Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

O konkretny typ sygnalu mi chodzilo. HDMI, USB, ethernet to tez sa sygnaly cyfrowe ale kazdy wymaga kabla o innej specyfikacji.

Co jest zlego w tym televesie z pierwszej odpowiedzi? Poza tym, ze jest piekielnie sztywny i mozna go kupic taniej niz w linku.

server unreachable;--

Gość

(Konto usunięte)

Poczytaj o transmisji cyfrowej i analogowej. Z mojego doświadczenia wynika że wpływ kabli cyfrowych na dźwięk nie jest duży. Ponawiam pytanie:

Możesz podać jaki masz tuner sat skoro wydatek 1200zł za kabel antenowy jest Twoim zdaniem jak najbardziej na miejscu?

To Twoje pieniadze, mnie nic do tego jak je wydajesz. Ale skoro tu pytasz to Ci odpowiadam.

Nie powiedziałem, że taki wydatek jest na miejscu, tylko o to właśnie pytam, skoro w innych wątkach doczytałem takie porady dotyczące kabli cyfrowych - ceny właśnie takie, wpływ zdecydowany na transmisję danych, poprawa m.in. brzmienia...

Jeśli łączę drogim IC cyfrowym (mającym taki wpływ) dekoder ze wzmacniaczem, to czy również mam takiego kabla użyć w reszcie toru?

Przecież wszystkie elementy są ważne, nieprawdaż?

O konkretny typ sygnalu mi chodzilo. HDMI, USB, ethernet to tez sa sygnaly cyfrowe ale kazdy wymaga kabla o innej specyfikacji.

Co jest zlego w tym televesie z pierwszej odpowiedzi? Poza tym, ze jest piekielnie sztywny i mozna go kupic taniej niz w linku.

Przecież napisałem już dwukrotnie:

sygnał cyfrowy płynący z konwertera anteny satelitarnej do dekodera.

Długość przewodu wynosi ok. 7 m

Może być pewien problem, bo to już spora odległość. W tak długim kablu przy niesprzyjających warunkach mogą indukować się zakłócenia słyszalne w postaci krótkich trzasków lub cyknięć dźwięku np. w momencie zapalania/gaszenia światła w pokoju. Zamiast debatować nad samym kablem, lepiej zainwestować 4 zł w transformatorek separujący sygnał, np. PE-65612, zamknąć go w małej obudowie i włączyć w tor sygnału.

Tak, Edward ma rację. Ale żebyś zdobył szacunek obudowa musi być z egzotycznego drewna, stać na kolcach i posiadać odpowiednio tajemnicze napisy, np. REFERENCE SIGNAL TRANSFORMER. Bez tego będzie lipa ;-)

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

jaki kabel koaksjalny polecilibyście do połączenia anteny satelitarnej (konwertera) z dekoderem?

Witaj!

Kabel przede wszystkim musi być przeznaczony do instalacji zewnętrznej (czarny) - wtedy przetrwa naprawdę długo, słońce, deszcz czy mróz nic mu nie zrobią... Polecam Ci

http://www.hollex.pl/kabel/kabel-satelitarny/1944-kabel-televes-t-100-pe-cu-hd-czarny-1m

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś cenę 170zł za 1m, nie wiem czy wogóle takie coś istnieje, ja przynajmniej takiego kabla nie spotkałem, może to kolejne wciskanie czarnej magii... ten, co Ci zaproponowałem to już naprawdę wyczynowiec w świecie SAT!

Ja skupiłbym się bardziej na jakości konwertera i samej anteny, a te 170zł na pewno wystarczy na porządny konwerter (pojedynczy) i czaszę (80cm)... ;-)

P.S.: Za 1190zł (7x170zł) kupisz całkiem przyzwoity tuner radiowy... No, ale jeśli chcesz tyle przeznaczyć na kabel satelitarny to tuner musiałby kosztować co najmniej o jedno zero więcej... ;-)

Jeśli łączę drogim IC cyfrowym (mającym taki wpływ) dekoder ze wzmacniaczem, to czy również mam takiego kabla użyć w reszcie toru?

Przecież wszystkie elementy są ważne, nieprawdaż?

