Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki starszy amlituner KD do stereo?

doktor kidler

Rekomendowane odpowiedzi

Tak miałem zamiar zrobić, mam już kolumny 5.0 i miałem nadzieję, że kupię wszystko w miarę w jednym czasie ale o stereo też myślę tylko nie wiem jakiej firmy wzmacniacz mam kupić, bo na odsłuchu kolmn słuchałem w jedym miejscu na Denonie i było tak sobie i na Nad i było dużo lepiej. Był to ponoć najtańszy model tej firmy. Niestety na nowy model nie będzie stać więt też tylko używka.

U mnie Yamaha RXV-1000 zastąpiła DENONa, z tym że w niskiej serii chyba avr-1506 (taki podstawowy model). Polecam również Denony z powyższej serii. Podobno w stereo nie mają sobie równych. Nie słyszałem osobiście jak gra.

i takie opinie są właśnie bez sensu

"nie słyszałem jak gra , ale go polecają ... i kolega kupił to zachwala ( a co ma zrobić ? żalić się że kupił bo na tyle było go tylko stać ? ) "

osobiście na przełomie miesiąca słuchałem Denona 1611 i Onkyo 609 , jak dla mnie minimalnie lepszy w stereo był Denon ( i to sporo tańszy ) słuchając na "0" , zaznaczam minimalnie a słuchane było na tych samych kolumnach .

Denon miał bardziej rozlazły bas , którego ja chciałem właśnie u mnie zniwelować

w kinie Onkyo moim zdaniem wygrało przestrzenią i detalicznością

Denon , ma mniej wejść optycznych - 1( ja wykorzystuję akurat 2 ) i coaxialnych

Onkyo ma mocniejszy zasilacz i tutaj konkurencja denona to AVR-2311 , A denona 1611 na moich kolumnach mogłem podkręcić do samego końca i kolumny dawały radę czego niestety nie zrobię w Onkyo ( kolumny by już dawno powiedziały papa )

Może trochę porównanie nie ma sensu bo Denon 1611 nie powinien konkurować z Onkyo 609 , tylko np 309 , ale odpowiednikiem w Onkyo pod względem możliwości , mocy i ilości wejść będzie 2311 ( też sporo droższy od 609-tki , a i nie ma radia internetowego , przynajmniej nie doczytałem , a to bardzo fajna sprawa )

Denon też w drugiej strefie wykorzystuje surrand back , Onkyo 609 ma osobne końcówki do tego

ja mam denona avc a 10 se na sprzedanie jakby co. osobiscie jestem z niego bardzo zadowolony (zaczynalem od harmana avr 132). sprzedaje tylko dla tego, ze przechodze na stereo. mam juz pma1500.

troche prywata ale moze mnie nie zlinczujecie ;p

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

• 3 miesiące później...

Witam. 

Jak gra ten denon w stereo, mysle o nim wlasnie w konfiguracji stereo. 

Prosze o opinie, sprzet ma pare lat ale wtedy nie oszczedzano na elementach do budowy sprzetu. 

Interesuja mnie

Denon Avc 10 se, 1vc, 11 se jaka jakosc w stereo. 

Posiadam denona 3805 , robilismy odsluch z sacd denonem 2930. Pozniej stary technior vx700, nie wierzylem ale denon nawet do piet mu nie dorasta, wiem to sprzet do kina

ale w stereo tez powinien zagrac a tu lipa,  a liczylem ze bedzie odwrotnie. 

Pozdrawiam i prosze o opinie na temat powyzszych denonow. 

Opisz po czym wnosisz że denon taki leszcz. Nie miałem do czynienia z 3805 natomiast to jest chyba trochę inna liga (niż 10se). Nie znam się od strony technicznej ale mogę Ci powiedzieć, ze 10se ma 690wat poboru i waży 21,5kg, a 3805 ciągnie chyba tylko 390wat.

A po co Ci w ogóle do stereo wzmacniacz kina domowego? W porównywalnej cenie możesz kupić Denona pma1500R lub AE (jest teraz za 1550zł na allegro). 1500R gra trochę lepiej (od a10se), aczkolwiek przepaści nie ma. Jest to mała różnica jednak co przemawia jeszcze na korzyść pma to że ma dużo większą moc (nie mówię o danych technicznych tylko prawdziwej mocy).

Napisz też jakie masz kolumny.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Witam. 

Jak gra ten denon w stereo, mysle o nim wlasnie w konfiguracji stereo. 

Prosze o opinie, sprzet ma pare lat ale wtedy nie oszczedzano na elementach do budowy sprzetu. 

Interesuja mnie

Denon Avc 10 se, 1vc, 11 se jaka jakosc w stereo. 

