Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór karty muzycznej i słuchawek.

Si7H

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakupić nowe słuchawki oraz kartę dźwiękową. Chodzi mi głównie o dźwięk w grach (fps, głównie Quake) ale też żeby przyzwoicie grała muzyka i filmy. Na całość planuje wydać ok. 500 zł. Jestem prawie zdecydowany na słuchawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ze względu na to że są zamknięte, mają dobrą izolacje i wyglądają na solidne (nie raz zdarzyło mi się przez przypadek pociągnąć kabel, lub upuścić słuchawki na ziemię :|), mam też nadzieję, że dobrze grają, tak wiem, że są dość ciężkie, ale nie gram aż tak dużo, poza tym uważam, że się przyzwyczaję. Pisze to dlatego, że może ktoś z Was miał jakąś styczność z tymi słuchawkami i ewentualnie mógłby mnie ostrzec :) . Do słuchawek planuje dokupić kartę dźwiękową. Ostatnio dużo o tym myślałem i nie wiem czy jej tak koniecznie potrzebuje. Obecnie posiadam zintegrowaną kartę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zastanawiam się czy nowa karta będzie koniecznie potrzebna ? Zależy mi na tym żeby słuchawki grały na 100% możliwości. Jeżeli miałbym kupować kartę to w tym momencie kupiłbym kartę Asus Xonar D1. Czy wg Was będzie to wszystko dobrze współgrało ? Proszę o Wasze opinie i ewentualne propozycję.

Dzięki :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna słuchawek i karty dźwiękowej. Na ten cel mam nie więcej niż ~200 zł.Przeczytałem wiele recenzji i doszedłem do wniosku, że mi, przeciętnemu użytkownikowi komputera, graczowi i dość często słuchacza muzyki, wystarczyłyby słuchawki Sennheiser HD201. Mogę je zakupić w pobliskim sklepie za całe 69 zł, co jest chyba dobrym interesem. Co do karty dźwiękowej zastanawiałem się nad Asus Xonar DG, którego zaletą jest dość wysoki współczynnik cena/jakość dźwięku, a do tego ma wzmacniacz słuchawkowy. Tak więc czy zestaw Sennheiser HD201 + Asus Xonar DG byłby dobrym pomysłem? Może polecicie coś lepszego? Za odpowiedzi z góry dziękuję

Moge Ci na poczatek polecic audiotrak hd2 + hd 435, od tego zaczynalem i bylem w miare zadowolony...

Mijaja 3 lata, zmienilem tylko sluchawki na hd600, i wiem tylko tyle ze ta karta dzwiekowa to lekka porazka. Zaluje ze zwlekalem tak dlugo.

>Moge Ci na poczatek polecic audiotrak hd2 + hd 435

Ta konfiguracja przekracza więcej niż dwukrotnie cenę podaną przez użytkownika.

Lepiej kupić jakiegoś sb audigy i jakieś wydajne koss porta pro

Ukryta Zawartość

W 200zł na pewno się zmieścisz i na dodatek będziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

Kupuję kartę muzyczną, zastanawiam się nad Asus Xonar DG , i sb audigy.

Chciałbym do karty dokupić odrazu słuchawki, najlepiej zamknięte, do użytkowania na komputerze ( głównie muzyka i gry, czasami filmy)

ale i na zewnątrz :

SENNHEISER HD 201

SENNHEISER HD 202

SENNHEISER HD 203

SENNHEISER HD 428

Jestem otwarty na propozycje. (cena max słuchawki + karta 250zł)

Sennheiser HD202 są żenująco słabe, pod względem tego jak grają warte może ze 2 dychy, zdecydowanie unikaj - kartonowy dźwięk z mocną sybilizacją plus subwooferowy, buczący bas. HD203 nie znam, ale wygląda to na odświeżenie dwieście dwójek, tak samo jak było z 555/595, czyli to samo w innej obudowie, jeżeli tak jest, to już wiesz, unikać jak ognia.

