Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny TONSIL

Viktor

Rekomendowane odpowiedzi

No może i fakt, to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wygląda jak kevlar, pomyliło mi się.

Excelence 1S mają niezbyt atrakcyjną cenę imho chyba że naprawdę grają lepiej niż Tannoy M2 (są o 200zł droższe za parę). Natomiast

Maestro II 60 chyba sobie obejrzę. Wyglądają solidniej niż Fenix Sat ;) Ciągnie mnie do tonsili po prostu i tyle...

Jest gdzieś w Warszawie sklep w którym są tonsile oraz B&W, Mission i Tannoy ? Najlepiej po zachodniej stronie Wisły :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fv - na "godz 13" gałki wzmacniacza zwykle jest juz znacznie wieksza moc niz nominalna i przy wiekszych zniekształceniach. Poza tym te kolumny chyba mają impedancję 6 om, więc jesli moc nominalna wzmacniacza podana była dla 8om to rzeczywista bedzie większa. I na dodatek lepiej miec jakąs rezerwę mocy we wzmacniczu. Niezbyt dobre wzmacniacze i słabe, które nie są w stanie wysterować kolumn przy swojej nominalnej mocy moga powodowac ich uszkodzenie.

pozdr.

No i teram mamy 100% dowód, że w Tonsilu powstają Missiony!

A to dla tych co nie wierzą ;-)

:

[obrazekLUKASZ-119660_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu widać, to o czym już kiedyś mówiłem - najnowsze zestawy Tonsilu (prawdopodobnie, chce tym wejść w Hi-End). Głośnik z zóltawą membraną (pierścieniową) - to słynna Bioceluloza.

[obrazekLUKASZ-119661_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym był ostrożny i powiedział, że w TLC "widzą światło w tunelu".

Do sukcesu ekonomicznego i uznania wobec obecności produktów silnych i renomowanych producentów chyba jeszcze daleko.

Wszystko zależy, jak rynek to przyjmie i jak TLC będzie sobie radził. Koszty na reklamę też pewnie będą ograniczone,a i nie wiadomo, jaką taktyke wprowadzanie tegoż na rynek, TLC wybierze. (Czy w ogóle będzie takowa ?)

Cieszę się jednak, że coś się dzieje. Na rezultaty przyjdzie poczekać, a po drodze ocenić samemu, co to warte, jeśli oczywiście pojawi się w sklepach. Pamiętam i zdaję sobie sprawę, że uznane marki i zasobni w KNOW-HOW producenci nie zwykli zasypiać gruszek w popiele, nie będą stać w miejscu.

Pozdr.

Życzę Tonsilowi jak najlepiej, ale chciałbym zauważyć, że konstrukcjami hi-end nikt jeszcze nie podbił rynku. Nautilusy, Utopie i inne wynalazki stanowią zwykle ekskluzywną wizytówkę uznanych firm, ale to wcale nie te konstrukcje przynoszą producentom gros ich dochodów. Moim zdaniem Tonsil powinien raczej opracować kilka udanych konstrukcji z dolnej i średniej półki, którymi mógłby zawojować polski i ewentualnie zagraniczny rynek (na pewno mógłby konkurować ceną). No ale spece od marketingu wiedzą pewnie lepiej.

Takim super-zestawem Tonsil może robić karierę na wystawch audio. Po to się takie konstrukcje buduje - one nie grają po to żeby się przedawać ale żeby kreować markę.

Natomiast zarabiać mogą na kolumnach zawierających np. jedną kopułkę pierscieniową i jeden głośnik niskotonowy - wiec na oko kolumne o wielkości 1/8 tej konstrukcji, którą przedstawili na zdjęciu. A i tak dla wielu klientów w kraju cena za taką prostszą i taniszą kolumnę ze znaczkiem "Tonsil" czy "TLC" będzie jeszcze długo wydawać się zbyt wysoka.

Dlatego prawdziwe pieniądze moga być z jeszcze tańszych kolumn i głośników na rynek DIY.

pozdr.

