Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon do HK 980

mmmarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników audiostereo. Jestem na forum jak i w kwestii audio nowicjuszem i w związku z tym mam do Was pytanie i prośbę.

Posiadam od niedawna wzmacniacz Harman Kardon HK 980 i kolumny AE aelite two. Wzmacniacz ma już wejście phono MM. Jaki gramofon polecacie do takiego sprzętu?

Na gramofonach nie znam się w ogóle dlatego boję się trochę kupić używkę no i wiem czy poradzę sobie z ewentualną potrzebą regulacji.

Zastanawiam się nad nowym sprzętem, który posłużyłby dobrze przez kilka/naście lat.

Jak technics, to wszyscy chwalą SL-1200, jeśli tylko nie jest po dj'u - ok, w takim razie, czy jest sens kupować SL-1200 mk2 nowy za około 3100-3400zł?

Thorensy polecacie od serii bodajże 700, a to już daleko za moim budżetem.

Co jeszcze wartościowego można kupić? Wyprzedzę od razu pytanie o mój budżet. No więc, jeśli miałby to być nowy gramofon, który posłuży kilka/naście lat to jestem w stanie wydać ok. 3000zł. Jeśli używka, to wolę nie wtopić takich pieniędzy w niewiadomego pochodzenia sprzęt z allegro, więc ograniczyłbym się do połowy tej kwoty za gramofon łącznie z ewentualnymi upgrade'ami.

Z drugiej strony, nie jestem audiofilem, nie znam się na gramofonach i jakby ktoś postawił przede mną używkę za 500zł to też pewnie byłbym zadowolony.

Patrzę jednak na allegro i od razu szukam tutaj na forum opinii. Wychodzi na to, że w większości sprzęt na allegro nie jest zbyt dobry.

Mam też wrażenie, że znajdują się tam w większości szroty zza granicy odpicowane przez handlarzy do sprzedaży za parę stówek więcej.

Czy Wy kupujecie taki sprzęt na allegro?

https://www.audiostereo.pl/topic/81368-gramofon-do-hk-980/

Witam

Wszyscy chwalą SL1200 bo jest najbardziej znany, pewnie dlatego że do dziś można go kupić w sklepie prawie niezmienionej postaci.Wersje Technics SL warte uwagi z drugiej ręki w kolejności po 1200, 1800Mk2, 1700Mk2,1600Mk2,1500Mk2,1400Mk2,1300Mk2, SL1700, 1600, 1500, 1400, 1300, SL-Q2 wiadomo że istnieje ryzyko podczas zakupu i można trafić na uszkodzony sprzęt ale już pisałem w innych postach, nowe oryginalne części są osiągalne i problem jest tylko w tym czy samemu umie się z tym poradzić. Sam też kupowałem na allegro. Gdybym miał wybierać między nowym a używanym na allegro za 800- 1400 zeta to kupiłbym używany.Ten z miniaturki kosztował 480zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/81368-gramofon-do-hk-980/#findComment-2169607

[ciach] nowe oryginalne części są osiągalne [ciach]

Z tą dostępnością to nie jest tak różowo. Kiedyś potrzebowałem wymienić silnik do SL-BD3. Pomimo że w rożnych miejscach w sieci były dostępne na stronach sklepów, to jeśli chciałem zamówić okazywało się że wcale ich nie mają. Pomyślałem że oddam do serwisu Technicsa czyli do Panasonica. Tam za ekspertyzę krzyknęli mi 200 zł a po tym mieli dopiero orzec czy coś się da zrobić. No i okazało się że za naprawę zapłaciłbym więcej niż za cały gramofon kupiony na aukcji.

https://www.audiostereo.pl/topic/81368-gramofon-do-hk-980/#findComment-2169736

>>> cezary1410

Pisałem o częściach do modeli z wyższej półki typu SL 1200 do których SL-BD3 się nie zalicza.

Czyli wszystkie podstawowe części do modeli SL 12xx i pochodne typu ramie, przeciwwaga, koszyczek, mata ,pokrywa , przyciski, przełączniki, talerz, oś silnika, potencjometr oraz układy elektroniczne, itd. Według oznaczeń serwisowych. Mit sprawdzony potwierdzony.

https://www.audiostereo.pl/topic/81368-gramofon-do-hk-980/#findComment-2170330

Akurat kiedyś miałem ten niższy model i z nim problem, za częściami do innych się nie rozglądałem. W takim razie sprawa jasna: modele Technicsa z wyższej półki można kupować i w razie czego części są, niższe modele kupić ze dwa i ewentualnie wymieniać wadliwe elementy.

https://www.audiostereo.pl/topic/81368-gramofon-do-hk-980/#findComment-2170668

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.