Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór końcówki VT100, VK60 czy FPB200c ?

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Witam ponownie :)

Planuję zamknąć na kilka długich lat temat audio. Na dniach planuję szarpnąć dopinającą temat końcówkę mocy i tu właśnie przydałoby się kilka słów pomocy :)

Wybór pada na ARC VT100mk2, BAT VK60 lub Krell FPB200c (wszystkie są teoretycznie w tej samej cenie, dla mnie do przyjęcia, więc pomijamy ten temat:)

I tu kwestia który?? Źródełko theta Va, pre ARC LS22, kolumny jmlab electra 936, pokoik 30m2...

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam!

Planuję zamknąć na kilka długich lat temat audio. Na dniach planuję szarpnąć dopinającą temat końcówkę mocy i tu właśnie przydałoby się kilka słów pomocy :)

Wybór pada na ARC VT100mk2, BAT VK60 lub Krell FPB200c (wszystkie są teoretycznie w tej samej cenie, dla mnie do przyjęcia, więc pomijamy ten temat:)

I tu kwestia który?? Źródełko theta Va, pre ARC LS22, kolumny jmlab electra 936, pokoik 30m2...

Pozdrawiam!

TO poważny zakup, musi być ,,przesłuchany", inne opinie niczego pomocnego nie wniosą.Jeśli tylko jest dostęp do urządzeń to wpinać w swój system i słuchać.Jako użytkownik VK60 mogę jedynie podpowiedzieć, iż w systemie z C.E.C.-ami(przetwornik DX71 mkII i transport TL51xr) ta gra dźwiękiem jasnym i szybkim żeby już pozostać przy powściągliwym opisie.No i kable,na tym poziomie mają już znaczenie większe niż 5-10%.Ukłony, esforty

Pozdrawiam!

Musisz posłuchac tylko w swoim systemie . Każdy klocek wymieniony może być innym . Twoje preferencje, Twoje zbiory płyt i twoje 'małżeństwo" na lata . Thete wspominam mile, niestety z lampą było inaczej jak z tranzystorem .Worek okablowań i trudne nagrania (Chóry,składy akustyczne itp...chyba że kolega Roc'kowiec, to odwrotnie- musi być brudno)i słuchać .

nom nic, zaszarpałem VT100mk2 :D

Jeżeli już kupiłeś, to pozostaje tylko się cieszyć z fajnego dźwięku :). Jeżeli nie, to zwróć uwagę na aspekty użytkowe.

1. Poziome ułożenie lamp mocy - te lampy nie były projektowane do takiej pracy i trzeba, co jakiś czas sprawdzić, czy się nie wysunęły zbytnio z gniazd.

2. Tylko 6550 jako lampa mocy.

3. Kwadry 6550 muszą być idealne, bo jest tylko jeden punkt biasowania całej kwadry.

4. Lampy sterujące również muszą być idealnie dobrane, rozbieżności pomiędzy WSZYSTKIMI połówkami lamp w kanale nie powinny przekraczać 10%, a ich ustawienie w dwóch miejscach regulacji i pomiaru na kanał to koszmar... Jeżeli przy wymianie nie zostaną perfekcyjnie ustawione, to po włączeniu z lampami mocy na pokładzie lubią się spalić rezystory "pracujące jako bezpieczniki", a i ścieżki na płytkach w ich okolicy też się potrafią przypalić.

5. Wbudowany wiatrak jest na prąd zmienny 115V. Kłopot z wymianą i jest dosyć głośny.

6. Strasznie się grzeje podczas pracy, jakby pracował w klasie A.

Wszystkie informacje są z moich doświadczeń z taką końcówką.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

nom ja mam dokładnie te same doświadcznia :))

w moim lampy mocy są na wykończeniu, te sobie sam dość łatwo zmienie potem, a wejściowe rzeczywiście trudniej jest zapodać :)

VT100 dostał nowe tesle i trochę mocniejsze, bo fabrycznie te lampki były zbyt mocno obciążone, stąd pewnie w wersji mk3 już zrobili to na J-fetach od razu... ?

ogólnie do tych przydechniętych lampek mam 12mV biasa, coby pożyły dłużej, więc grać pełnią dźwięku zacznie dopiero po ich wymianie i wygarzniu :)

ale i tak gra bardzo zacnie :)))

a i słuchalimy też VT200, ten to dopiero smaży, do tego tam trza po 8lamp ("oktować"?)! :))))

A właśnie!! jak już temat - to jakie banieczki warto rozważyć do tego VT100mk2 ?

Słyszałem że najlepiej te Svetlana C ? A może coś innego? Jakoś mam dobre doświadczenia z Electro Harmonixami, ale czy one nie będą za jasne ?

pozdr

nom ja mam dokładnie te same doświadcznia :))

w moim lampy mocy są na wykończeniu, te sobie sam dość łatwo zmienie potem, a wejściowe rzeczywiście trudniej jest zapodać :)

VT100 dostał nowe tesle i trochę mocniejsze, bo fabrycznie te lampki były zbyt mocno obciążone, stąd pewnie w wersji mk3 już zrobili to na J-fetach od razu... ?

ogólnie do tych przydechniętych lampek mam 12mV biasa, coby pożyły dłużej, więc grać pełnią dźwięku zacznie dopiero po ich wymianie i wygarzniu :)

ale i tak gra bardzo zacnie :)))

a i słuchalimy też VT200, ten to dopiero smaży, do tego tam trza po 8lamp ("oktować"?)! :))))

A właśnie!! jak już temat - to jakie banieczki warto rozważyć do tego VT100mk2 ?

