Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór sprzętu do domowego studia

iearek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar utworzenia swojego studia u siebie w domu. Wraz z 5 znajomymi zamierzamy zrzucić się na sprzęt, na którym będziemy mogli nagrywać wokale do rapu czy muzyki reggae. Pytałem już wiele osób i mam już praktycznie wybrany sprzęt lecz chciałbym się jeszcze upewnić, a sądzę, że na tym forum ludzie znają się na rzeczy. ;) Oczywiście chodzi o to żeby było jak najtaniej, ale nie tracąc na jakości.

Sprzęt który mi polecono:

1. Mikrofon pojemnościowy: AKG Perception 120

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Interface USB (zastępujący kartę dźwiękową i preamp/mikser)

polecono mi 3, najdroższą opcję:

Lexicon Lambda Studio

Ukryta Zawartość

ale znalazłem także dwie tańsze i tu się zastanawiam co wybrać..

M-Audio Fast Track II

Ukryta Zawartość

Art Dual-Pre

Ukryta Zawartość

3. Kable

Ukryta Zawartość

Generalnie chodzi o to by wyszło to jak najtaniej, ale nie tracąc tak dużo na jakości nagrań.. Myślę, że mikrofon jest już chyba najlepszy w swojej cenie, choć może ktoś znajdzie jeszcze coś lepszego - szczerze mówiąc słabo się znam i opieram się na opinii innych ludzi. :) Największy dylemat mam oczywiście nad interfacem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do interface'u dorzuć do e-mu 0404 usb, co do mikrofonu zobacz B1 i akg 100, gdyż mają one większą membranę, co oznacza większą czułość, ale akg 120 też jest spoko. Aha, pamiętaj o akustyce w pokoju.

• 2 tygodnie później...

Pewnie. E-MU Creative Professional 0404 USB to idealne rozwiązanie pod względem jakości, stabilności, sterowników ASIO, dołączonego oprogramowania. Możesz już mieć ciężko ją dostać, ale w czerwcu pojawi się nowy jej model - 0406 USB - lepszy z dodatkową parą wyjść. Także osobiście polecam - i jedną i dzugą. To już jest półka profesjonalna.

Do tego ważny jest software..nie wiem na czym robicie muzykę, ale osobiście polecił bym Wam Reasona lub Abletona(nieograniczone spektrum możliwości), oczywiście fajne urządzenia to są jeszcze z Native Instruments jak np. Reaktor czy The Mouth. Bardzo dobrze wykorzystuję je np. Tim Exile. Tylko że to już droższa "zabawa", ale bardzo przydatna np. jeśli chodzi o występy jako live-act.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 3 tygodnie później...

Tzn mi chodzi o sam recording, tylko do tego jest mi ten sprzęt potrzebny, podkłady i reszta robią mi moi znajomi, raczkujący producenci, którzy póki co nieźle sobie radzą na swoich sprzętach. :)

Ale teraz z innej beczki;

1. Mikrofon

mówicie, że z większą membraną - zdecydowałem się na mikrofon pojemnościowy sE ELECTRONICS se2000, myślę, że to będzie najlepszy wybór w tej strefie cenowej.

2. Interface

tu mam problem, koniecznie potrzebuję czegoś na USB z phantomem +48V, mam dylemat

albo M-Audio Fast Track v.II USB

albo Lexicon Lambda Studio

między nimi na niektórych stronach jest nawet 200zł różnicy, gdzie Lexicon jest droższy, ja mam okazje nabyć oba po takiej samej cenie.. zastanawiam się czy skoro jest taka różnica w cenie to też czy będzie różnica w jakości.. jak myślicie? co byście wzięli i dlaczego?

(E-Mu 0404 odpada, bo chyba nie ma phantoma, a poza tym mam pewność, że oba wymienione przeze mnie wyżej są lepsze, tak przynajmniej mówili ich użytkownicy, którzy wcześniej mieli e-mu)

(E-Mu 0404 odpada, bo chyba nie ma phantoma, a poza tym mam pewność, że oba wymienione przeze mnie wyżej są lepsze, tak przynajmniej mówili ich użytkownicy, którzy wcześniej mieli e-mu)

E-mu 0404 usb ma phantom jak najbardziej :)

Ukryta Zawartość

Lexicon nie znam, ale z M-Audio czasami zdarzają się problemy ze sterownikami i w ogóle pracą na usb.

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

odpowie ktoś? to E-Mu 0404 na USB chodzi po 700zł najtańsze.. ja mam tak do max 500zł dlatego w grę wchodzi Lexicon bo jest okazja kupić go za 400zł.. tylko właśnie kwestia czy Lexicon, M-Audio czy może jeszcze coś innego..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.