Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie ustawienia foobar2000 w Windows 7 64 bit?

jantor

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc jak w temacie.

Komputer jest polaczony z zewnetrznym DAC-em za pomoca kabla USB.

AUNE mini USB DAC mk2 SE, ktory posiadam ma kontroler USB Burr-Brown PCM2707 32kHz - 48kHz, 16-Bit.

Odtwarzane formaty to w 99% flac 44,1kHz, 16-Bit.

Foobar w ustawieniach (Preferences/Playback/Output/Device) zezwala na nastepujacy wybor:

DS: Podstawowy sterownik dźwięku

DS: Glosniki (USB Audio DAC)

KS: USB Audio DAC

WASAPI: Glosniki (USB Audio DAC)

Przegladajac internet znalazlem tylko ustawienia dla starszych wersji Windows, stad prosba o pomoc w wyborze ustawien dla Windows 7, a moze trzeba jeszcze cos "pomajstrowac" w ustawieniach?

Będziesz mieć sygnał Bit-Perfect.

Acha możesz jeszcze zainstalować sterowniki PloYteca dla większej pewności co by było Bit-Perfect :)

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Będziesz mieć sygnał Bit-Perfect.

Acha możesz jeszcze zainstalować sterowniki PloYteca dla większej pewności co by było Bit-Perfect :)

Dzięki. Znalazlem sterowniki Ployteca, ale poniewaz komercyjna wersja sporo kosztuje jeszcze jedno pytanie: Czy jesli wersja demo mi sie nie spodoba nie bedzie problemu z deinstalacja i powrotem do standardowych sterownikow?

Mi kiedyś Ploytec namieszał w sterach, wersja demo jest tak skonstruowana, że gdy puścisz muze przez foo to co kilka sekund będzie gwizd. Później miałem problem z odinstalowaniem Ployteca i musiałem ściągnąc cracka aby usunąc ten gwizdek i zostawić już stery Ployteca forever ;)

Ja mam DACa podłączonego po optyku i działa wszystko tylko na DS: SPDiF (VIA High Definition Audio). Jak przełączę na WASAPI: SPDiF (VIA High Definition Audio) nie chce działać 24-bit/96kHz.

Nikt nie doradzi?

Nie będzie problemu. Wczoraj bawiłem się wersją 2.8.45 i bez problemu dało się odinstalować. Pikanie co 30 sekund działa bez zarzutów :)

Nie będzie problemu. Wczoraj bawiłem się wersją 2.8.45 i bez problemu dało się odinstalować. Pikanie co 30 sekund działa bez zarzutów :)

Różnica w jakości dźwięku pomiędzy WASAPI, a podstawowym sterownikiem dźwięku jest kolosalna, ale średnio raz na godzinę foobar wyrzuca mi jakiś błąd i zatrzymuje odtwarzanie. Czy takiej samej poprawy jakości można się spodziewać doinstalowując sterowniki PlaYteca, czy też różnica pomiędzy WASAPI, a sterownikami PlaYteca jest już trudniejsza do zauważenia? A może sterowniki PlaYteca są bardziej stabilne (nie jestem informatykiem i może to nie jest właściwe określenie, ale przynajmniej wiadomo o co chodzi) od WASAPI?

Różnica w jakości dźwięku między ploytecem a wasapi jest na granicy percepcji. Co do niestabilnego wasapi to pobróbuj z buforem w ustawieniach foo.

A ja gdy zainstalowałem wasapi to przy odtwarzaniu utworu słyszę fragment utworu co sekundę i nic z tym nie mogę zrobić (tak jakbym miał mocno zlagowany komputer, który nie nadąża za wykonywanymi czynnościami). Być może DAC nie chce współpracować :(

Xartam dla ciebie ta sama rada. pokombinuj z ustawieniami bufora.

Różnica w jakości dźwięku między ploytecem a wasapi jest na granicy percepcji. Co do niestabilnego wasapi to pobróbuj z buforem w ustawieniach foo.

Chodzi o zakładkę "Buffer size" w Preferences/Networking (standardowo 256 KB) czy "Buffer length" w Preferences/Playback/Output (standardowo 1000 ms)?

Lepiej używać KernelStreaming. bo z testów na jakie przeprowadziłem wynika że tylko KS likwiduje błąd w windowsie vista/win7 który powoduje szum na 16bit/44 i 16/48. Najlepiej tylko w takim wypadku jako domyślne urządzenie systemowe dać integrę a DACa używać tylko i wyłącznie przez KS bo jakakolwiek inna inicjalizacja DACa przez jakiekolwiek interface nie-KS będzie dawać szum...

Lepiej używać KernelStreaming. bo z testów na jakie przeprowadziłem wynika że tylko KS likwiduje błąd w windowsie vista/win7 który powoduje szum na 16bit/44 i 16/48. Najlepiej tylko w takim wypadku jako domyślne urządzenie systemowe dać integrę a DACa używać tylko i wyłącznie przez KS bo jakakolwiek inna inicjalizacja DACa przez jakiekolwiek interface nie-KS będzie dawać szum...

Próbowałem KS pod Win 7 64bit i dźwięk wydawał mi się momentami lekko "przesterowany" może to nie wina sterowników, a elektroniki, ale pozostanę przy WASAPI.

Na wiki.jriver.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą coś o problemach WASAPI z DACami USB, są też rozwiązania problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz prosze o tym cos wiecej lub podrzuc linka.

server unreachable;--

Kernel Streaming jest najlepszą metodą przesyłu danych, bo:

- najniższa warstwa, umożliwia najmniejsze opóźnienia

- nie korzysta z prioretyzacji wątków (MMCS)

- nie wymaga nawet włączonych usług (Windows Audio, Windows Audio Endpoint Builder)

Kernel Streaming jest najlepszą metodą przesyłu danych, bo:

- najniższa warstwa, umożliwia najmniejsze opóźnienia

- nie korzysta z prioretyzacji wątków (MMCS)

- nie wymaga nawet włączonych usług (Windows Audio, Windows Audio Endpoint Builder)

U mnie przy korzystaniu z KS wyskakuje jakiś błąd i nic nie pomaga regulacja buffer length, która usunęła problemy z zatrzymywaniem odtwarzania pod WASAPI. Czy do korzystania z KS trzeba doinstalować (i skonfigurować) sterowniki ASIO (np. ASIO4all)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.