Posiadam denona 3805 , robilismy odsluch z sacd denonem 2930. Pozniej stary technior vx700, nie wierzylem ale denon nawet do piet mu nie dorasta, wiem to sprzet do kina

ale w stereo tez powinien zagrac a tu lipa,  a liczylem ze bedzie odwrotnie. 

Pozdrawiam i prosze o opinie na temat powyzszych denonow. 

Niestety stare przyzwyczajenia sprawiają, że dźwięk słabego technicsa wydaje ci się lepszy od tego Denona. Mocno podbite skraje pasma to nie jest to co uważa się za dobry dźwięk.

No tak też może być.

Kolega "mowe" mnie "przyatakował" na pw z tym samym pytaniem więc postanowiłem odpowiedzieć tutaj, ale coś go już nie widać.

Amplitunery Denona w stereo są blade i płaskie.

Natomiast podłączenie DVD Denona ( np. modele 2930, 3910) do zestawu stereo daje już nawet dość ciekawe brzmienie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie wiem jak amplitunery, natomiast wzmacniacz kina domowego o którym mowa, raczej się wyłamuje z tej normy. Przynajmniej wg mnie. Porównując do pma1500r gra bardziej mięsiście na dole pasma, a wokale są mniej suche.

Amplitunery Denona w stereo są blade i płaskie.

Natomiast podłączenie DVD Denona ( np. modele 2930, 3910) do zestawu stereo daje już nawet dość ciekawe brzmienie.

Tu się nie zgodzę. Posiadałem kilka starych modeli Denona ze średniej lub wyższej półki i przy dobrze dobranych kolumnach zawsze grały na poziomie taniej integry stereo.

zawsze grały na poziomie taniej integry stereo.

A tanie Integry nie zawsze grały dobrze. Zależy z którego roku były. Te starsze na pewno tak, ale te po 2000 roku nie były już za ciekawe i tak właśnie grały amplitunery. Zresztą te droższe, nagradzane też nie szokowały jakością brzmienia. To znaczy szokowały. I słuchać się nie dawało. Np PMA 1500AE. Jak dla mnie porażka w całym paśmie.

A tanie Integry nie zawsze grały dobrze. Zależy z którego roku były. Te starsze na pewno tak, ale te po 2000 roku nie były już za ciekawe i tak właśnie grały amplitunery. Zresztą te droższe, nagradzane też nie szokowały jakością brzmienia. To znaczy szokowały. I słuchać się nie dawało. Np PMA 1500AE. Jak dla mnie porażka w całym paśmie.

Hm nowości dla mnie piszesz PMA 1500 to była niezła maszyna za swoją cene. Do dziś bardzo dobrze sprzedaje z drugiej ręki. Tak jak kolega Stempel pisze Denon nie był taki zły i dało się na wyższych modelach słuchać stereo na poziomie przeciętnego wzmaka w przedziale niskobudżetowym.

Po wprowadzeniu na rynek nagrodzonego modelu PMA 1500AE po kilku miesiącach wysypało się sporo tych modeli na rynku wtórnym. Na początku ceny były wysokie, lecz z czasem coraz i coraz niższe. Mój tez tam się znalazł. Niestety nagrody i osiągi to nie wszystko. Zabrakło w nim muzykalnego dźwięku. Niby wszystko było w porządku, grał ostro i dynamicznie, ale ....... ale to było za mało. Oczywiście piszę o swoich odczuciach, ale ruch na rynku coś znaczył.

Zdecydowanie lepszym dźwiękiem do KD i audio wypadł stary amplitunerem Yamahy RX-V795a, którego oczywiście bym polecił ( jak też modele z podobnej oraz lepszej półki z tamtego okresu).

Apropo naszej dyskusji, dzisiaj byłem w M1 i facet odsłuchiwał na zestawie Denon 1510Ae kolumny JBL 80 Es pożniej jakieś Centony za 3 tyś. Z Jbl wogóle to nie grało, dno kompletne jakby z zza jakiegoś kartonu. Cantony były lepsze ale szału nie było. Wysokie kuły w uszy scena zamglona, bas mocny, ale jednostajny. Troszku mnie to zmartwiło bo myślałem, ze dokupie tego denonka do moich Magnat Quantum 908, które w kinie się marnują, ale faktycznie to jednak chyba nie to, aczkolwiek wyraznie Denona ograniczały kolumny. W moim zestawieniu lepiej gra Onkyo 905 ba nawet 807 w stereo jest o klse wyżej ze starym Soniakiem.

Widać z tego, że przez tych kilka lat Denon nie zmienił linii dźwiękowej. Dźwięk jest nadal bardzo analityczny.

No właśnie taki sterylny był ten dzwięk a zarazem brakowało mu klarowności, ale pewnie to można by poprawić lepszymi kolumnami. W każdym razie ciepły tak jak lubie to on nie był.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.