Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  9 członków

SEAS Klub
IGNORED

SEAS klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Niedawno włożyłem do swoich Wharfedale Diamond 8.3 tweeter Seas H1396-04 27TFFNC/G i jestem pod niesamowitym wrażeniem, aż się zdziwiłem że klubu tej marki nie ma na audiostereo, więc czym prędzej zakładam ;) Generalnie, znając inne systemy u znajomych, lubię lekko cofniętą, nie narzucającą się górę, dobrze znoszącą gorzej zrealizowane nagrania, których u mnie nie brak, więc po zainstalowaniu mechanicznym wspomnianego przetwornika trzeba było wstawić tłumik 4dB, by zachować równowagę tonalną oryginalnej kolumny. Pierwsze wrażenia po tym zabiegu były takie sobie, spodziewałem się większej przestrzeni i odkrycia szczegółów na znanych sobie płytach, ale nic z tego, żadnych fajerwerków. Dopiero po paru dniach uświadomiłem sobie, że dźwięk jest po prostu ( tu muszę użyć słowa, którego w audio nie lubiłem, kojarząc je z altusami i generalnie podbitą górą pasma ) czysty. Otóż górny podzakres średnicy, tuż ponad podziałem zwrotnicy jest podawany bez zniekształceń, zachwycająco pięknie po prostu, podczas gdy kopułka Wharfedale dodawała coś od siebie, czyli jakieś trudne do opisanie brzęczenie? Dzwonienie? Charczenie? To oczywiście jest niuans trudny do uchwycenia powiedzmy sobie w warunkach sklepowych, gdzie wyroby Wharfedale mogą i śmiało zdobywają ciepłą barwą klienta, ale eksperymenty DIY pokazują, że można lepiej.

Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami ze znakomitymi głośnikami SEAS.

Pozdrawiam,

Irek

Edytowane przez iryys
https://www.audiostereo.pl/topic/82236-seas-klub/

Witam

Mogę też dopisać się do klubu.

Posiadam od jakiegoś czasu L26RFX/P. I być może wykorzystam jakiegoś dobrego średniotonowca od nich.

Ale mam pytanie czy przerabiałeś zwrotnicę? Bo na dobraniu tłumika problem zwrotnicy się nie kończy.

Najprawdopodobniej byś uświadczył więcej przestrzeni i detali.

https://www.audiostereo.pl/topic/82236-seas-klub/#findComment-2181967

Witam

Mogę też dopisać się do klubu.

Posiadam od jakiegoś czasu L26RFX/P. I być może wykorzystam jakiegoś dobrego średniotonowca od nich.

Ale mam pytanie czy przerabiałeś zwrotnicę? Bo na dobraniu tłumika problem zwrotnicy się nie kończy.

Najprawdopodobniej byś uświadczył więcej przestrzeni i detali.

Witam w klubie :)

Zwrotnica jest jak w oryginale, tyle że są MKP zamiast elektrolitów.

Jak już pisałem brzmienie mojego zestawu bardzo mi odpowiada, tyle, że zaskoczył mnie kierunek zmian po wymianie wysokotonowca.

Ale co racja, to racja - filtr trzeciego rzędu na górze chyba nie jest najlepszym sprzymierzeńcem przestrzeni,

z kolei nie znając parametrów nisko-średniotonowego głośnika można błądzić i błądzić bez końca,

bo trudno w takim wypadku o podstawowe założenie częstotliwości podziału. A sam pomysł, by filtr był łagodniejszy to trochę za mało.

https://www.audiostereo.pl/topic/82236-seas-klub/#findComment-2182095
  • 12 lat później...

Witam serdecznie

Chciałem zapytać jaka jest różnica między wysokotonowymi berylowymi Seas excel t29b001 a tymi innych marek? Te z konkurencji są dużo tańsze mimo tak drogiego materiału. Te seas brzmią lepiej? W jakiś magiczny sposób? Miał ktoś możliwość porównania? Mało w internecie na ten temat, tylko ogólnie, że to już klasa... 

https://www.audiostereo.pl/topic/82236-seas-klub/#findComment-6139356
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.