Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer - w którą stronę głośnik?

lukas83

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie - głośnik skierowany w dół ma zapewniać lepsze rozprowadzanie fal i utrudnić lokalizację źródła. Tak skonstruowanym subwooferom łatwiej też jest zatrząść posadzką, bo membrana 'pompuje' w pionie. Natomiast głośnik umieszczony na ściance bocznej - na ogół frontowej, ale nie ma reguły - odtwarza dźwęk z większą precyzją, mniejszymi zniekształceniami, choć bardziej kierunkowo. Nie jest już tak do końca wszystko jedno, gdzie się go upchnie. Tyle moich doświadczeń :)

Spilner: dzięki wielkie za wypowiedź, ale wciąż nie wiem co jest lepsze... Czy w ogóle jest sens by zawracać sobie tym głowe...

Zyzio: Producentów stosujących taką metodę jest o wiele więcej, a to z której strony jest głośnik nie wiem co ma wspólnego z łatwościa jego ustawienia w pokoju... Co najwyżej wizualnie się różni

@lukas83

Zyzio ma na myśli właśnie to, że subwoofer walący w dół można postawić niemal gdziekolwiek, i wpływ na brzmienie będzie nieznaczny, dźwięk będzie się rozchodzić we wszystkich kierunkach.

A w ogóle to zdradź, co planujesz. Sub do kina, do muzyki, za jakie pieniądze? Bo to dość istotne. Generalnie - jeżeli chcesz na tym też posłuchać muzyki, to lepiej będą Ci brzmiały suby z głośnikiem z przodu. Konstrukcje z głośnikiem skierowanym w dół są raczej nakierowane na robienie dużego BUM, a precyzja ma znaczenie drugorzędne.

eee, spilner, coś Ci się pomyliło ;-)

Przecież niskie częstotliwości są promieniowanie dokólnie, nie są kierunkowe.

Nie ma znaczenia w którą stronę jest głośnik.

@_igod_ - przy częstotliwości odcięcia np. 85 Hz dla kanału LFE bas nie może być kierunkowy? W to cięzko mi będzie uwierzyć, bo odsłuchy tego nie potwierdzają.

Ja wiem, że teoretycznie bas promieniuje dookólnie. Ale wiem też, że kiedy eksperymentowałem z ustawieniem bocznym, to uderzenia docierały wyraźnie z boku, mimo że crossover mam ustawiony na 40 Hz. Może to też kwestia kubatury pomieszczenia?

Gwoli ścisłości - test przeprowadziłem w pomieszczeniu 6x8 metrów ze skośnymi ścianami o kącie nachylenia 45 stopni. Jego celem było zweryfikowanie, czy subwoofer z głośnikiem na przedniej ściance może stać po lewej stronie słuchacza w odległości ok. 1,5 m i służyć jako stolik, do czego z racji słusznych gabarytów i ładnego wykończenia się nadawał.

Rezultaty były - jak pisałem. Okazało się, że ciśnienie produkowane przez głośnik było znacznie bardziej odczuwalne z lewej strony, lokalizacja subwoofera "na ucho" była więc możliwa. Co więcej, nieunikniona. O ile w kinie było to jeszcze do zniesienia, muzyki słuchać się po prostu nie dało.

Potem powtórzyłem test z subwooferem z głośnikami skierowanymi w dół. Tu sytuacja zmieniła się diametralnie. Bas był bardziej rozmiękczony, ale jednocześnie wszechobecny - lokalizacja źródła była niemożliwa, czyli wszystko "by the book".

Ciekaw jestem komentarzy.

to ja może dorzuce swoje 3 grosze ponieważ mam 3 typ subwoofera - o budowie pasmowo-przepustowej. Otóż w tego rodzaju subach kierunkowość basu jest moim zdaniem nie do określenia. Niezależnie od tego w którym miejscu go postawie czy będzie zwrócony w kierunku mnie, czy też sciany, nie jestem wstanie określić zródła basu. Co innego natężenie ale o tym wiedzą chyba wszyscy.

