Skocz do zawartości
IGNORED

PC + Asus Xonar D2 - przesiadka LAPTOP

phat1337

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem karty Asus Xonar D2 i Microlabów solo7c. Jakość dźwięku jak dla mnie jest świetna i nie chciałbym nic zmieniać w odsłuchu, jednak sytuacja zmusza mnie do przesiadki na laptopa. Moje pytanie - czy jest "urządzenie" które pozwoli mi cieszyć się jakością dźwięku jaką dał mi xonar? Z tego co wiem integry w laptopach nadają się wiadomo do czego. Mój budżet to około 800zł.

Dodam, że muzyki słucham głównie z flaców/foobara lub oryginalnych płyt cd (z napędu komputra). Gry i sprawy nie związane z audio nie mają najmniejszego znaczenia.

Bardzo proszę o radę i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/81553-pc-asus-xonar-d2-przesiadka-laptop/

Dzieki za konkretna odpowiedz. Z opisu przedmiotu wynika ze to jest przeznaczone bezposrednio pod sluchawki. Mi chodzi o urzadzenie z przeznaczeniem na stereo i sluchawki, ale z naciskiem wlasnie na stereo. Mozliwe ze sie myle, ale mam stycznosc po raz pierwszy z kartami zew. pozdrawiam

Audinst posiada regulowane wyjście analogowe na wzmacniacz oraz słuchawkowe.Zestaw zawiera dodatkowy zasilacz zewnętrzny oraz komplet kabli.W tej cenie (około 550zł) bez konkurencji. Bezproblemowy zakup w sklepach (np.Komputronik)internetowych.

Jeśli masz wyjście optyczne zintegrowane ze słuchawkowym w laptopie i nie zależy ci na wyjściu słuchawkowym to spokojnie wystarczy to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Póki co mój wybór pada na Audinsta, jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości. No i wyjścia analog/słuchawka jak najbardziej na plus. Chciałbym usłyszeć to w akcji.

Osobiście też długo wahałem się pomiędzy Audinstem a czymś innym do Solo7c. W Końcu, okazyjnie kupiłem używanego Nuforce uDAC v2, będę go mieć na tygodniu więc może co nieco opisze jakie są moje wrażenia. Niestety kolumny grały na integrze do tej pory więc jak przypuszczam różnica będzie kolosalna ale zobaczymy ;)

Dzisiaj rozpakowałem Nuforce'a, podłączyłem do kompa i mi po prostu kopara opadła......

Na integrze podbijałem Solo7c na wysokich tonach na 3/8, bas na 4/8... Przy tej małej puszeczce na 0/8 basu i wysokich tonów jest w zupełności wystarczająco.

Szczegółowość tego urządzenia w muzyce stoi na niesamowitym poziomie.

Jeżeli ktoś słucha muzyki elektronicznej, trance'u, house'u, klubowej itp. to to urządzenie jest właśnie dla niego.

Przy rockowych klimatach można narzekać na niewystarczającą ilość tonów średnich.

Ale, gdy włączyłem Nothing Else Matters na youtubie z S&M w HD, to autentycznie miałem ciary przez cały utwór....

To maleństwo naprawdę gra :D

Widzę, że dyskusja się rozkręca, co do solo7c to faktem jest, że posiadając xonara d2, bass musialbyc rozkrecony na 8/8 żeby odczuć moc, aczkolwiek ciekawi mnie efekt na audinscie

co do Audinsta rozmawiałem z jednym z użytkowników tego forum na priv, cytuje: "Audinst to raczej przyjemna analogowa barwa a nie dynamika i bas. U mnie gra ze słuchawkami Creative Aurvana live, które przesadzają z basem i wszystko się ładnie wyrównuje."

Hmm to jest wlasnie sprawa ktora nie daje mi spokoju. Najchetniej to chcialbym to wszystko naraz - ciepla barwa, dynamika, czystosc i bass. Xonar przynajmniej jak na moje wymagania wszystko mi to dawal, no moze poza jakims wypasnym basem. Ale raczej nie utozsamiam tego z jakoscia.

Jeżeli to co wymieniłeś stawiasz na pierwszym miejscu, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jednak Nuforce uDAC/uDAC v2. Zdecydowanie powinien Cię zadowolić, a jest tańszy od Audinsta (450zł), czasami pojawia się też na aukcjach, na których można go kupić w granicach 300-350zł :)

budżet jest 800zł, a to oznacza że schodzimy do jego połowy. Jeśli autor chce jak najtaniej, to powinien o tym powiedzieć i polecono by mu od razu coś za 300zł. Jakoś nie chce mi się wierzyć, by "karta" za 500zł, będąca pod słuchawki (dac + wzmacniacz) stawiająca na miniaturyzaję i przenośność (kosztem jakości dźwięku) w jaki kolwiek biła Xonara D2. Tutaj można wysunąć tylko dwa produkty warte uwagi: Audinst MX1, jako tańsza i dostępna w Polsce opcja, oraz Yulong U100, podobno bijący o głowę MX1, ale jest droższy (nie bez powodu) i dostępny raczej na ebay'u. Ja sam skłaniam się ku U100, bo ta konstrukcja wydaje mi się być trochę lepsza i warta uwagi na tyle, by odstawić klasycznie polecany produkt.

