Skocz do zawartości
IGNORED

akustyka w pokoju 3x4

sandau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszem i wobec.

Chcę sobie jakos zaadaptować pokoj w ktorym "tworze" muze. Generalnie maly pokoik (ok 3x4m); sprzęt stoi na krotszej scianie, okno mam przed soba. Chodzi mi o jakies panele/ustroje/pianki itp itd, bo jestem z tego zielony prawie jak barszcz. Domyslam sie tylko, ze musze ogarnąć niskie i średnie czestotliwosci. Myslalem o pułapkach basowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego pewnie jakieś pianki (najlepiej jakies ciekawe, niestandardowe, bo piramidkami już można sie zrzygać)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może ktos z was juz uzywal takich takowych? dają rade? moze inne? Wiecie cos o takiej adaptacji? Będę wdzieczny za pomoc (jakąkolwiek).

Pozdro

S

P.S

Zdjec chwilowo nie mam, bo jestem 300km od tamtego pokoju :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81475-akustyka-w-pokoju-3x4/

Przy takim budżecie możesz zapomnieć o gąbkach, które są bardzo mało skuteczne przy niskich częstotliwościach. 10 tyś zł wystarczy na kilka strojonych pułapek basowych do zlikwidowania buczącego basu + strojone rezonatory średniotonowe i kilka dyfuzorów do wyrównania reszty pasma. W zależności od wymagań można by się pokusić o zaprojektowanie ustrojów o zmiennych parametrach, aby podczas grania móc wpływać na akustykę pomieszczenia.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Hmyy, opcja z firmą nie jest zła, bo nie ukrywam, że jestem w rozjazdach i ciężko u mnie z czasem; oczywiście pod warunkiem zmieszczenia się w tych kosztach. A macie jakieś sugestie odn ekipy/firmy? Ktoś sprawdzony?

• 1 miesiąc później...

Skonczylo sie na zatrudnieniu firmy. Zrobili mi tez te własne pułapki basowe. Przy okazji musialem posprzatac w koncu pokoj ;) Ale powiem Wam, ze rzeczywiscie slychac roznice.. warto było. Jestem bardzo bardzo zadowolony :-) Mogę polecić

Ukryta Zawartość

Pozdro i dzieki

Ukryta Zawartość

Skonczylo sie na zatrudnieniu firmy. Zrobili mi tez te własne pułapki basowe. Przy okazji musialem posprzatac w koncu pokoj ;) Ale powiem Wam, ze rzeczywiscie slychac roznice.. warto było. Jestem bardzo bardzo zadowolony :-) Mogę polecić

Ukryta Zawartość

Pozdro i dzieki

witam : nie gniewaj sie ale pisac ze cos sie zmienilo, sa roznice to kazdy moze wklej kilka zdjec i napisz cos ....co slyszysz ...wiesz u mnie bez adaptacji slychac roznice np jak inaczej ustawie kolumny itp pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jasne, masz rację. Sorki, za takie troche olanie sprawy.

Zdjęć nie mam, ale conieco opiszę.

Okazalo sie, ze pewne problemy byly w zakresie ponizej 200Hz (z tego co pamietam to dudnienie itp.). Generalnie chu*owo, bo za duzego manewru meblami/kolumnami nie mialem. Z tego co widzialem na wykresach, te ich pulapki ogarniaja juz zakres 50Hz wiec liczylem gorąco, że cos podziałają. W trakcie rozmowy wyszly pewne dodatkowe pomysly (oprocz tych pulapek ktore wzialem) - zrobienie dodatkowych skosów, sufit na podwieszanych płytach. Wiązało sie to troche z ingerencją w pomieszczenie (na co nie chcialem sie początkowo zgodzic), ale finalnie wynik mi sie podoba pod wzgledem estetycznym jak i akustycznym. Brzmienie nie jest zniekształcone pomieszczeniem, jesli moge tak to nazwać. Są tylko głośniki i ja ;) A dodatkowo pokoj nie jest standardowy, widac ze robi sie w nim COŚ ciekawego ;) Polecam chłopaków

Pozdro500

• 2 tygodnie później...

Całkiem śmiało mozna zrobić to prawie samemu, beż udziału chłopaków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Jasne że można, tylko trzeba mieć czas na szperanie po necie i na zabawę w robotę właściwą

Nikt nie mówił, że to proste :) Trzeba faktycznie przyłożyć się do tego, ale potem ma się satysfakcję, że to działa.

Nikt nie mówił, że to proste :) Trzeba faktycznie przyłożyć się do tego, ale potem ma się satysfakcję, że to działa.

Dokładnie.

Gorzej jak się okazuje, że to nie działa dokładnie tak jak się chciało ;)

Radość z własnego wykonania to jedno, a pewność rozwiązania i wsparcie specjalisty to drugie.

Zależy kto jak woli i jakie ma możliwości :)

Pozdrawiamy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.