Skocz do zawartości
IGNORED

oddzielnie cd , dvd czy jedno dobre ?

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . rozgladam sie powoli nad sygnalami do mojego zestawu i zastanawiam sie co by tu zrobic

zalezy mi na dobrym stereo jak i na swietnym kinie . nie wiem czy oddzielnie zakupic do tej mojej ax 900 odtwarzacz cdx 930 czy moze nie bawic sie i zakupic porzadne dvd z dobrym audio do stereo . jak np tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za taki cd musial bym dac z 400 zl za dvd tez kolo tego jak nie wiecej . czy nie lepiej opcja razem a lepiej ? prosze o porade .

domyslam sie ze napiszecie ze z dvd stereo bedzie owiele inaczej brzmialo nizz cd ale dlatego pisze bo chce wiedziec jak zakupic bym byl zadowolony i z stereo i z kina

a moze blu ray . to juz zostawiam fachowcom . z gory dziekuje

Ukryta Zawartość

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/81043-oddzielnie-cd-dvd-czy-jedno-dobre/

Może być i jedno i drugie a nawet trzecie.CD ale nie ta Yamaha,bo to słaby model to że 930 nie oznacza że dobra,,DVD ten Denon za te pieniądze to słabiak,może być nawet blu-ray ale ze 2000 pln musisz wydac np Yamaha1067,Cambridge Audio650.

Może być i jedno i drugie a nawet trzecie.CD ale nie ta Yamaha,bo to słaby model to że 930 nie oznacza że dobra,,DVD ten Denon za te pieniądze to słabiak,może być nawet blu-ray ale ze 2000 pln musisz wydac np Yamaha1067,Cambridge Audio650.

i taka Yamaha 1067 polecasz jako sygnal do filmow , kina i do odsluchow stereo zamiast oddzielnie cd i dvd ? mnie sie osobiscie podoba taka koncepcja jaka przedstawiles

i taka Yamaha 1067 polecasz jako sygnal do filmow , kina i do odsluchow stereo zamiast oddzielnie cd i dvd ? mnie sie osobiscie podoba taka koncepcja jaka przedstawiles

Jeden do wszystkiego ten odtwarzacz gra na poziomie CD yamahy cdx397,czyta wszystkie płyty jest szybki ma dekodery i odtwarza sacd wielokanałowo.Pewnie za 2000 pln mozna kupic juz dobry dwu letni Cd,ale nie będzie on co odtwarzał dvd,blu-ray,MKVm2TS czy divixHD,jak chcesz trzy w jednym to Yamaha jest bardzo dobra po co kupowac osobno blu-ray i Cd,ale jak chcesz już super doznań to lepiej uzywany CD np Yamaha CDX 993 i odtwarzacz blu-ray,jak chcesz jeszcze SACD i DVD Audio to kolejny odtwarzacz bo tanie blu-raye nie odtwarzają tych płyt wielokanałowo.

Jeden do wszystkiego ten odtwarzacz gra na poziomie CD yamahy cdx397,czyta wszystkie płyty jest szybki ma dekodery i odtwarza sacd wielokanałowo.Pewnie za 2000 pln mozna kupic juz dobry dwu letni Cd,ale nie będzie on co odtwarzał dvd,blu-ray,MKVm2TS czy divixHD,jak chcesz trzy w jednym to Yamaha jest bardzo dobra po co kupowac osobno blu-ray i Cd,ale jak chcesz już super doznań to lepiej uzywany CD np Yamaha CDX 993 i odtwarzacz blu-ray,jak chcesz jeszcze SACD i DVD Audio to kolejny odtwarzacz bo tanie blu-raye nie odtwarzają tych płyt wielokanałowo.

mysle ze CDX 993 mozna by wychaczyc za okolo tysiaca zl . tak mysle a bluray za kolejne 1000 zl? bylo by za calosc okolo 2 tysiecy zl to tyle co dobry bluray jak piszesz . i wlasnie chodzi mi o to co bylo by lepsze . piszesz ze CDX 993 daje wiecej doznan .

i tu delemat bo cos za cos . dobry bluray czyli 3 w 1 albo oddzielnie wszystko ale stereo gorsze . tak to odbieram

mysle ze CDX 993 mozna by wychaczyc za okolo tysiaca zl . tak mysle a bluray za kolejne 1000 zl? bylo by za calosc okolo 2 tysiecy zl to tyle co dobry bluray jak piszesz . i wlasnie chodzi mi o to co bylo by lepsze . piszesz ze CDX 993 daje wiecej doznan .

i tu delemat bo cos za cos . dobry bluray czyli 3 w 1 albo oddzielnie wszystko ale stereo gorsze . tak to odbieram

Nie wiem tylko jaki laser siedzi w 993 i należy uważać na stan bo taki cd ma juz swoje lata,możesz mieć jeszcze jedną alternatywę,Blu-ray plus DAC.

