Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC wybrać?

MrBean

Rekomendowane odpowiedzi

Widzicie jak różnie można traktować DACa w systemie ? Dla mnie potrzebny był DAC aby podłączyć do niego 2 komputery, odtwarzacz BD i to do wzmacniacza. I słucham plików. Odtwarzacz CD (Pionek PD-S505) dalej podłączony jest po analogu do wzmacniacza. Bo tak brzmi mi lepiej. Jak przyjedzie Caiman może to się zmieni. A inni szukają poprawy dźwięku ze swojego CD playera. Mają chyba większy problem. U mnie jakość dźwięku z kompa po DACu jest o wiele większa niż z wyjścia analogowego karty dźwiękowej Realteka. Było lepiej już na karcie M-Audio USB, jest o wiele lepiej na Beresfordzie. Poza tym w obu przypadkach wzmacniacze słuchawkowe są dobre, więc na razie odpuszczam wzmacniacz słuchawkowy dodatkowy.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Można i po USB w przypadku komputera.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Jak masz jakiś nowoczesny dac z asynchronicznym USB, tak jak Arcam rDAC, to tylko po USB.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak masz oba sprzęty to podłącz na próbę po Optyku i coaxialu i sam nam powiedz ! Gratuluję Audiolaba, podobno świetny !

właśnie że nie mam żadnego z tych kabli, będe dopiero kupował, mówił mi ktos kiedyś że optyk puszcza w 16 bit max a 24 bit do 96 khz czy jakoś tak, dokładnie nie pamiętam, chodzi o to że optyk jest ograniczony co do przesyłu danych nie wiem czy to prawda i jak ma się do tego coaxial ? Audiolaba jeszcze dojdzie 8200A ale chwilowo nie mają, ciekaw jestem wzmaka bo nie ma żadnej recenzji trochę zakup w ciemno

Pieniądze nie grają !

Coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele...

Przy przesyłaniu cyfrowego sygnału audio o parametrach płyt cd nie ma absolutnie żadnego znaczenia czy prześlesz go kabelkiem optycznym czy współosiowym.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele...

Przy przesyłaniu cyfrowego sygnału audio o parametrach płyt cd nie ma absolutnie żadnego znaczenia czy prześlesz go kabelkiem optycznym czy współosiowym.

Różnice w brzmieniu mogą być bardzo znaczące ... wszystko zależy od konkretnego urządzenia.

rDACa z budżetowymi klockami łączył bym przez USB - najmniejszy jitter z takiego połączenia, najlepsze brzmienie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mój sprzęt jest już dość wiekowy, zakupiony w poprzednim tysiącleciu: Micromega Minium CD + AMP, kolumny podłogowe Triangle Antal, interkonekt Siltech SQ-28 G3 (czasem przepinam na Real Cable), głośnikowe różne, ale zwykle budżetowe. Swego czasu podobało mi się to brzmienie, ale od dawna chciałbym coś zmienić. Niezła jest analityczność, ale równowaga jest raczej przesunięta na przełom średnicy i wysokich, dźwięk raczej lekki, bas nieźle kontrolowany, ale czasem chyba mam go zbyt mało. Chciałbym zatem dodać nieco ciężaru, ale bez utraty kontroli nad basem, polepszyć przestrzeń – koniecznie powiększyć scenę we wszystkich kierunkach, więcej oddechu, może dodać nieco ciepła. Słucham rocka progresywnego, na którym się wychowałem, ale od czasu do czasu wrzucam jazz, a nawet klasykę – od symfonii po operę. Wspominam o moich preferencjach muzycznych, bo zwykle rzutują one na charakter preferencji brzmieniowych. Ze względu na dość spory rozrzut moich gustów, sprzęt powinien być raczej uniwersalny, w każdym razie preferuję muzykalność ponad chirurgię dźwięku (pamiętam sprzed lat odsłuchy CD-ków Musical Fidelity . Na wymianę sprzętu nie mam w domu odpowiedniego klimatu  , pewnie pojawią się sugestie co do kabli (tak, wiem, srebro itp.), to wszystko prawda, chciałbym jednak skierować uwagę przede wszystkim na DAC, bo chyba to może przynieść największą różnicę brzmienia.

Biorąc pod uwagę cenę sprzętu (budżetowy, każdy klocek Micromegi kosztował swego czasu około 2 kzł), chciałbym za cenę powiedzmy kolejnych około 2 kzł (podchodzę to tej wielkości elastycznie) wyciągnąć brzmienie CD-ka w okolice powiedzmy 10 kzł (lub zbliżyć się do tej wielkości, jeśli to możliwe).