Zgadzam się z Qubrikiem, referencyjne, wspaniałe modele przebijające konkurencję nawet w horrendalnie wysokiej cenie, to technika stosowana na wielu rynkach. Przykładowo karty graficzne do pecetów: są modele po 2k zł i tam się toczy walka technologiczna, tym podniecają się recenzenci. A firmy zarabiają na w ten sposób ukształtowanym wizerunku produkując różne modele za 300-600zł. Na rynku grafiki komputerowej mocne udeżenie to warunek zaistnienia. Taka jest po prostu metoda na rynki gdzie rządzą recenzje a opinię wielu nabywców kształtują się na podstawie rozmów z ważnymi w środowisku osobami.

Gdyby tu, na tym forum nagle karierę zrobił model Tonsila za 10k zł jako rewelacyjnie grający, myślę że wiele osób przychylniej by spojrzało na tańsze konstrukcje (nawet gdyby był to zestaw produkowany tylko na zamówienie i generalnie nieosiągalny). Pokazanie przez firmę pazurków powoduje że klienci oczekują od tanich modeli podobnych efektów. Życzę z całego serca i Tonsilowi i Diorze takich sukcesów. W końcu co to za problem zauroczyć recenzentów z kilku pisemek ?

fv: przyznaję Ci rację - Tonsil najwyraźniej nie bardzo wie jak wkraść się w łaski rodzimych klientów. Dla mnie jasnym tego przykładem są kolumny Tonsila które posiadam - co z tego, że grają bardzo dobrze, jeśli Tonsil ich powszechnie nie sprzedaje, nie pokazuje na wystawach i nie daje redakcjom opiniotwórczym do oceny? Myśle że przy odpowiednio pokierowanej kampanii spokojnie mogliby z tym modelem zająć silną pozycję w przedziale cenowym do ok. 4-6kzł.

W Tonsilu chyba niestety jeszcze nie ma pełnego przekonania, że trwały sukces można zbudować metodą małych kroczków, oferując w każdym segmencie naprawdę dobry produkt nie zaczynając od razu od samej góry.

A ponieważ Tonsil działa jak działa, to zawsze usłyszysz od różnych znawców że Tonsil to badziewie, bo Ci znawcy najczęściej słyszeli jak grają Atlusy i na tej podstawie rozszerzają swoją opinię na nowsze produkty (sam jakiś czas temu uważałem podobnie). I trudno im się dziwić, bo okazji aby przekonać się jak grają różne współczesne produkty Tonsila nie ma zbyt wiele - dużo częściej można usłyszeć produkty Tonsila nie wiedząc o tym niż mieć okazję wziąć udział w dobrze zorganizowanym i rozreklamowanym odsłuchu pod logiem Tonsila. Reklama dźwignią handlu...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jeszcze można teorię spiskową wysnuć. Może tonsil nie pcha się na rynek bo woli sprzedawać swoje głośniki na zachód ? A może wieloletnie umowy zabraniają im konkurowania z zestawami tych którzy od nich kupują komponenty ?

Ja raczej myślę że kierownictwo Tonsila zbadało sytuację i stwierdziło że marka Tonsil nie kojarzy się z wysoką jakością. Ponadto mając w swojej ofercie takie okropieństwa jak 'Ch@t' raczej audiofili się od siebie odrzuca. Jestem daleki od zarzucania niekompetencji ludziom na wysokich stanowiskach w dużych firmach. Uważam że robią coś celowo i że raczej to ja mam słabe pojęcie a nie oni.

Tak czy owak: chciałbym mieć kiedyś kolumny tonsila. Przede wszystkim są bardzo ładne (te droższe) a po drugie nie cuchną snobizmem ;-)

-->mlb

"Myśle że przy odpowiednio pokierowanej kampanii spokojnie mogliby z tym modelem zająć silną pozycję (...)"

Wejdź na ich stronę - pisza, żę szykuja poważną kompanię reklamowa, swoich produktów.

Pozdrawiam!

Witam wszystkich na forum.

Na temat kolumn nie będę się wypowiadał, ale gwizdki gdwk10/80/T są dla mnie niesamowite, są zaprzeczeniem wszystkiego z czym mi się wcześniej kojarzył tonsil i szczerze je polecam, w mój gust trafiaają idealnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.