Nie wiem tylko jaki laser siedzi w 993 i należy uważać na stan bo taki cd ma juz swoje lata,możesz mieć jeszcze jedną alternatywę,Blu-ray plus DAC.

wszystko dobrze ale czym jest dac?;] jesli mogl bys mi bardziej rozlegle napisac bo tego skrotu nie rozpoznaje . nie znam

DAC to oddzielna skrzynka z przetwornikami cyfrowo-analogowymi.

Wpinasz go miedzy wzmacniacz a Cd,lub komputer wzmacniacz,w środku są zastosowane dużo lepsze przetworniki niż w CD,blu-ray,czy amplitunerze.Przetwarza również sygnał cyfrowy na analogowy.efekt moze być taki że podłączysz np dvd za 100 pln do takiego daca,i uzyskasz dzwięk np jak z Cd za 2000 pln wszystko zależy jaki kupisz DAC.np [email protected]

[email protected]

Ukryta Zawartość

Wpinasz go miedzy wzmacniacz a Cd,lub komputer wzmacniacz,w środku są zastosowane dużo lepsze przetworniki niż w CD,blu-ray,czy amplitunerze.Przetwarza również sygnał cyfrowy na analogowy.efekt moze być taki że podłączysz np dvd za 100 pln do takiego daca,i uzyskasz dzwięk np jak z Cd za 2000 pln wszystko zależy jaki kupisz DAC.np [email protected]

[email protected]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[email protected]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziwne . 1 raz sie z tym spotkalem . z cd wychodzi zrodlo dzwieku a on go jeszcze polepsza ? troche mnie to dziwi ale jesli to dziala i naprawde polepsza dzwiek to mysle ze to ciekawa alternatywa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z CD po coaxialu czy optyku wychodzi sygnał cyfrowy /zera i jedynki/ jak z kompa dlatego DAC musi "przerobić

to na prąd" żeby wzmacniacz mógł to "rzucić" na głośniki.

DAC to przetwornik cyfrowo analogowy -Digital Analog Converter.

Z CD po coaxialu czy optyku wychodzi sygnał cyfrowy /zera i jedynki/ jak z kompa dlatego DAC musi "przerobić

to na prąd" żeby wzmacniacz mógł to "rzucić" na głośniki.

DAC to przetwornik cyfrowo analogowy -Digital Analog Converter.

rozumiem . kojaze o co chodzi . jak cyfrowo podlaczysz do wzmacniacz to nie powino byc nic slychac . no tak ale co to ma w sobie ze tak polepsza dzwiek ? ma wieksze probkowanie czy jak ? czy to ze na analogowy zmienia cyfre i zmienia sie charakterystyka brzmienia / ? a moze to i to ?

Witam

mam tego Denona 2930 od kilku lat i coś moge o nim napisać.Tak w skrócie.

1.Obraz-b.dobry

2.dzwiek wielokanałowy w tym SACD-dobry+

3.Stereo-słabe

I tutaj bym poparł jednego z kolegów o zastosowaniu DAC-a.Obraz bys miał na poziomie, do tego SACD a do stereo przetwornik.U mnie jest rozdział kino-stereo wiec nie mam tego dylematu co Ty.

Pozdrawiam

Witam

1.Obraz-b.dobry

3.Stereo-słabe

I tutaj bym poparł jednego z kolegów o zastosowaniu DAC-a.Obraz bys miał na poziomie, do tego SACD a do stereo przetwornik.U mnie jest rozdział kino-stereo wiec nie mam tego dylematu co Ty.

Pozdrawiam

2910,2930,3910,3800 miałem najlepszy 3800 ale nie miał SACD.Do stereo lepsze to Marantz 7600,9600,nawet Philips 9000.Dac do słabszych modeli tak,ale do tych topowych to raczej nic nie poprawi.W twoim przypadku pomyślałbym o jakimś odtwarzaczu wieloformatowym z ogólmie dostępnym laserem nie zajechanym plus Dac.Lub BDP 1067 do kompletu,ale jakość w stereo będzie gorsza.

