Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny b&w 804s dobór pre / amp

adi1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję dobrego towarzystwa do B&W 804S w postaci przedwzmacniacza i końcówki. Zależy mi na b.dobrej dynamice,rozdzielczości grającego raczej ciepło z bogatą paletą dźwięków. Słucham w większości rocka. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi w kierunku doboru sprzętu, może być coś z drugiej ręki.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81218-kolumny-bw-804s-dob%C3%B3r-pre-amp/

Ja bym Ci zaproponował dzielony zestaw McIntosha. Generalnie, wyższe modele B&W z Makami potrafią zagrać bajecznie. Swoją drogą, spokojnie możesz pomyśleć o integrze - np. MA6850 jest teraz na allegro w normalnej cenie...

Dzielonka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Integra:

Ukryta Zawartość

Jeżeli budżet nie pozwoli na McIntoshe, to proponuję najwyższy dzielony zestaw Rotela (z tych lat, na które Cię będzie stać). Najlepiej jak by się trafił zestaw Pre+Power z serii Michi choć tu też będzie drogo. Od biedy, dla 804S minimum to integra RA1070.

Oczywiście z Bowersami zagra dobrze też wiele innych marek elektroniki. Pewnie koledzy zaraz coś dopiszą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcześniej zastanawiałem się nad Rotelem ( RB-980BX , RB-990BX lub RB-1070 )ale mam obawy że będzie za ostro na górze a tego właśnie nie chcę w zestawie.

Skąd ten pomysł, że będzie za ostro? Z internetowych opinii o graniu B&W 6xx z najniższymi Rotelami? Daleko masz do TopHI-FI (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )? Podjedź i posłuchaj. Moim zdaniem, najwyższe Rotele + seria 800 B&W to do rocka wręcz zestaw marzeń.

Rozumiem, że McIntosh cenowo jednak odpada? Moim zdaniem, warto trochę dozbierać, poczekać jak będzie trzeba, no ale jak uważasz.

Ukryta Zawartość

Mak jak najbardziej nie odpada ale już dzielonego nie ma w sprzedaży.

Rozmawiałeś z Bartkiem czy wnioskujesz po zakończeniu aukcji? Nawet jak tamten zestaw poszedł do ludzi, to można się przyczaić na ebayu czy w ogłoszeniach. Na allegro faktycznie takie rzeczy bywają niezmiernie rzadko.

Rozmawiałem z Bartkiem i jest sprzedany. Myślę zmieścić się w 10000.

Myślałeś może o MA6850? Np. tym z allegro (linka wrzuciłem wcześniej)? Swoją drogą, dlaczego nie może być integra?

Bardziej skupiam się na dzielonym.

Rozumiem, ale zastanawiam się jaki jest tego powód. Bo wiesz, inna liga to dzielony wzmacniacz Rotela a inna integra McIntosha. Zresztą między dzielonką Rotela z serii 0x a integrą o oczko wyżej tej samej marki też różnica na korzyść pre+power jest raczej umowna. Co innego pre+2 końcówki pracujące jako monobloki lub w biampingu (pionowym czy poziomym), ale w sumie to nie wiem czy aby do tego właśnie zmierzasz. Tak czy inaczej, przemyśl MA6850 bo to świetny wzmacniacz a dodatkowo z B&W 80x zgrywa się naprawdę baaaardzo fajnie.

Miałem do czynienia zarówno z integrą Maka jak i Rotelem i wiem jak to gra ale nie słyszałem konfiguracji z B&W 804s. Co do pre/amp zastosowanie będzie miał w procesorze kina dlatego potrzebuję takiej konfiguracji.

• 3 tygodnie później...

Do b&w najlepiej pasuje Classe to firmowe połączenie b&w strasznie lubią prąd wiec cokolwiek podepniesz musi być mała elektrownią dopiero wtedy b&w pokazuje co umi

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

A ja zaproponuję coś z innej beczki :-)

Rotel w komplecie (Cd, pre i power) mi wibitnie nie pasował - full jazgot :-(

Ale końcówka na ICEPowerach to już co insze, tylko trzeba do niej inne pre, najlepiej lampowe. Można spróbować kombinację np. zbliżoną do mojej - Manley Shrimp + Audiomatusy (albo Rotel RB1092, albo cokolwiek na ICEach). Z drugiej kończyny w 10kzł powinno się zamknąć.

Proponowany wcześniej Mac też się sprawdzi - u mnie integra MA6600 zagrała bardzo udanie (a ma opcję pracy w trybie kina domowego).

Można też poeksperymentować z Linnem - ze starszych końcówki Klout i AV5105 są bardzo ciekawe.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.