Skocz do zawartości
IGNORED

Łączenie kondensatorów w celu zwiększenia napięcia

szeri88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie kompletowania części do budowy wzmacniacza lampowego z tego adresu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do budowy wzmacniacza chcę użyć elementów jak najwyższej jakości. Miałem możliwość zakupu kondensatorów firmy Nichicon po okazyjnej cenie. Skoro było tanio to czemu się nie skusić.

Problem jest taki, że kondensatory są na napięcie 50V, a na schemacie widać, że wymagane są przynajmniej na 200V (C1 i C2). Mając do dyspozycji sporą ilość kondensatorów 220µF/50V mogę połączyć je szeregowo-równloegle (5x5) uzyskując tym samym pojemność zastępczą 220µF i napięcie maksymalne 250V. Pytanie brzmi czy warto łączyć wysokiej jakości kondensatory (seria KZ Audio) czy kupić po prostu zwykły tani kondensator o wymaganych parametrach?

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

taki szeregowy układ kondensatorów będzie miał dużo mniejszą pojemność sumaryczną (ok. 30 uF) i dużą rezystancję pasożytniczą szeregową, więc rozwiązanie kompletnie bez sensu.

Lepiej kup trochę droższy, lepszy kondensator na wymagane napięcie.

Witam

Slaver polecam przeczytać post kolegi ponownie bo pisze on tam o połączeniu szeregowo-równoległym 5x5 , wiec pojemność będzie taka sama.

Do Szeri88 spokojnie możesz zastosować takie połączenie, jedyna wada tego będzie taka że zajmie więcej miejsca niż pojedyńczy kondensator.

Nie zapomnij dodać rezystorów wyrównujących, jakieś 47k do 100k powinno być ok, bo inaczej może być małe ała.

Pozdrawiam Romek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.