. King, The Doors, Nalepa, Dave Brubeck, Pink Floyd, ZZ Top, Black Sabbath, Metallica, Pantera, Dire Straits, Beatles, The Who...

Cena:

mile widziane do 500zł, ale jestem też gotów wydać i 800 jeśli naprawdę różnica będzie zauważalna. Może też jakiś nowy Marantz PM5004 itp.?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.