Szczerze mówiąc ja osobiście nie spotkałem się z sytuacją w której słychać skąd "bije" subwoofer, ale nie mówie że taka sytuacja nie może występować, napewno akustyka i kubatura pomieszczenia ma na to ogromny wpływ.

Pozdrawiam

no jesli brac pod uwage pomieszczenie ale w sensie wielkosci to raczej nie ma to znaczenia,bo ja mam mały pokój i suba dośc dużego z głośnikiem umieszczonym z przodu,czyli sub który w małych pomieszczeniach powinien grać bardziej kierunkowo,ale tak nie jest,bo czy to słucham czy ogladam filmy bas sie zlewa całkowcie z frontami mam taki złudzenie że ten bas jest z frontów ale tak ne jest wiec chyba kierunkowości basu nie ma no moze przy 120 hz.POZDRO

moje doświadczenia - przyznaje niewielkie nie potwierdzają tezy że sub z głośnikiem skierowanym w dół daje bas mniej precyzyjny czy zróżnicowany - porównywałem suby: Tannoy M10 sub (lub jakoś podobnie) z głośnikiem z przodu, Koda 5010 głosnik z przodu i Kef PSW 1000 - głośnik skierowany w dół i Paradigm Ps 1000 - głośnik skierowany w dół. Zdecydowanie najszybszy i najbardziej zróżnicowany bas miał Kef, największą potęgę z kolei Paradigm a na drugim miejscu Tannoy. Kef najlepiej według mnie nadawał siię do słuchania muzyki - bas szybki, zwarty i najmniej dudniący. Najgorzej w muzyce wypadły tannoy - bas dość szybki ale monotonny i paradigm - bas wolny i długo wybrzmiewający, koda całkiem nieźle. W kinie z kolei klasą był paradigm - to typowo "kinowy sub" co potrafi zatrząść ścianami i nieźle nastraszyć. Naklepiej kontrolowany i nadający się do muzyki bas miały Kef (dolny głosnik) a na drugim miescu Koda 5010 przedni głośnik. Teze mógłby potwierdzić jedynie dolnogłosnikowy Paradigm którego bas był rzeczywiście najbardziej z całej czwórki "ociężały".

Czyli jak zwykle o wiele więcej zależy od właściwości konstrukcji konkretnego modelu, niż od koncepcji którą realizuje. I przy okazji mamy już całkiem sensowną odpowiedź na pytanie w temacie :D

klemens,

Małe sprostowanie. Paradigm ps-1000 nie ma głośnika skierowanego w dół! to jest konstrukcja pasmowo-przepustowa. Głośnik znajduje się w środku pomiędzy dwoma komorami skierowany w jedną ze ścianek bocznych.

Pozdrawiam

>igod

jasne że każdy był inny i o to chodziło...

nawiązałem tylko do dość upraszczającej wypowiedzi spilnera:

"Generalnie - jeżeli chcesz na tym też posłuchać muzyki, to lepiej będ± Ci brzmiały suby z gło¶nikiem z przodu. Konstrukcje z gło¶nikiem skierowanym w dół s± raczej nakierowane na robienie dużego BUM, a precyzja ma znaczenie drugorzędne"

której nie potwierdziły moje dość pobieżne odsłuchy w sklepie bo w muzyce najlepiej sprawdził się sub z dolnym głośnikiem

Glosnik w dol nie oznacza nastawienia na bum. Przykladem sa m. innymi suby RELa, ktore maja szybki i precyzyjny bas, bardzo dobrze brzmiacy i w muzyce i w kinie. Moze nie trzesa podloga 6 pieter nizej, ale i tak efekt w kinie potrafia wytworzyc z drganiem i stapanie dinozaurow wlacznie.

Np REL Quake, ale rowniez i modele z serii ST. Stereo z subem brzmi rowniez bardzo dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.