Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowo czy analogowo DVD 3910 i AVR 3805 ?

Raptor99

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

ponieważ już sporo czasu spędziłem w internecie na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, cyfrowo czy analogowo podłączyć DVD Denona 3910 i Denon 3805 ?

Zależy mi na lepszym dźwięku, bo jeśli w przyszłości i tak mam kupić kable analogowe (bo chciałbym posłuchać DVD audio), to chyba nie ma sensu teraz kupować coaxiala, który później nie byłby w ogóle wykorzystywany. Obecnie głównie słucham CD i DVD Video (DTS).

Proszę o poradę

Krzysiek

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

cześc, miałem 3805 - i załuje że sprzedałem - wybitny wzmacniacz po analogu - ja miałem na xlo reference 2. grał jak porządny wzmacniacz stereo a nie klocek do kina. denonlink sobie podaruj.pozniejsza seria 3805 i avr 4806 grały ledwo przeciętnie.

cześc, miałem 3805 - i załuje że sprzedałem - wybitny wzmacniacz po analogu - ja miałem na xlo reference 2. grał jak porządny wzmacniacz stereo a nie klocek do kina. denonlink sobie podaruj.pozniejsza seria 3805 i avr 4806 grały ledwo przeciętnie.

Co cię tak zachwyciło piszesz ze gra lepiej niż 4806,co konkretnie masz na myśli.DVD 3910 warto podłączyć po analogu tyko i wyłącznie do SACD,do zwykłych cd to lipa bo gra słabo.

cześc, miałem 3805 - ....... grał jak porządny wzmacniacz stereo a nie klocek do kina. denonlink sobie podaruj.pozniejsza seria 3805 i avr 4806 grały ledwo przeciętnie.

jeśli podłączyłeś po analogu czyli ampli niewiele miał wspólnego z dźwiękiem, bo wtedy DVD dekoduje

jeśli podłączyłeś po analogu czyli ampli niewiele miał wspólnego z dźwiękiem, bo wtedy DVD dekoduje

Nie no raczej miał wiele wspólnego z dźwiękiem :-P Chodzi tylko o to że zostały użyte przetworniki analogowo/cyfrowe w DVD.

Dlaczego nie polecasz połączenia przez DenonLink ? Wszyscy chwalą ten interfejs (zdaje się, że ma to techniczne uzasadnienie)

PS Z jakim wzmacniaczem stereofonicznym porównywałeś ?

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Dlaczego nie polecasz połączenia przez DenonLink ? Wszyscy chwalą ten interfejs (zdaje się, że ma to techniczne uzasadnienie)

PS Z jakim wzmacniaczem stereofonicznym porównywałeś ?

tytułem wyjaśnienia -

3805 grał po analogu świetnie - podłącząłem do niego także CD i widać było ( słychać ) że ten wzmacniacz mimo że nie ma jakiegoś wypaśniego zasilania naprawde się broni. Nie jest to może hi-end, ale w klasie amplitunerów naprawde grał jak przyzwoita integra ( wtedy miałem PMA 1500AE). Co do 4806 - właśnie na niego ( w europie to avc-a11) zmieniłem i grał po prostu kiepsko- nie wiem może to przez sekcję wizyjną z hdmi, która wniosła jakieś tony zakłóceń. Dziwne to dla mnie było, bo miał ogromny toroid w środku i ważył pewnie z dwa razy tyle . Co do denonlinka - jak dla mnie zbyt technicznie i sterylnie brzmiało to co leciało przez denonlinka- metalicznie i sycząco. natomiast 3806 też był słaby w ogóle seria 06 to niewypał - raz problemy z kompatybilnością hdmi , kiepski upscaling i słabe granie. seria 05 wybitna - 5805 dalej uważam za klocek hi-fi nawet w stereo.

tytułem wyjaśnienia -

3805 grał po analogu świetnie - podłącząłem do niego także CD i widać było ( słychać ) że ten wzmacniacz mimo że nie ma jakiegoś wypaśniego zasilania naprawde się broni. Nie jest to może hi-end, ale w klasie amplitunerów naprawde grał jak przyzwoita integra ( wtedy miałem PMA 1500AE).(...)

Porównujesz 3805 do 1500AE ? Twoim zdaniem grają na podobnym poziomie ? No to by był niezły dowód na to iż budowa wzmacniacza, jego parametry (zmierzone - nie katalogowe) nie mają znaczenia ;-))

Ponieważ mam możliwość kupna denon linka, proszę o potwierdzenie czy prze te łącze zawsze i tylko dekodują przetworniki amplitunera a nie DVD ?

Słyszałem opinie że moja konfiguracja po analogu lepiej by zagrała niż cyfrowo.

Ponieważ mam możliwość kupna denon linka, proszę o potwierdzenie czy prze te łącze zawsze i tylko dekodują przetworniki amplitunera a nie DVD ?

Słyszałem opinie że moja konfiguracja po analogu lepiej by zagrała niż cyfrowo.

A ja słyszałem że najlepiej podłączyć kolumny do DVD. I ze ampli za 8 tys gra lepiej od tego za 30 tys. A i jeszcze jedno kup kabel głośnikowy co najmniej za 2tys bo inaczej nie zagra. a tak na serio dlaczego sam nie spr jak podłączyć?

a tak na serio dlaczego sam nie spr jak podłączyć?

no w instrukcji DVD nie pisze co dekoduje przy denon linku (domyślam się że ampli bo kabel cyfrowy), czytalem po roznych forach i nie dowiedzialem sie nic konkretnego oprócz tego, że analogowo jest lepszy dźwięk

no w instrukcji DVD nie pisze co dekoduje przy denon linku (domyślam się że ampli bo kabel cyfrowy), czytalem po roznych forach i nie dowiedzialem sie nic konkretnego oprócz tego, że analogowo jest lepszy dźwięk

wydaje mi się, że poprzez Denon-Link można przesyłać wszystkie sygnały (dźwięk) jakie 3910 jest w stanie wypusić ... łacznie z dvd-Audio i SACD ... ale nie pamiętam czy we wszystkich swoich wersjach czy np. tylko w tej najnowszej ... Z 3805 była jeszcze kwestia jakiejś aktualizacji oprogramowania właśnie ze względu na kompatybilność denon-linka - z tego co pamiętam ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.