Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz do Akai 001 Krell

Akai 001

Rekomendowane odpowiedzi

witam, przejżałem forum (to mój pierwszy post) i chciałbym zapytać Was o poradę. Szukam fajnego preampa w cenie między 1-1,5kpln do zestawu: stuningowany Akai 001 (ekranowana i nowa ścieżka sygnału, Sumico Pearl MM, kable niskopojemnościowe itd) wzmacniacz Krell Showcase, B&W.

Testowałem Cambridge było słabo

testowałem Graham Slee GRAM Amp2 fajnie gra (po wygrzaniu) ale troszkę cicho do niektórej muzyki. myślę że 41dB wzmocnienia gdyby dodać jeszcze z 3 lub 6dB było by super.

Szukam czegoś w dobrym brzmieniu i wzmocnieniu, nie zamierzam zmieniać na MC. Będę wdzięczny za poradę od osób w temacie.

Pozdrawiam Serdecznie

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/82145-przedwzmacniacz-do-akai-001-krell/

witam, przejżałem forum (to mój pierwszy post) i chciałbym zapytać Was o poradę. Szukam fajnego preampa w cenie między 1-1,5kpln do zestawu: stuningowany Akai 001 (ekranowana i nowa ścieżka sygnału, Sumico Pearl MM, kable niskopojemnościowe itd) wzmacniacz Krell Showcase, B&W.

Testowałem Cambridge było słabo

testowałem Graham Slee GRAM Amp2 fajnie gra (po wygrzaniu) ale troszkę cicho do niektórej muzyki. myślę że 41dB wzmocnienia gdyby dodać jeszcze z 3 lub 6dB było by super.

Szukam czegoś w dobrym brzmieniu i wzmocnieniu, nie zamierzam zmieniać na MC. Będę wdzięczny za poradę od osób w temacie.

Pozdrawiam Serdecznie

Tomek

Pisałem o tym niedawno na forum w jakimś wątku. Krell ma małą czułość wejściową, potrzebuje dużego napięcia na wejścia liniowe, tak rzędu 0,7 - 1 V. Potrzebował będziesz pre ze wzmocnieniem (gain) conajmniej 50 dB (dla toru MM), nie byłoby też źle, gdyby wkładka dawała silny sygnał, powyżej 6-7 mV. Jakaś wersja CS Blue mała zdaje się możliwość nastawienia 50 dB wzmocnienia, od tego można by zacząć. Dobrać coś do wejść Krella nie będzie takie proste - ja miałem ochotę na integrę, ale poniważ słucham tylko z gramofonów, to sobie w końcu wzmacniacze tego producenta odpuściłem. Założenie wkładki MC też niewiele Ci da, bo najczęściej stosowane wzmocnienie dla toru MC to jest 60 dB i to będzie również za mało. Pre musiałoby mieć gain około 80 dB dla toru MC aby Krell raczył zagrać "pełną piersią". Byłoby dobrze, gdyby ewentualna wkładka MC należała do kategorii tzw. medium, to znaczy dawała silny sygnał, conajmniej 0,5 mV. Prawdziwe MC LO z sygnałem 0,2-0,3 mV mogą się okazać niewystarczające.

Pozdro,

Yul

P.S. Jak coś znajdziesz dobrego do Krella, to napisz proszę co to takiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.