konkluzja? uDAC ma sens chyba tylko gdy potrzebujesz czysto przenośnego sprzętu. mniej przenośne, ale nadal dość małe są dwa powyższe modele. Zastanów się tylko czy chcesz sprowadzać sprzęt z chin, czy bierzesz na miejscu audinsta i tyle w temacie. Jak chcesz czegoś więcej poszukaj na headfi.org. Jest też taka fajna recka angielskojęzyczna -> bezpośrednie porównanie MX1 i U100... ale nie mogę znaleźć linka w zakładkach ;/ A jak chcesz taniej? złe słowo. przecież uDAC to 500zł, tak jak Audinst i na allegro podobnie można wyłapać okazję. To nie argument. Jak chcesz mniejszy rozmiarowo sprzęt, to bierz uDAC'a.

P.S. to o czym mówisz o cieple, basie itd, to kwestia raczej sprzętu jaki podepniesz niż samego źródła, bo sam xonar D2 już pozwala rozwinąć skrzydła każdym głośnikom. To samo jest z audinstem i yulongiem. uDAC może Cie ograniczyć...

Dzięki za konstruktywną odpowiedź Varamir. A więc budżet to 800zł i nie chcę schodzić poniżej tej kwoty dlatego że za Xonara dałem 500zł swojego czasu więc wyszedłem z założenia, że dokładając jakiś procent pieniędzy dostanę jakiś tam procent wyższą jakość. Chociaż nie zawsze idzie to w parze. Miniaturyzacja dla mnie nie ma tu znaczenia bo nie zamierzam podróżować z tym laptopem. Ma stać, a karta może być nawet wielkości kolumny.

Co do samej przesiadki na laptopa, uznałem że xonar jako karta skierowana do graczy i raczej filmowców nie za bardzo pasuje do moich wymagań i samego założenia w jaki sposób chcę korzystać z tego zestawu. Po drugie samo pojęcie słuchania muzyki z komputera stacjonarnego kojarzy się raczej ze słuchaniem Winampa w jakości 128kbps. A więc powtarzam - moim celem jest jakość, barwa, ciepło, głębia a więc kwintesencja tego forum w zależności od preferencji. Póki co wciąż mój wybór pada na Audinsta w połączeniu z laptopem i microlabami i wieczorami ss hd 555. Niestety nie miałem przyjemności posłuchać w akcji, ale przecież 90% recenzji nie może się mylić. Jeżeli jakość będzie przynajmniej odrobinę lepsza niż na Xonarze, nie będę żałował.

Komentarze wciąż mile widziane :)

Pozdrawiam

widzę, że Varamir wychodzi z założenia, że to co jest małe, nie ma prawa grać lepiej od czegoś co jest 5 razy większe (od uDACa). Radzę przeczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .:)

Akurat jest porównanie przy Solo7c.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

kolega varamir nawet nie pomyślał, że uDAC brzmi słabo. I ta recenzja właśnie o tym mówi. I o niczym więcej. Poza tym nie wierzę w cuda. Bo chyba nie powiesz mi że coś mniejszego,lepiej gra od czegoś większego za podobną cenę? To niestety brzmi niedorzecznie. To identyczne jak byś powiedział że netbook za tą samą cenę ma identyczne osiągi co laptop. Nuforce jest dobrym urządzeniem wykonującym swoje zadanie najlepiej jak można. Ale pojawiają się ograniczenia (nie mogę znaleźć cytatów, bo była niedawno o tym dyskusja i wypunktowano parę niedociągnięć uDAC'a. a na pewno był słabszym wyborem niż MX1 - sam się przymierzam do kupna jakiegoś zintegrowanego dac'a i MX1 to chyba best buy. Wszędzie o nim jest i jakoś nikt nie narzeka... Ostatnio pojawił się też Yulong U100 i znalazłem tamtą recke:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

jeszcze biorąc pod uwagę że Phat ma w domu D2 - całkiem niezłą dźwiękówkę...

Co do recki, to mam jakieś dziwne wrażenie. CAL! mają raczej cofniętą średnicę i mod z wytłumieniem ma na celu przygłuszenie basu i wysunięcie średnicy. Po co w tamim razie chwalić uDAC'a za to że basu jest więcej i średnica się wycofuje? Jeszcze komentarz że dźwięk jest wtedy Uśmiechnięty (gra przede wszystkim góra i dół). Jakoś zwykle jest to uznawane za wadę...