Nie orientuję się w będących aktualnie w sprzedaży przetwornikach i nie mam raczej możliwości ich porównywania, dlatego będę wdzięczny za opinie. Zwróciłem uwagę np. na

Budżetowe: Arcam rDAC, Cambridge Audio DacMagic, Musical Fidelity V-DAC, a zwłaszcza (podobno rewelacyjny, także w kategoriach bezwzględnych) Pro-Ject DAC Box FL, oraz droższe od nich: Xindak DAC-5, Music Hall dac25.2, Stello DA100 Signature. Ktoś może się wypowiedzieć na ich temat? A może jest lepszy wybór?

Będę wdzięczny za wszystkie konstruktywne wypowiedzi, szczególnie cenne są dla mnie porównania i spojrzenie z punktu widzenia mojego (lub podobnego) zestawu...

Myslę,że Pan Niedżwiadek jeszcze sie dobrze po zimie nie obudził,bo całe te doradzanie w watku,ktory przeczytałem-to jakies chyba jest wiosenne

przesilenie-tak nie można po prostu żle doradzać,bo np taki krell cd-280 wszystkie wymienione daki w odpowiedniej z nim konfiguracji dżwiekowo

rozwala w pył.Panie misiu kolorowy proszę się obudzić wreszcie i zadac sobie pytanie-czy ja właściwie chce postąpić.....bo gra zawsze,ale to

zawsze cały systemik,więc takie poszukiwania są troszkę.....powiem pieszczotliwie jak dla mnie tylko na papierze...i na wyrost.

Szukajcie i doradzajcie,niech i ja mam troszke uciechy na wiosne!!))

stary audiofil > przyznam, że nie do końca rozumiem przytyk;

jasne, że gra cały system, dlatego opisałem z czego się składa i jakie aspekty brzmienia chciałbym poprawić; nie wiem co tu niejasne lub wątpliwe...

a krella to nie ja przywołałem; w tym kontekście dodam, że nie pieniądze grają w systemie (miałem wpięty CD droższy od tego krella i... kupa - pardon)

MrBean musisz zrozumieć, że kolega usiłuje być zabawny bawiąc się kosztem innych i mało kto go rozumie. Może ktoś Ci wypożyczy do odsłuchów swój DAC jak napiszesz z jakich okolic jesteś. Może będziesz miał bliżej niż do Pabianic.

W Audio Video z lutego był test rDAC - można poczytać co ma w środku.

Łatwo pożyczyć można za kaucją Beresforda Caiman od GradoFana (GFMod) i posłuchać. Masz wtedy tylko jakieś 30 zł kosztów wysyłki w obie strony. Cena z upgradem koło 1330 zł. Pewnie da się znaleźć kogoś (sklep), kto pożyczy rDACa aczkolwiek pewnie bez zasilacza Teddyego.

Panie kolego MrBean owszem, masz racje ,ze podpinajac nastepnych dziesiec zrodel za kazdym razem bedzie "inny" dzwiek, ale jesli myslisz ,ze nagle przeskoczysz na wyzsza polke, to jestes w wielkim bledzie. Po drugie ja nie moge Ci nijak doradzic, bo raptem slyszalem dwa dace-obecny audio gd19dsp, i lite dac 60- oba bardzo fajne, i spokojnie w Twoim budzecie, a jestem ciekaw, ilu z doradzajacych porownalo chociaz dwa z wymienionych wyzej dacow??? Po trzecie sam wspomniales, ze nawet drogie zrodlo zagralo slabo u Ciebie, wiec raczej zmieniaj cos innego .

zeby bylo wesolo i zabawnie, to ja proponuje za ta kase co masz na daca kupic wzmak Yaqina mc10l, to bedzie potezna zmiana, w kazdym aspekcie, chociaz nigdy w zyciu tego janka nie slyszalem, ale przeciez "wiem" bo sie naczytalem ...

Takze wyluzuj, bo stary nasz audiofil dobrze prawi, wywalisz wcale nie male pieniadze na jakiegos daca, i potem zaczniesz szukac od poczatku- bo nadal bedziesz w tym samym miejscu- ani o krok nie posuniesz sie do przodu, jedynie satysfakcja z nowego klocka.

ps. rownie dobrze mozesz dokupic za 2k jakas sieciowke i wtedy to bedzie sie dzialo...

