Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary sprzętu

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakoś nie przekonują mnie liczne opinie kolegów typu "słyszę, że", "dzwięk poprawił się w każdym wymiarze" itp. itd. po zmianach, które teoretycznie nie powinny przynieść żadnych róźnic. Wydaje mi się, że wiele rzeczy da się udokumentować w sposób obiektywny - nawet te, których nie słychać

Dlatego pożyczyłem stary, analogowy, jednokanałowy oscyloskop i postanowiłem zobaczyć co piszczy w moim sprzęcie.

Jako, że nie mam generatora funkcji, postanowiłem na początek sprawdzić mojego cdka (Denon DCD-435) i DAC (PCM1796+STA120). W tym celu wygenerowałem w programie do obróbki audio pliki WAV z przebiegami prostokątnymi od 10 Hz do 21 kHz i nagrałem płytę audio cd z tą zawartością. W tym miejscu pojawia się pytanie, czy ten sposób jest prawidłowy, czy na warunki partyzancko-domowe jest wystarczający?

Oscyloskop podłączyłem na wyjście analogowe CD i włączyłem utwór pt. "1 kHz" i oto co uzyskałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następnie podłączyłem CD do DAC przez Coax i dostałem na wyjściu coś takiego:

1khzwyjciezdaczrez.jpg

Po usunięciu rezystora na wyjściu, który był tam, ale nie wiem po co obraz zmienił się na taki:

1khzwyjciezdacbezrez.jpg

Pomiary robiłem też z prostokątem na innchy częstotliwościach. Sprawa nie wygląda już tak czytelnie (nie wiem, czy to błąd metody - materiał z CD, oscylodkopu, sprzętu, czy "tak to już jest"). Jeśli będzie odzew i trochę czasu, to powrzucam inne foty.

Proszę rzeczowe o komentarze, sugestie i Wasze pomiary.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/82100-pomiary-sprz%C4%99tu/

Zanim rozpoczniemy kolejne odkrywanie Ameryki na nowo, polecam zapoznanie się z oryginalnym artykułem Kusunokiego na temat jakości przetwarzania D/A (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz (u Erica Juanedy) jakie są praktyczne skutki stosowania filtrów cyfrowych w torze audio:

Ukryta Zawartość

Obserwowane objawy są naturalne dla pewnej klasy urządzeń i chęć pozbycia się ich jest podstawą popularności NOS DACów (które mają za to inne nieprzyjemne cechy...). Temat dość często powraca, na rozmaitych forach, ale jakoś nic odkrywczego z tych powrotów nie wynikło jak dotąd ;)

Dla uzyskania pełniejszego obrazu polecam pogooglać za " DAC pulse response" lub "non oversampling DAC pulse response".

Co do oscylogramów: wyniki są OK:

CD ma niezbyt dobrą filtrację cyfrową w wewnętrznym DACu, zewnętrzny DAC jest wyraźnie lepszy. Z rezystorem na wyjściu występuje spowolnienie narastania zbocza spowodowane ładowaniem pojemności obciążenia (kabel, wejście oscyloskopu) przez rezystancję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo :)

Niejako przy okazji: warto zajrzeć u Juanedy na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) żeby się przekonać za co wiekszość audiofilów nie lubi Creative Labs. Ciekawostką jest fakt, że bardzo słabą odpowiedzią impulsową charakteryzują się wszystkie w zasadzie karty tego producenta (podobno z wyjątkiem najnowszych Titanium HD) a w dodatku mają problem z odtwarzaniem dźwięku dla sampling rate innych niż wielokrotności 48kHz. W sieci można znaleźć testy w których pogorszenie parametrów jest w takich warunkach wyraźnie widoczne. Podobno wewnętrzny "silnik" pracuje poprawnie dla 48kHz a dla innych częstotliwości wykonywany jest resampling (w tle, niemożliwy do wyłączenia). Ten sam core DSP nie ulegał zmianom przez 3 generacje kart dźwiękowych.

Tak więc przy budowie domowego "toru pomiarowego" lepiej unikać produktów Creative.

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Sprawdziłem też w ten sposób oscyloskopem mój odtwarzacz CD z jedno bitowym przetwornikiem oraz kartę dźwiękową Audigy 1 i przebieg prostokątny 1kHz na wyjściach obu urządzeń jest identyczny jak na pierwszym zdjęciu w tym wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.