"uDac jest nastawiony na fun i to słychać od samego początku." - innymi słowy. jak słuchasz bo słuchasz (jeszcze najlepiej typowo popkulturowej muzyki) i nie chcesz sprzętu pokazującego klimat audio (czy to filmów czy muzyki), tylko wspomniany wyżej fun, bierz uDAC'a, bo wszystko lepsze się porzy Tobie zmarnuje. Taki jest tego przekaz fragmentu na CAL!. A że CAL! tak brzmią z moją mp3 MuVo V100 (pewnie nie na tym samym poziomie ale miałem lekkie deja vu) to nie widzę tu zachwytu nad uDAC'iem.

a o użytku z solo7: kontekst początku jest o basie. W sam raz dla imprezowiczów i osób lubiących „poszpanować”, jak to ich zestaw za 150 złotych sprawia, że szyby wylatują. Średnica, to akurat ten punkt programu, który jest bardzo pożądany przez właścicieli tych kolumienek – lekko schowana średnica uDACa w połączeniu ze schowanym środkowym pasmem microlabów sprawia, że wokale są zbyt wycofane – trochę psuje to cały przekaz, czasami gitary potrafią sprawić, że nie możemy zrozumieć, jakie słowa wypowiada wokalista. Zdarza się to rzadko, ale zawsze jest na minus

Ukryta Zawartość

Właściwie to najlepszy współczynnik jakości do oferowanej ceny ma Audio-GD NFB-12, myślę, że mógłby on powalczyć z Arcamem na, którego zapanowała moda na audiostereo. Tylko, że na ten sprzęcik podobno można czekać nawet pół roku :), pocieszeniem jest to, że podobno firma podwoiła liczbę pracowników niedawno, więc może już wszystko będzie szybko produkowane. Audinst czy uDAC to są fajne pudełeczka, ale konstruktorzy najczęściej zapominają o zasilaniu, co jest najważniejsze (jedną z najważniejszych rzeczy w DAC-ach?).

A więc decyzję już w zasadzie podjąłem - Audinst HUD-MX1 w polaczeniu z microlabami. Szczere podziekowania za podpowiedzi :)

Z racji ze nie chce zasmiecac forum kolejnym tematem zapytam od razu tutaj. Mianowicie pytan tego typu milion w wyszukiwarce, a wiec "czym kierowac sie przy zakupie laptopa z przeznaczeniem muzycznym?" Wiem ze najwazniejszy jest procesor, dysk twardy i ram w tym przypadku. Z racji audinsta integra dzwiekowa nie ma znaczenia, a tym bardziej grafika. Zalezy mi jedynie na ledowej matrycy i jakosci hd (filmy). Czy sa jakies firmy ktorych powinienem unikac? Zaznaczam ze 40% czasu bede spedzal w FL Studio/Abletonie i licznych VSTi. Pozdrawiam!

Witam,

czy po zakupie mógłbyś opisać wrażenia z odsłuchu Audinst HUD-MX1 gdy zdecydujesz się na niego? Sam stoję przed wyborem Dac'a, nie wiem czy wybrać ASUS Xonar D2X czy Audinst.

Byłbym wdzięczny za opinie co lepiej wg Ciebie gra.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Mam jeszcze jedno pytanie co do zasady dzialania tego Audinsta. A wiec nie ma znaczenia co w Jego przypadku bedzie zrodlem dzwieku? Komputer oparty o jakikolwiek uklad a nawet pudelko zapalek z wejsciem usb bedzie brzmialo na wyjscu zawsze tak samo bowiem to w Audinscie zachodza wszelkie ze tak powiem obrobki sygnalu? Zgadza sie? Podsumowujac - nie wazne do czego podlaczymy Audinsta, zawsze bedzie brzmial on rownie doskonale:)

Kwestia nr2 (postaram sie wyjasnic najprosciej jak potrafie)

Jest sytuacja w ktorej mamy komputer stacjonarny z xonarem oraz laptopa z audinstem. W sytuacji ze stacjonarnym w polaczeniu z xonarem to xonar odpowiada za tworzenie calego sygnalu etc oraz daje mozliwosc osiagniecia bardzo niskich latencji rzedu 2ms. W sytuacji z laptopem i audinstem to laptop wciaz jest zrodlem dzwieku bowiem audinst musi juz go odbierac przez usb zgadza sie? A wiec podczas gdy w stacjonarnym moglismy calkowicie wylaczyc integre oddajac wszystko w rece xonara, tutaj integra jest zrodlem a gotowy sygnal kierowany jest do audinsta i tak upiekszony wedruje do glosnikow. Tym samym posiadajac audinsta bede zmuszony do uzywania integry jako zrodla a tym samym nie dotyczy mnie bonus super niskich latencji oferowanych przez xonara?

Jezeli bredze - poprawcie mnie :)

Prosciej nie umialem.

Pozdrawiam.

A ja mam pytanie. Skoro juz jestesmy przy tym Audinst.

Co to jest (oznaczone czerowym kolkiem)?

Ukryta Zawartość

Z ta srednica to dobrze gadacie. SOLO 3C tez maja ja kiepska.

P.S Zeby podpiac powyzsze DACki do Microlabow, trzeba uzyc kabelka 2xRCA - 2xRCA. Jakim waszym zdaniem to "kozacki" kabel?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.