Sennheiser HD201 są o wiele lepsze od 202, ale i tak ciut kiepsko, nawet w tych pieniądzach (czyli około 100pln jak rozumiem) znajdziesz wiele lepszych słuchawek.

HD 428 nie znam, nie słuchałem.

Gdyby udało Ci się trochę nagiąć czasoprzestrzeń finansową, to idealne będą CAL!, ale trzeba na nie wydać równo 200 plnów.

Jeżeli nie wchodzi to w grę, to z zamkniętych słuchawek masz na przykład Audio-Technica ATH-SJ3, albo Cresyn HP500.

Ok pomyślałem trochę, poszukałem i chyba zdecyduję się na zewnętrzną kartę Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB + Sennheiser HD 201.

Co myślicie o tym połączeniu, czy się opłaca. ( jak podłączam kartę zewnętrzną to muszę wymontować tą zintegrowaną??)

Tak, nie obejdzie sie bez lutownicy i odsysarki

Z tego co znalazłem to nie da się wymontować karty zintegrowanej, można ją poprostu wyłączyć w Biosie, lub zostawić i mieć 2 lecz kożystać tylko z jednej.

Jeśli się myle to proszę o poprawienie mnie.

Wracam do mojego pytania. Czy karta zewnętrzna Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB + Sennheiser HD 201 to dobry pomysł. Czy będą razem dobrze grać?

Proszę o szybką odpowiedź.

Tragedii nie będzie, HD201 są dość chłodne jak na tanie sennheisery, więc ożywią trochę tego Soundblastera który trochę przymula dźwięk. Jeżeli więc oczekujesz tylko poklepania po pleckach i napisania "tak stary, bierz to", to ok, przynajmniej do czasu posłuchania czegoś lepszego będziesz zadowolony, ale moim zdaniem w tych pieniądzach można mieć o wiele lepszy dźwięk: w sklepie mp3store masz zamknięte Cresyny HP-500 za 150 pln które znokautują te "201", zostaje 100zł za które można na allegro wyrwać Asus Xonar który będzie o klasę lepiej grał niż to pudło Creative (tak, mam je i nie polecam, zalega gdzieś w szafce bo gra zwyczajnie słabo).

Jeżeli natomiast słuchawki nie muszą izolować idealnie, to warto się rozejrzeć za Philipsami SHP 5401, z Xonarem zagrają bardzo dobrze.

Witam serdecznie

Planuję zakup porządnego zestawu dźwiękowego tj karta i słuchawki. Po wielu czytankach doszedłem do wniosku, iż najlepszym rozwiązaniem są słuchawki nauszne zamknięte a dla lapka z integrą, zewnętrzna karta dźwiękowa. Laptopa używam bardziej do muzyki i filmów, zaś PC z Sound Blaster Live do gier. Dlatego właśnie rozważam zestaw SENNHEISER HD 215 II oraz Creative Sound Blaster X-Fi Go!. Prosiłbym o opinię odnośnie takiego połączenia. Pozdrawiam

Ja bym polecał jednak rozwiązanie: wzmak słuchawkowy (albo DAC z wyjściem słuchawkowym) + słuchawki.

To moim zdaniem lepsze rozwiązanie od karty X-Fi, a DAC może się jeszcze przydać w przyszłości.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Teoretycznie zewnętrzną kartę dźwiękową mógłbym także wykorzystując pod głośniki co by poprawiło ich brzmienie z lapka. Prosiłbym o uzasadnienie dlaczego lepszym rozwiązaniem byłby DAC czy też wzmacniacz słuchawkowy. Wg opinii Creative Sound Blaster X-Fi Go! prezentuje się bardzo dobrze, do tego gabaryty. Ogólnie słuchawki kosztowałyby ok 250zł, na przetwornik także byłbym w stanie wyłożyć coś koło tej kwoty. Poza tym z tego co na allegro patrzałem to DAC'y dość drogo stoją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.