Słyszałem że najlepiej te Svetlana C ? A może coś innego? Jakoś mam dobre doświadczenia z Electro Harmonixami, ale czy one nie będą za jasne ?

pozdr

Najpierw trzeba sprawdzić czy układ udzwignie Elektro Harminixy.

Bias podaje się w mA. Te 12mV to chyba nie na lampach mocy ?

Ja używałem Tung Sol i nie było źle. Za EH nie przepadam, moim zdaniem mulą. Warto, też pomyśleć o JJach, o ile są 6550. Ich kt88 są bardzo fajne.

EH na pewno nie mulą. Jednak nie do każdego układu się nadają.

Mulą jak mają za niskie biasy. Nie można ich prosto zamieniać z innymi KT lub 6550.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Skoro już piec kupiony i z tego co już słyszę to na długoooo, może uda się przekierować ten wątek na temat samego VT100 ?? :)

Tytułu tematu chyba się nie uda, ale nie chcąc zakładać kolejnego chętnie widziałbym tu wszetkie info o tym piecyku :)

Niedługo będę musiał wymienić lampki mocy właśnie, bo obecne są na wykończeniu. Wszelkie info i Wasze doświadczenia chętnie poczytam!

http://mycollins.net/audio/artube4.html

z tymi mA to nie wiem, na tym piecyku jest wyraźnie podane przy lampkach 130mV nie (mA), mam obecnie ustawione na 120mV aby lampki dłużej pociągnęły nim kasa się pojawi na nowe banieczki :)

pozdrawiam!

Jacek

proponuje raczej uwzględnić napięcie anodowe i ustawiać prądy np w/g

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ja ustawiam ok.75%

KT88 EH sa tanie i sa super - ja je wole od 6550 "C", mają więcej życia, tak więc zalezy co komu potrzeba.

ogólnie dobrze ustawione lampy powinny grac tak, ze kt88 bedzie najbardziej dynamiczna, z uderzeniem, najszybsza, dobra separacja i skraje pasma - 6550 najbardziej linniowa, uniwersalna - el34 najwolniejsza, nasycona, płynna, barwna, poprostu czarująca :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

no i są tańsze! Do tego ładniej wyglądają... :)

ale słyszałem że ten piec najlepiej się sprawuje z 6550 Svetlana C, mówisz że można KT88 z EH wsadzić też?

proponuje raczej uwzględnić napięcie anodowe i ustawiać prądy np w/g

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ja ustawiam ok.75%

KT88 EH sa tanie i sa super - ja je wole od 6550 "C", mają więcej życia, tak więc zalezy co komu potrzeba.

ogólnie dobrze ustawione lampy powinny grac tak, ze kt88 bedzie najbardziej dynamiczna, z uderzeniem, najszybsza, dobra separacja i skraje pasma - 6550 najbardziej linniowa, uniwersalna - el34 najwolniejsza, nasycona, płynna, barwna, poprostu czarująca :-)

Pełana zgoda. KT88EH to moje ulubione lampy.

Trzeba jeszcze sprawdzić czy ten wzmak pozwoli na ustawienie biasu tych lamp w sensownym zakresie.

Na mój gust Harmonixy najlepiej sprawdzają się w ustawieniu Ua-450V i bias około 55mA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Ten wzmacniacz NIE JEST przystosowany do innych lamp niż 6550, zdarzały się poważne awarie po włożeniu KT88"

całkiem możliwe jak ktoś zamienia lampy mocy na pałe bez regulacji - przecież może jej nie być, albo jest w bardzo wąskim zakresie.

Jeżeli nie ogarniamy tematu od strony technicznej, to trzymamy się specyfikacji podanej przez producenta, a regulacje i przeglądy robimy w punkcie serwisowym bez narażania życia ;-)

Niestety, ale to urządzenie było konstruowane ewidentnie pod kątem tylko serwisu producenta, co w US jest proste, a u nas trudniej z tym nieco. Późniejsze konstrukcje wzmacniaczy AR nie były już tak upierdliwe w eksploatacji. Nawet lampy sterujące były ultra precyzyjnie dobierane przez AR, zmierzyłem oryginalne, po mniej więcej 6 latach pracy, były już słabe, ale połówki w lampach i same lampy pomiędzy sobą miały rozbieżności na poziomie do 5%...

>70Marcin,

okay - jak ktoś nie jest "elektronikiem" i nie zna się na budowie urządzeń to nie powinien rozkręcać samodzielnie obudowy.

Natomiast zastosowanie lamp i ustawienie prądów są z zasady znane od lat i tak samo stosowane przez "elektronika" z serwisu AR jak przez Janka znad Wisły - takze już dalej nie mące bo to przecież nie jest zakładka DIY ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.