Skocz do zawartości
IGNORED

Mp3 z dobrą jakością i FLAC do 200zł

nakerax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Już od jakiegoś czasu zacząłem się rozglądać za przenośnym źródłem dźwięku, wpierw pokładając nadzieje w moim fonie. Doszedłem w końcu do wniosku że telefon to nie odtwarzacz mp3, i nigdy nie dorówna mu jakością dźwięków. Szczerze powiedziawszy im głębiej szedłem w temat, tym większy mętlik miałem w głowie. Ten topic trochę mi pomógł, ale jeszcze nie pozwolił rozwiać wszelkich wątpliwości. Jako że mam lekkie zapędy audiofilskie (Pewnie przez kartę dźwiękową droższą od graficznej w kompie)i prawie całkowicie zrzekłem się mp3 na rzecz formatu FLAC, tenże format chciałbym mieć na tym przenośnym urządzeniu. Zależy mi na jakości dźwięku, pamięci min. 4GB (Już myślałem nad konwertem all flaców na mp3 320, bym więcej ich tam wcisł)i dobrej mocy (Jeszcze nie jestem pewien słuchawek, moje 20letnie Watsony KH9110 mają za słabe niskie tony), aby napędzić dosyć dobre, 32Ohmowe słuchawki (kalibru AKG 518DJ). Fajnie by było jakby ten odtwarzacz był do 200-250zł max, no i oczywiście żeby były dostępne, nie chce mi się latać do chin do producenta. Nie zależy mi na wyglądzie, ekranie, zdjęciach filmach czy co tam jeszcze siedzi, może być nawet pozbawiony ekranu i radia, zależy mi tylko na jakości.

Do finału przeszły:

- Iriver H10 (Tania alternatywa, wspiera flacki, 6GB powinno styknąć)

- Iriver E100 (Karty pamięci, słyszałem że dobra jakość muzy)

- Iaudio 7 (Tutaj jestem już zdezorientowany, raz słyszę ze dobre, raz ze shit)

- Sandisk Sansa Fuze

- Nationite N2 <- Jak na razie mój faworyt. Ze względu na karty pamięci, FLAC, jakieś tam procesory dźwięku BBE no i przede wszystkim za moc (Podczas gdy irivery maja 15-20mW na kanał, te mają 130. Nawet moje radio w aucie tyle nie ma).

Czy mógłby ktoś jeszcze coś przybliżyć o tym Nationite N2? Czy testował tam flacki, czy słychać różnice miedzy mp3 320 a FLAC, jak z żywotnością sprzętu.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Mam przenosny odtwarzacz VEDIA a10, czyta FLAC, mozna rozszerzyc pojemnosc kartami microSD. Moim zdaniem w tego typu odtwarzaczach mp3 320 zupelnie wystarczy, nie uslyszysz roznicy do FLAC,

Kupiłem Iriver E100 synowi. Słaba jakość dźwięku, kiepskie wykonanie, po dwóch latach się rozleciał. Nie polecam. Sansa Clip o wiele lepszy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ryszard1 - to dziwne że w starym diskmanie irivera (przy 32Ohm 6mW na kanał) słychać różnice przy nagranym audio Cd z mp3 192 a FLAC (Słuchawki akg 518DJ i Watson KH 9110 ). Dodatkowy model nie pomoże mi w wyborze, ale i tak dzięki, obadam co to mi tutaj polecasz.

krzysiek - hmm, złapałem ostatnio trochę negatywnych opinii o e100, chyba go wykreślę z listy.

A jak z N2, ktoś ma, używa?

W najnowszym HiFi i Muzyka jest test odtwarzaczy MP3/FLAC. Raczej do przejrzenia w EMPIKU, bo wydaje mi się,że nie wnosi wiele informacji dla potencjalnego nabywcy. Ale poczytać można. Są cowony, San Disk Sansa Clip i Plus i inne.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Tez sie zastanawiam nad kupnem odtwarzacza ale moim faworytem zdecydowanie jest Clip+ i do tego jakas karta 32gb.

Do clipa wgrywa sie oprogramowanie od rockboxa i podobno wysmienicie smiga. pozdrawiam

E100 Iriver jest całkiem niezły, używam praktycznie codziennie od około 3 lat. Nic sie nie rozleciało, nawet tłoczony numer seryjny chyba da sie odczytać a sprzętu raczej nie traktuje jak jajka ;) Jeden z mankamentów to słaby (w sensie mocy) wzmacniacz, trzeba uważnie dobierać słuchawki. Z Kossami Porta Pro gra świetnie, podobnie z AKG k414, ale już większe słuchawy typu Sennheiser HD555 ledwo ciągnie... Różnicę między mp3@320kbps oczywiście słychać, zresztą to pogadanka w innym temacie...

Mam również Sanse Clip, jeszcze bez gniazda na karte mSD. Gra całkiem dobrze, obsługa też super (fajniej się obsługuje niż E100 - żadnych lagów). Co do jakości dźwięku, to podobnie jak Iriver, chociaż chyba powiedziałbym że E100 gra dla mnie ładniej. Sansa jest troche mniej wybredna co do słuchawek.

Jeszcze jedna dla mnie ważna sprawa, i E100 i Clip mają gniazdko mikro czy mini USB (nie rozróżniam tych standardów), czyli nie będzie problemu z noszeniem ze sobą kabelka żeby sprzęt gdzieś naładować czy zgrać muze. Fuze chyba używa innego gniazdka, ale moge sie mylić.