Witam

1.Obraz-b.dobry

3.Stereo-słabe

Pozdrawiam

tak tylko teraz to ja bardziej bym wolal chyba bluray zamaist dvd.ta technologia z tym dac naprawde daje takie wrazenia odsluchowe stereo ze bije wiele odtwarzaczow cd dvd czy bbluray w stereo ? rozumiem ze takie cd wysyla nie przetwozone dane do tego dac a on dopier oto przetwaza tak ?

2910,2930,3910,3800 miałem najlepszy 3800 ale nie miał SACD.Do stereo lepsze to Marantz 7600,9600,nawet Philips 9000.Dac do słabszych modeli tak,ale do tych topowych to raczej nic nie poprawi.W twoim przypadku pomyślałbym o jakimś odtwarzaczu wieloformatowym z ogólmie dostępnym laserem nie zajechanym plus Dac.Lub BDP 1067 do kompletu,ale jakość w stereo będzie gorsza.

tak tylko ja stawiam na swietne kino , dzwiek wielokanalowy plus do tego dobrej jakosci stereo . cos mi sie wydaje ze jednak by pogodzic to wsystko bede musial oddzielnie kupic bluray do filmow i cd do muzyki aby byc w pelni zadowolony z steereo i z kina bez kompromisow

Sprobuj tak:

- blu-ray max do 1k PLN podlaczony HDMI do amplitunera. LG, Samsung, Sony co Tobie odpowiada.

- co do cd masz dwie opcje:

SACD/CD : kup np. Marantz SA7001 lub cos podobnego podlacz wielokanal analogowo do amplitunera i stereo analogowo do wzmacniacza

CD: bede znowu proponowal Marantz ale mozesz zastapic innym CD6002 i podlacz analogowo do wzmaniacza.

Mysle ze blu-ray + CD6002 spokojnie powinienes kupic za 2k PLN (blu-ray + SA7001 max za 2.5k PLN)

Sprobuj tak:

- blu-ray max do 1k PLN podlaczony HDMI do amplitunera. LG, Samsung, Sony co Tobie odpowiada.

- co do cd masz dwie opcje:

CD: bede znowu proponowal Marantz ale mozesz zastapic innym CD6002 i podlacz analogowo do wzmaniacza.

Mysle ze blu-ray + CD6002 spokojnie powinienes kupic za 2k PLN (blu-ray + SA7001 max za 2.5k PLN)

: kup np. Marantz SA7001 lub cos podobnego podlacz wielokanal analogowo do amplitunera i stereo analogowo do wzmacniacza

jedno urzadzenie dwie opcje tak ? a bluray tylko do obrazu . dobrze rozumiem ? . jesli tak to ciekawa propozycja

a inne marki SACD/CD ? cos od yamahy jest ciekawego ?

: kup np. Marantz SA7001 lub cos podobnego podlacz wielokanal analogowo do amplitunera i stereo analogowo do wzmacniacza

jedno urzadzenie dwie opcje tak ? a bluray tylko do obrazu . dobrze rozumiem ? . jesli tak to ciekawa propozycja

a inne marki SACD/CD ? cos od yamahy jest ciekawego ?

Jedno urzadzenie do CD/SACD, blu-ray tylko do filmow.

CD/SACD laczysz analogowo z wzmacniaczem stereo i cyfrowo (sprawdzilem SA7001 nie ma wielokanalowego analogu) do amplitunera.

Marantz SA7001, 7003, 8001, 8003

Yamaha CD-S1000, CD-S2000

Generalnie prawie kazdy producent ma cos w swojej ofercie. Blu-ray kupilbym bym najprostszy bo i tak podlaczysz po HDMI i bedzie robil jako transport.

Jedno urzadzenie do CD/SACD, blu-ray tylko do filmow.

CD/SACD laczysz analogowo z wzmacniaczem stereo i cyfrowo (sprawdzilem SA7001 nie ma wielokanalowego analogu) do amplitunera.

Marantz SA7001, 7003, 8001, 8003

Yamaha CD-S1000, CD-S2000

Generalnie prawie kazdy producent ma cos w swojej ofercie. Blu-ray kupilbym bym najprostszy bo i tak podlaczysz po HDMI i bedzie robil jako transport.