Pozdrawiam i bez zadnej zlosliwosci zycze dobrego wyboru-na uszy a nie na czytanie

rs

No przecież większość ludzi radzi mu posłuchac jakiegoś DACa. Może będzie pierwszym, który zweryfikuje twierdzenia panów z Audio Video,że rDAC gra lepiej niż CD player za 3000 zł.

Żeby było śmiesznie, ja też słyszałem juz 3 DACe : Cambridge Audio 3 (stary), M-Audio Audiophile USB i Beresford TC 7520 Mod 4. Teraz mam nadzieję posłuchać Beresford Caiman Mod 5 to może romanka05 wyprzedzę ;).

Romanek 05 ma rację.Nie goń w nieskończoność niewidoczny cel.Zacznij słuchać muzyki bo tym sposobem za kilka lat zostaniesz ze sprzętem za grubą kasę i z nieustająca myślą - "co by tu jeszcze ?"- Muzyka.Słuchaj muzyki.Nie stali ,krzemu,próżni i miedzi.

Dzięki, Panowie, za sugestie.

Oczywiste, że będę zmuszony posłuchać. A co do poprawy dźwięku, to zawsze trzeba mieć nadzieję, życie (ucho) zweryfikuje. Nic na siłę, żadnych zakupów w ciemno. Może wspomnę, że mieszkam w grodzie Kopernika. Gdyby ktoś z okolicy miał chęć pożyczyć DACa choćby na jeden dzień - byłbym happy :-)

Do tematu DACa chciałbym dorzucić dodatkowy wątek: zasilanie.

Większość urządzeń pozbawiona jest zasilacza wewnętrznego, nie wiem natomiast, które z nich mają w komplecie zasilacz jakikolwiek (choćby impulsowy). W związku z powyższym, proszę o wypowiedzi nt.:

1. do których urządzeń trzeba zakupić zasilacz na dzień dobry? (rDAC, Heel, NuForce, Styleaudio i in.)

2. czy jest na rynku sensowny (przyzwoity i niedrogi) zasilacz liniowy? (abstrahuję od opiewanego w poematach Teddy'ego, który nie spełnia drugiego warunku)

3. jeśli Teddy okaże się jedynym sensownym rozwiązaniem, to przy cenie ok. 1000 zł podnosi takiego DACa na inny poziom cenowy - w okolice np. Music Hall'a, czy PS Audio; jak wówczas wygląda porównanie tych pozornie tańszych z droższymi?

Nie ma daców sprzedawanych zupełnie bez zasilacza. Zawsze jest przynajmniej zasilacz impulsowy w komplecie (wygląda jak ładowarka do komórki) - tak po prostu zaprojektował to producent.

Zasilacz Teddy Pardo to już audio tuning - wymiana gorszej części fabrycznej, na lepszy aftermarket.

Lord Rayden > dziękuję za podesłanie testu

dobrze, że ktoś go przeprowadził, jednak niewiele on wnosi do sprawy z co najmniej kilku powodów:

1. nie wiadomo na jakim sprzęcie towarzyszącym testowano te daki, czy za 1000 zł, czy za 100 000 zł

2. częste są odniesienia do PC-ta, jako źródła dźwięku, zatem wyniki trudno porównać do klasycznego CD

3. w związku z powyższymi, nie wiadomo jaki jest poziom odniesienia Autora, czy piejąc z zachwytu nad określonym aspektem brzmienia, nawiązuje do sprzętu typu PC, czy, powiedzmy, Accuphase

4. niektóre sformułowania noszą cechy manipulacji (przepraszam za posądzenie, jeśli nie taka była intencja Autora, ale taki wniosek się nasuwa podczas czytania); jaki bowiem wniosek wyciągnie czytelnik z porównania np. Arcama rDAC z prawie dwukrotnie droższym Music Hallem dac25.2?