A, i super extra mega procesorach dźwięku (n.p.BBE) zapomnij, włączysz i zaraz wyłączysz ;)

Jakoś wcześniej nie zwracałem uwagi na Clip/Clip+. Teraz to mnie zaciekawił, na prawdę. Poczytałem dosyć sporo o tych playerach, i że tak powiem, zostały mi dwa do wyboru. Clip+ oraz N2. Przydałby się jakiś audiofil który miał styczność z obydwoma urządzeniami.

Clip+ jest tańszy, jest następcą Clipa (bez plusa), który już jest na rynku kilka lat. Więcej o nim można poczytać. Spotkałem się z aukcjami gdzie był 2 lata gwarancji.

N2 wydaje się całkiem nowym urządzeniem, nikt jeszcze nic nie wie o jego żywotności (Co też wydaje się mieć znaczenie), ma gwarancje na 1 rok. No i jest jedna sprawa, MOC.

Gdzieś wyczytałem że Clip+ ma 40mW/kanał, podczas gdy N2 ma 130mW/Kanał (A ja bardzo lubię słuchać głośno muzyki :) ). Czy miał ktoś oba te urządzenia i słuchał ich na w miarę dobrych słuchawkach (AKG 518dj)? A jak ma się sprawa z niskimi tonami oraz obsługą FLAC (tych ponad 1000kbps) ?

newgay: A tamten Clip miał zniesioną blokadę głośności (przy wyborze regionu, jak się ustawi UE to jest cichy, jak resztę świata to głośniej) ?

aaa i tu mnie masz:) slyszalem ze jest cos takiego ale czy tamten akurat to mial to nie mam pojecia:/ postaram sie dowiedziec i najwyzej napisze.. aha i sluchalem go wraz z SoundMagicami PL11

Recenzent z Hi Fi i Muzyka polecał Cowon I9, IRiver S100 i Cowon J3. Clipy też miały dobre opisy.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Lord Rayden: Ale jest jeszcze taka kwestia. Ja podchodzę sceptycznie do tego typu recenzji (Także internetowych na pclab i benchmark), bo jak myślisz, ile styczności z urządzeniami audio miał recenzent? Ktoś, kto zazwyczaj robi testy wydajności kart graficznych nagle ma oceniać jakość dźwięku ... W tej kwestii duży kredyt zaufania dałem ov_Darknessowi w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ładnie podsumował wszystkie urządzenia (Jaka szkoda że połowa z nich jest niedostępna). Dlatego o zdanie pytam ludzi na forach o tematyce audio (filskiej), mają wyczulone uszy i często doświadczenie sięgające kilkunastu urządzeń. Zostaję przy N2 /Clip+ (N2 kusi mocą, Clip większą dostępnością i ilością zwolenników).

Newgay: To czekam z niecierpliwością, bo właśnie te dokanałówki chciałem dokupić do zestawu (W AKG nie będę biegał po mieście / na rowerze, bez przesady) :P. I czy mógłbyś przetestować jakiś utwór FLAC? Najlepiej jakiś trance ;]. Jeżeli Clip+ będą grały głośno, to biorę je.

Choć to trochę dziwne jest, gdzieś wyczytałem że Clip+ ma moc wyjściową 40mW na kanał (Pewnie przy 16 ohmach i gra "cicho" nawet na dokanałówkach. Mam diskmana iRiver z mocą wyjściową 12mW na kanał, przy AKG (32 Ohm)daje to 6mW na kanał, i grają naprawdę dobrze i głośno. Ktoś mi wytłumaczy na co patrzeć, aby ocenić moc wzmacniacza w takim urządzeniu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sopoko Nakerax - ja też lekko sceptycznie podchodzę do tych recenzji, zwłaszcza,że były dość krótkie. Dziwny był fakt,że recenzent słuchał ich chyba na jakiś dużych słuchawkach nausznych.

Na razie mam Pentagram EON Cineo ale może do muzy faktycznie trzeba kupić Clipa Plus....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem mozliwosc posluchania clipa i jest niestety cichy.. aczkolwiek jak juz wspomnialem po wgraniu rockboxa to sie zmienia, nie wiem jak bardzo ale podobno jest lepiej

A czy było wyłączone Euro-unijne zabezpieczeczenie przeciwko ogłuchnięciu? Bo Unia tak dba, żeby nam pociechy nie pogłuchły, że teraz w odtwarzaczach są takie śmieszne "zabezpieczenia" - wchodzisz w ustawienia i masz tam poziom - Normalna (obniżona głośność) albo Wysoka. Trzeba ustawić na Wysoka :-) Akurat Clip+ tak ma, domyślnie jest obniżona głośność.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Clip+ odziedziczył niestety po swoim poprzedniku jego największą wadę - brak mocy. Odtwarzacz ma liniową charakterystykę i całe pasmo jest równe, ale to nie załatwia całej sprawy. Głośno jest i będzie prawie na każdych słuchawkach po zdjęciu ograniczenia głośności, ale cierpią inne elementy muzyki takie jak np. dynamika. I tutaj dochodzimy do łączenia Clipa z Soundmagicami PL-11/PL-12. To dość specyficzne słuchawki, bo niby z jednej strony to małe doki do użytku ze sprzętem przenośnym, ale z drugiej strony potrzebują solidnego kopa prądowego w rzyć żeby zagrać na 100% swoich możliwości. Głośno będzie zawsze, ale różnica w dynamice dźwięku w PL-kach podpiętych do Clipa i odtwarzacza z większą mocą to przepaść. Inne słuchawki ten brak mocy Clipa+ potwierdzają - dynamika marna, separacji dźwięku brak, scena nie istnieje. Głośno jest, tylko co z tego... Fajny z niego odtwarzacz, szczególnie za te pieniądze, ale taki Zune 2gen, czy Touch pokazują mu gdzie jego miejsce.

Na E100 i E50 szkoda słów, bo nawet Clip potrafi je zawstydzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.