Nie ma Marantz 8001,tylko amplituner,Zaden z tych odtwarzaczy nie wypuszcza SACD do amplitunera wielokanałowo,tylko nie które odtwarzacze cd Sony mają taką możliwosc.Raczej tylko odtwarzacze DVD mają te dekodery np Marantz Dvd 7001,7600,9600,6600,Denon 2900,1930,1940,2910,2930,3910,3930,Onkyo 504,Pioneer 600,,696,575,Philips 9000,Samsung 950,945 i jeszcze sporo innych.W twoim przypadku wybór powinien być oczywisty z Yamahy jest sporo DVD z SACD,oraz Blu-ray.

Jest SA8001.

Ukryta Zawartość

Marantz SA wypuszczaja dzwiek wielokanalowy cyfrowo, poprawilem sie:)

Ukryta Zawartość

Jest SA8001.

Ukryta Zawartość

Marantz SA wypuszczaja dzwiek wielokanalowy cyfrowo, poprawilem sie:)

Faktycznie jest taki model,ale chyba tylko na USA,ale powiedz mi bo bardzo mnie to ciekawi jaki model Marantza SA wypuszcza sygnał cyfrowo wielokanałowo.

Ukryta Zawartość

Oferta Marantz na Europe jest bardzo okrojona. O ile dobrze pamietam nie ma w ogole serii 'reference'.

Cyfrowy wieloknal... heh moj blad.

Lubie Marantza ale nowe produkty to juz niestety nie ta liga co stare przed wspolpracy z Denonem.

Nadal to wzorzec dla innych,pewnie że są odchudzone ,plastykowe nie to co Cd 14,17,czy dobre wzmacniacze ,czy amplitunery,ale takie czasy dobrze że chociaż nadal dobrze grają i dziwie się ze co nie którzy podniecają sie jakimiś anglikami nie będę wymieniał firm bo zaraz rozpętam burzę.

Nadal to wzorzec dla innych,pewnie że są odchudzone ,plastykowe nie to co Cd 14,17,czy dobre wzmacniacze ,czy amplitunery,ale takie czasy dobrze że chociaż nadal dobrze grają i dziwie się ze co nie którzy podniecają sie jakimiś anglikami nie będę wymieniał firm bo zaraz rozpętam burzę.

lepiej nie wymieniaj ;] wystarcza nam te wiatry ;] burz nie potrzebujemy ;]

z odtwarzaczy cd yamahy jest jakis godny uwagi jesli chodzi o CD/SACD ? czy lepiej szukac innych marek jesli chodzi o CD/SACD

lepiej nie wymieniaj ;] wystarcza nam te wiatry ;] burz nie potrzebujemy ;]

z odtwarzaczy cd yamahy jest jakis godny uwagi jesli chodzi o CD/SACD ? czy lepiej szukac innych marek jesli chodzi o CD/SACD

Yamaha CD i SACD.żaden CD nie odtworzy SACD wielokanałowo nawet ten model

Ukryta Zawartość

Yamaha CD i SACD.żaden CD nie odtworzy SACD wielokanałowo nawet ten model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem ci już że jak chcesz SACD wielokanałowo to tylko Blu-ray 1067,lub jakiś odtwarzacz dvd Yamaha 1700,1800,2300,2700,ale CD nie jest mocną stroną tych odtwarzaczy.Ciężko o kompromis bo musiałbyś zakupić aż 3 odtwarzacze,to nic strasznego ja tak mam.Zawsze to lepiej bo jak coś się zepsuje to masz jeszcze na czym słuchać.Jeżeli nie możesz tylu kupowac to tylko Blu-ray 1067 i zewnetrzny dac w kwocie 3000 pln się zmiescisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DJ Achmed

Lekki off top. Dzisiaj przewertowalem w sklepie nowy nr Home Cinema Choice. Jest test Yamahy RX-v3067. Zdaniem testujacego jedna z wad to slabe zasilanie 60W przy 5 kanalach. W sumie 60W spokojnie wystarczy do Twojego pokoju ale od amplitunera tej klasy mozna wymagac wiecej (RX-V3067 nastepca RX-V3900).

