Skocz do zawartości
IGNORED

usuwanie ładunków statycznych

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

Bo takim jonizatorem pseudomedycznym ciężko jest zdjąć ładunek elektrostatyczny z czegokolwiek, nie do tego one służą. Sam mam jonizator o większej mocy (jako wsparcie w porze alergicznej) i nie zdejmuje on większości ładunków z płyty (choć słychać po zbliżeniu płyty trzaski). Poważne urządzenia do zdejmowania ładunków funkcjonują w przemyśle i to jest inny poziom technologii i ceny. Do walki z ładunkami polecam myjki z odpowiednim płynem lub chociaż jakiś płyn w sprayu.

Właśnie jestem świeżo po zastosowaniu autorskiej metody Mickiewicza i... jestem zawiedziony efektem. Precyzując - pozytywów w dźwięku nie zauważyłem żadnych. Szumy takie same, sporadyczne trzaski też nadal są jakie były. Wystąpił ponadto silny efekt negatywny w postaci "brumienia" od jonizatora, który w żaden sposób nie jest przecież uziemiony.

Może naiwne pytanie, ale czy oprócz pozbycia się efektu "elektryzowania" płyty to usuwanie ładunków ma jeszcze jakieś znaczenie??

Może naiwne pytanie, ale czy oprócz pozbycia się efektu "elektryzowania" płyty to usuwanie ładunków ma jeszcze jakieś znaczenie??

Słuszna uwaga. TZN yeutez narzeka, że mu dźwięku nie poprawiło, ale nie precyzuje, czy zdjęło ładunek, czy nie. Jedyne co może poprawić taki zabieg z jonizatorem to zdjąć ładunek (jeśli da radę). Kurzu sam z rowków nie wydłubie.

Płyta z której skutecznie usunięto elektryczność statyczną (na przykład dzięki myciu) nie przyciąga kurzu lub przyciąga go w stopniu naprawdę minimalnym. Jeśli płytę dobrze umyjesz, będziesz ją trzymał w odpowiedniej folii, i dbał o to żeby talerz gramofonu był czysty, to nie będziesz musiał używać szczoteczki. Szczotkowanie płyt ładuje je ponownie elektrycznością statyczną, znów paprzą się w kurzu i wszystko zaczyna ponownie trzeszczeć i szumieć.

Pozdro,

Yul

Słuszna uwaga. TZN yeutez narzeka, że mu dźwięku nie poprawiło, ale nie precyzuje, czy zdjęło ładunek, czy nie. Jedyne co może poprawić taki zabieg z jonizatorem to zdjąć ładunek (jeśli da radę). Kurzu sam z rowków nie wydłubie.

Doprecyzuję - wszystkie moje płyty najpierw myję w Okki Nokki i w ten sposób pozbywam się zarówno kurzu z rowków, jak i ładunków. Sugerowałem się jednak tym, co pisał Mickiewicz:

"Sposob sie bardzo sprawdza, naprawde panowie polecam, bo: obok mycia plyty i igly pozbycie sie ladunkow ma ogromne znaczenie na jakosc odsluchu (nie ma wtedy piaszczenia, pierdzenia itd.). W moim przypadku nawet wieksze niz higiena plyty (strasznie mi sie elektryzowalo)."

Sądziłem, że jonizator wpłynie korzystnie na odsłuch umytej płyty - że coś się jeszcze poprawi lub wyciszy. I w tym miejscu się rozczarowałem.

Ja w którymś momencie doszedłem do wniosku, że ten jonizator to jest raczej dla ludzi niż dla płyt vinylowych i go w końcu nie kupiłem. Mam w domu nawilżacz powietrza i jak twierdzą inżyniery, zarazem jonizator. Inżyniery różne rzeczy piszą, bo teraz takie są inżyniery - od pisania raczej - trudno to zweryfikować czy jonizuje. Ale dwa jonizatory w jednym pokoju to chyba byłyby przysłowiowe "dwa grzybki w barszcz".

Pozdro,

Yul

Płyta z której skutecznie usunięto elektryczność statyczną (na przykład dzięki myciu) nie przyciąga kurzu lub przyciąga go w stopniu naprawdę minimalnym. Jeśli płytę dobrze umyjesz, będziesz ją trzymał w odpowiedniej folii, i dbał o to żeby talerz gramofonu był czysty, to nie będziesz musiał używać szczoteczki. Szczotkowanie płyt ładuje je ponownie elektrycznością statyczną, znów paprzą się w kurzu i wszystko zaczyna ponownie trzeszczeć i szumieć.

Pozdro,

Yul

Mam pytanie jakie sposoby polecasz na dbanie o to żeby talerz gramofonu był czysty i jaką folię do płyt?

Mam pytanie jakie sposoby polecasz na dbanie o to żeby talerz gramofonu był czysty i jaką folię do płyt?

Żeby talerz gramofonu był czysty należy:

1. wywalić z niego wszelkie maty wełniane, tekstylne, karbowane gumy, bo to jest siedlisko kurzu,

2. gładki talerz należy przetrzeć przed pierwszym odsłuchem danego dnia suchą ścierką z mikrofibry lub innej "cudownej" takaniny do której dobrze przywiera kurz.

Najlepsze folie antystatyczne do vinyli jakie znam to NAGAOKA No. 102, do kupienia na allegro. Ale są też tańsze koperty papierowo-foliowe, z tym, że folia powinna być cienka i matowa, bo to znaczy że jest teflonowana, a przez to antystatyczna właśnie.

Pozdro,

Yul

Dziękuję za informację.

Koperty NAGAOKA No. 102 znam z opisów. Mam za to zapytanie odnośnie talerza, w moim Thorensie jest oryginalny karbowany gumowy. Na co ewentualnie go wymienić?

Dziękuję za informację.

Koperty NAGAOKA No. 102 znam z opisów. Mam za to zapytanie odnośnie talerza, w moim Thorensie jest oryginalny karbowany gumowy. Na co ewentualnie go wymienić?

Jeśli mata jest konieczna, to na gładką matę gumową lub na przykład z Sorbothanu. Coś co można łatwo przetrzeć jednym-dwoma ruchami. Ale to wszystko wymaga starannego wybadania, bo mata (podłoże dla vinyla) wpływa trochę na ostateczny efekt dźwiękowy. Niektóre talerze aluminiowe najfajniej wyglądają bez mat, oczywiście jeśli je starannie i umiejętnie wyszlifować. Kiedyś tak przygotowany talerz z Sondeka Linn'a (bez maty) pokazał ś.p. forumowicz >Vanvideo<, jeśli jeszcze ktoś Go pamięta.

może i wyglądają ale czy jeszcze grają?

Imacman - stare porzekadło mówi: masz Th - to przewróć gumę na drugą stronę

(tylko to nie takie proste bo większość gum ma kryzę)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

może i wyglądają ale czy jeszcze grają?

Imacman - stare porzekadło mówi: masz Th - to przewróć gumę na drugą stronę

(tylko to nie takie proste bo większość gum ma kryzę)

Mam wyżłobienia pod spodem, na wierzchu jest wytłoczenie na label i napis Thorens.

Coś takiego, ale odwrotnie ułożone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.