- "Arcam rDAC gra pięknie poukładanym, subtelnym dźwiękiem. Jednocześnie jego dynamika jest powalająca i równa się z najdroższymi, najlepszymi przetwornikami, jakie znam"

- "Pliki skopiowane z CD grają bowiem z Music Hallem całkiem muzykalnie. Przestrzeń jest spłaszczana, a skraje pasma lekko uśredniane, lecz nie jest źle"

przy takim postawieniu sprawy dla każdego jest jasne, że pierwsze urządzenie brzmi rewelacyjnie, drugie natomiast, co najwyżej poprawnie (i to nie w relacji jakość/cena, ale w kategoriach bezwzględnych)

• 2 tygodnie później...

zastanawiam się, jak się do tego wszystkiego ma zero dac z opampem na układzie dyskretnym (HDAM opa sun lub moon). też jest wychwalany pod niebiosa, ale nie sposób znaleźć jakichś konkretnych porównań.

test NuForce Icon HDP można przeczytać np. tu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A taki Hegel HD2 w tescie w Lyd&Bilde pokonal i rdac, V-daca i nuforce ,a u Nas o Nim nie slychac;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Witam,

to mój pierwszy post na forum, chociaż czytelnikiem jestem nie od dziś....

Forumowiczów proszę o odrobinę wyrozumiałości.

Podepnę się pod wątek, sorry MrBean:) ale mam trochę podobny do Ciebie problem.

Postanowiłem upgradować trochę swój system, początkowo nastawiłem się na DACA, chciałem przeznaczyć do około 2k.

Jednak znalazłem też dużo opinii, że przy "średnim" sprzęcie DAC niewiele da.

I tu chciałem prosić o wskazanie wąskiego gardła systemu.

AMP Cambridge Azur 640A

cd Yamaha cdx-493 (tu problem MrBeana, tylko wyjście optyczne z cyfrowych)

głośniki Usher v-601, z kablami qed silver special 25th anniversary edition

IC robiłem sam, DLS dual balanced audio interconnect cable

Stawiał przede wszystkim na ciepło i muzykalność. Myślałem o rDacu, DacMagicu a najbardziej mnie kusi zaryzykować i zobaczyć yulong d100. Niewątpliwą zaletą Daca jest to, że słucham dużo z PC.

Co sądzicie, czy Yamaha po wyjściu optycznym to dobry transport?

Czy to odpowiedni moment na DACA (pomijam kwestię słuchania z kompa)?

Czy może używany cd do 2k ....?

sorry, że się rozwlekłem, ale oszczędności mało, a decyzja trudna...

pozdr

zbyszek

Yulong d100 w swojej cenie jest rewelacyjny ,mam rDaca i ten pierwszy wypadł duużo lepiej .CA nie słuchałem ale większość twierdzi że rDac jest od niego lepszy więc Yulong tym bardziej

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Jutro pozyczam do testow HD2, na swiezo bede mial porownanie do 10 krotnie drozszego Brystona BDA1. Nie mam watpliwosci ktory wygra, ale kwestia jak duza bedzie przewaga;)

Ukryta Zawartość

poki co porownanie DACow, jezeli ktos zechce skorzystac z tlumacza google.

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Witam,

to mój pierwszy post na forum, chociaż czytelnikiem jestem nie od dziś....

Forumowiczów proszę o odrobinę wyrozumiałości.

Podepnę się pod wątek, sorry MrBean:) ale mam trochę podobny do Ciebie problem.

Postanowiłem upgradować trochę swój system, początkowo nastawiłem się na DACA, chciałem przeznaczyć do około 2k.

Jednak znalazłem też dużo opinii, że przy "średnim" sprzęcie DAC niewiele da.

I tu chciałem prosić o wskazanie wąskiego gardła systemu.

AMP Cambridge Azur 640A

cd Yamaha cdx-493 (tu problem MrBeana, tylko wyjście optyczne z cyfrowych)

głośniki Usher v-601, z kablami qed silver special 25th anniversary edition

IC robiłem sam, DLS dual balanced audio interconnect cable

Stawiał przede wszystkim na ciepło i muzykalność. Myślałem o rDacu, DacMagicu a najbardziej mnie kusi zaryzykować i zobaczyć yulong d100. Niewątpliwą zaletą Daca jest to, że słucham dużo z PC.

Co sądzicie, czy Yamaha po wyjściu optycznym to dobry transport?

Czy to odpowiedni moment na DACA (pomijam kwestię słuchania z kompa)?

Czy może używany cd do 2k ....?

sorry, że się rozwlekłem, ale oszczędności mało, a decyzja trudna...

pozdr

zbyszek

na Twoim miejscu kupilbym rdaca plus psu teddy, swietny dzwiek mogacy konkurowac z kazdym cd do 10k

tak pisali inni, nie do konca wierzylem, ale jak kupilem i porownalem do accu 78 to uwierzylem

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.