DJ Achmed

Lekki off top. Dzisiaj przewertowalem w sklepie nowy nr Home Cinema Choice. Jest test Yamahy RX-v3067. Zdaniem testujacego jedna z wad to slabe zasilanie 60W przy 5 kanalach. W sumie 60W spokojnie wystarczy do Twojego pokoju ale od amplitunera tej klasy mozna wymagac wiecej (RX-V3067 nastepca RX-V3900).

czyzby yamaha idaz z czasem odchodzi od zasilania z zapasem jak to bylo kiedys np w zmacniaczach stereo a bedzie oszczednosc , ciecia w jakosci ? ;/

Nie wiem. Nigdy nie mialem zadnego klocka Yamahy w domu. U siebie w domu mam Marantza SR5300 6x90W i wzmak stereo NAD podlaczony jako koncowke mocy na przednie kanaly. Roznica jest spora. Innych porownan nie przeprowadzalem. 'Home Cinema Choice' czytam regularnie i z tego co wnioskuje po testach do Denon i Marantz maja wyniki zblizone do podawanych, NAD, Rotel, CA, Arcam maja zwykle dane podawane zanizone, Onkyo bardzo zawyzone ale i tak finalnie wychodza dobrze. Np. Aracam AVR400 podawane 7x90W rzeczywiscie mial 100-110W (dokladnie nie pamietam). Jesli jestes zdecydowany na Yamahe kup RX-V1900 lub nizszy model i do tego dobiersz pasujaca dzwiekiem 5-kanalowa koncowke mocy. Na pewno bedziesz zadowolony.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam aja bym zrobił to tak tz widział u siebie. Kupiłbym jakiś blu-ray tak do 500złoty jeżeli ma być tylko do kina to wystarczy,dzwięk i tak będziesz miał po hdmi wielokanałowo jeżeli ci zalezy na 7.1,ja osobiście bym się w to nie pchał wolałbym potęzne kino bazowane na 5.1 w tej samej cenie co 7.1 możesz zbudować owiele lepsze 5.1. Ja bym kupił tak:

1.Amplituner ta-Va777es-do2tys. na allegro.

2.Blu-Ray jakiś do 500zł po optyku dzwięk,po hdmi obraz.

3.Kompakt SACD-333ES-2tys. masz b.dobre stereo oraz scad wielokanałowo po analogach.

Nie wiem jaki masz budżet na ampli i sekcje audio oraz video ale to rozwiązanie jest godne polecenia jeżeli chcesz mieć potężny zestaw. Kolumny proponwał bym do tego Paradigmy lub B&W

POZDRAWIAM Stivi89

Witam aja bym zrobił to tak tz widział u siebie. Kupiłbym jakiś blu-ray tak do 500złoty jeżeli ma być tylko do kina to wystarczy,dzwięk i tak będziesz miał po hdmi wielokanałowo jeżeli ci zalezy na 7.1,ja osobiście bym się w to nie pchał wolałbym potęzne kino bazowane na 5.1 w tej samej cenie co 7.1 możesz zbudować owiele lepsze 5.1. Ja bym kupił tak:

1.Amplituner ta-Va777es-do2tys. na allegro.

2.Blu-Ray jakiś do 500zł po optyku dzwięk,po hdmi obraz.

3.Kompakt SACD-333ES-2tys. masz b.dobre stereo oraz scad wielokanałowo po analogach.

Nie wiem jaki masz budżet na ampli i sekcje audio oraz video ale to rozwiązanie jest godne polecenia jeżeli chcesz mieć potężny zestaw. Kolumny proponwał bym do tego Paradigmy lub B&W

POZDRAWIAM Stivi89

kolumny juz mam z B&w . cdm 7 se fronty, cdm 1 na tyly , central cmd c se a subwofer aws 610 . jako koncowka mocy na fronty bedzie ax 900 yamahy

na amplituner planuje wydac do 3 tys . myslalem nad upolowaniem jakies uzywanej 3800 , 3900 , a co do blu ray , cd nie wiem i w tym problem wlasnie bo nie wiem jak by to zgrac by wszystko bylo ok bez jakis duzych kompromisow bo chce dobre stereo i dobre kino . a co do sacd nie mialem z tym stycznosci wiedz nie wiem jeszcze czy bede sacd uzywac duzo czy wrecz odswietnie ale co do stereo wiem ze bede duzo sluchac stereo a ta reszta do kina

zestawienie 5.1 . 7.1 mnie nie interesuje na chwile obecna . moze kiedys.......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.