Panowie wyluzujcie troche ;) Ja po tym fragmencie odniosłem wrażenie, że kolega ememka wszystkich podpuszcza z tym kabelkiem (wierzę, że tak jest).

Dużo osób na forum pisze o niebagatelnym znaczeniu kabli cyfrowych (coaxialnych spdif), USB, niektórzy nawet słyszą różnice 'sygnaturze" brzmienia kabelków SATA. Jednocześnie na forum lansowany jest pogląd, że gra cały system i KAŻDY element toru jest równie ważny, dla ortodoksyjnych audiofili nawet wtyczki w gniazdku sieciowym (w ścianie może już być byle co, bo tego audiofil nie widzi). Wydaje mi się, że kolega ememka świadomie napisał ten post, żeby popatrzeć jakie emocje wywoła kabel koncentryczny 75Ohm przesyłający dane cyfrowe za 170zł/mb, bo w dziedzinie kabelków usb, kabelków coaxialnych takie kwoty na tym forum nikogo nie szokują ;) Tym bardziej, że sygnał z konwertera jest rzędu Ghz. ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)

brewka87 - brawo! :) Właśnie o to mi chodziło!

Stąd już w tytule tematu " ;) "...

Chciałem zwrócić uwagę na kolejne sprzeczne posty pisane przez "słyszących kable", tym razem w tematach połączeń cyfrowych.

Wcześniej HQ150 również słusznie podejrzewał, co jest grane ;)

Zadziwia tylko milczenie "piewców" teorii o wpływie na brzmienie nawet kabli cyfrowych... ;)

HQ150 czytalem Twoj post. Zacytowany przez Ciebie fragment tyczył się wypowiedzi innych forumowiczów. Opisałem domniemane motywy działania ememki, które się potwierdziły. No cóż w takim razie temat wyczerpany ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale to przecież żart. Może i kpina.

Nie wierzę żeby osoba o bagatym na tym forum dorobku, zastanawiała się nad zakupem kabla antenowego w cenie 170zł/m(sic!), i jednocześnie chciała tuner Sat połączyć ze wzmakiem via RCA!

Tak brzmiał ten post. I tyczył się wypowiedzi ememki.

Panowie wyluzujcie troche ;) Ja po tym fragmencie odniosłem wrażenie, że kolega ememka wszystkich podpuszcza z tym kabelkiem (wierzę, że tak jest).

HQ150 a ja pisałem o tym cytacie, gdzie przytoczyłeś moje słowa. Nie zrozumieliśmy się po prostu.

Zepsuliscie cala zabawe. :(

Zadziwia tylko milczenie "piewców" teorii o wpływie na brzmienie nawet kabli cyfrowych... ;)

Ci piewcy nie maja najmniejszego pojecia jakie wymagania ma kabel do takiej transmisji. 110om, 75om, jakim sygnalem to tam idzie? Ja tez pojecia nie mam. Stad przychylilem sie do kabelka podanego na samym poczatku.

Jesli wazny bylby kazdy element to ja streamujac muzyke (wav) po ethernecie musialbym kupic dwadziescia metrow skretki takiej jak to Pierwszy Redaktor proponuje. A juz w ogole to przesylajac w ten sposob sobie muzyke do pracy nawet nie chce myslec ile infrastruktury musialbym polozyc.

server unreachable;--

A ja się pytam po co było scalać dwa tematy, zupełnie różne tematy. Kabel coaxialny to z angielskiego kabel KONCENTRYCZNY WSPÓŁOSIOWY. Przyjęło się tu na forum, że coaxial dotyczy kabla do przesyłu cyfrowego audio protokołem SPDIF. Scalony temat dotyczył kabla coaxialnego (koncentrycznego) do podłączenia konwertera sat z tunerem.

Ręce opadają...

No, ze tak powiem troche wtopa ze strony administracji. Ja rozumiem, ze typ przesylanych danych ten sam (cyfra) i geometria kabla ta sama (koncentryk) ale juz przesylane dane zupelnie odmienne - to nie spdif. A niedaj boze, zeby bylo inaczej niz mi sie wydaje i do dekodera sygnal szedl po kablu 110om.

@bum1234

Moze czeka az mu entropia bity zezre i pliki beda sie roznic? :)

server unreachable;--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.