Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o poradę

mech

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze wzmacniacza lampowego.Kwota do wydania 3000zł.Moje preferencje muzyczne to szeroko pojęty metal.Warunki odsłuchu 16m, żródło sygnału to Yamaha cd S2000, KOLUMNY heco CELAN 300/ raczej do wymiany/Proszę o wyrażanie swoich opinii, w temacie lamp jestem zielony.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/82602-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/

...najlepiej na początek kup sobie mantę V-5 , pozamieniaj lampki , osłuchaj się a potem pięterko wyżej itd...a tak po mojemu to lampa do metalu.....ja słucham na niezłej lampie co najwyżej dream theater..oczywiście z całym szacunkiem do metalu...pozdr. ps.dawno temu słuchałem metalu na jakimś marazmie..chyba 66 SE czy podobnie...pamiętam ,że cieło strasznie...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

...najlepiej na początek kup sobie mantę V-5 , pozamieniaj lampki , osłuchaj się a potem pięterko wyżej itd...a tak po mojemu to lampa do metalu.....ja słucham na niezłej lampie co najwyżej dream theater..oczywiście z całym szacunkiem do metalu...pozdr. ps.dawno temu słuchałem metalu na jakimś marazmie..chyba 66 SE czy podobnie...pamiętam ,że cieło strasznie...

Taaa, jasne. nie ma to jak cudze stereotypy zamiast własnego myślenia. Na gównianej lampie na pewno cięło. Od lat słucham metalu na lampie i żaden tranzystor jej nie podskoczy, SZCZEGÓLNIE W TYM GATUNKU MUZYKI.

Autorze wątku, dobrze kombinujesz, ale uważaj na sprzężenie zwrotne! Zamorduje Ci całe brzmienie. W audiofilskim pitu-pitu, jakiś dżezach i tego typu pierdołach, feedback nieszczególnie przeszkadza (bo wbrew innemu durnemu stereotypowi, jest to muza mało wrażliwa na sprzęt), ale w rocku i metalu feedback bruździ i to mocno. Polecam od razu rozglądanie się za wzmakiem na 6S33S-W - bardzo, ale to bardzo dobra lampa mocy do rocka i metalu. Ma świetny bas i mięcho, nie wywala po chamsku górnego środka. Tylko nie kupuj wzmaka SE na tej lampie od forumowych strugaczy, bo 99% nie ma pojęcia o tym, że 6S33S-W jest bardzo nieliniowa i wymaga specjalnego drivera, który kasuje harmoniczne stopnia mocy.

Pozdro i powodzenia w szukaniu, bo dobry metal brzmi na lampie lepiej, niż na tranzystorze.

Father Pio

Tak zachwalasz-to zapytam a kto Ci wystrugał tą lampę na diabełkach?...i czy masz ją w ogóle?

Nie jest możliwe wystruganie takiej lampy do 3000 pln.Dobranoc-do diabła z taką filozofią........

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Tak zachwalasz-to zapytam a kto Ci wystrugał tą lampę na diabełkach?...i czy masz ją w ogóle?

Sam se wystrugałem, to jakiś specjalny problem? Dla Ciebie widać tak. Nie mam jej, bo była robiona na zamówienie. I wiesz co jeszcze? Znajomi użytkownika tejże lampy zamówili kolejne dwa egzemplarze. Ale wiem wiem, całe forum to wie, wszyscy ludzie na świecie i we Wszechświecie już chyba wiedzą, że tylko u ciebie "gra" i u nikogo innego nie ma prawa, w kółko o tym piszesz.

>>>Nie jest możliwe wystruganie takiej lampy do 3000 pln.Dobranoc-do diabła z taką filozofią........

To, że ty czegoś nie umiesz, nie znaczy, że jest to niemożliwe. To jak z impotencją, staremu już nie staje, ale czy to znaczy, że młody nie pobzyka? Dobranoc i do diabła z twoją ograniczoną filozofią.

specjalny driver? a co to takiego tak dokładniej ?

odnośnie FB - zachęcam Ojca PiO do organoleptycznego zapoznania się z dwoma, może trzema wzmacniaczami Alteca i Eico z lat 50-60 kiedy to głupia Ameryka słuchała wyłącznie pentody w PP z zapiętą pętlą FB ... że nie było jeszcze rocka? - nie szkodzi, grała estrada

dopiero Japońce tworząc come back lampy wykorzystali triody w stopniu mocy i wprowadzili modę na SE (i chyba nie specjalnie myśleli wtedy o Hendriksie)

niemce na AD1 i Brooks z 2A3 w PP z FB to z tamtego okresu wyjątki

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>specjalny driver? a co to takiego tak dokładniej ?

Jak nie chcesz mieć GNFL, to musisz w SE jakoś inaczej pozbyć się potężnej drugiej harmonicznej generowanej przez diabełka (przy okazji nie wprowadzając trzeciej). Driver o odpowiednim kształcie charakterystyki przejściowej to umożliwia. To dokładnie to, co tak koncertowo spierniczył Borbely w swoim układzie, gwałcąc 6SN7 znacznie za niską rezystancją w anodzie.

>>>odnośnie FB - zachęcam Ojca PiO do organoleptycznego zapoznania się z dwoma, może trzema wzmacniaczami Alteca i Eico z lat 50-60 kiedy to głupia Ameryka słuchała wyłącznie pentody w PP z zapiętą pętlą FB ... że nie było jeszcze rocka? - nie szkodzi, grała estrada

dopiero Japońce tworząc come back lampy wykorzystali triody w stopniu mocy i wprowadzili modę na SE (i chyba nie specjalnie myśleli wtedy o Hendriksie)

niemce na AD1 i Brooks z 2A3 w PP z FB to z tamtego okresu wyjątki

Spoko, jeden lubi zabytki, inny tranzystor, inny diabełka. Autor wątku pyta o możliwe rozwiązania, a ja to konkretne rozwiązanie przerobiłem na sobie. Na pewno było do metalu lepsze od miedzianej GM70 (i kilkukrotnie tańsze).

czyli żadne cuda, trzeba dobrze zrobić -:)

sporo używanych dziś lampek nie miało przeznaczenia do audio a jakoś daje się je ujarzmić

ale do GM70 przekonanie mam żadne

(te zabytki do rocka są lepsze, odbyło się takie porównanie)

>>>Tak zachwalasz-to zapytam a kto Ci wystrugał tą lampę na diabełkach?...i czy masz ją w ogóle?

Sam se wystrugałem, to jakiś specjalny problem? Dla Ciebie widać tak. Nie mam jej, bo była robiona na zamówienie. I wiesz co jeszcze? Znajomi użytkownika tejże lampy zamówili kolejne dwa egzemplarze. Ale wiem wiem, całe forum to wie, wszyscy ludzie na świecie i we Wszechświecie już chyba wiedzą, że tylko u ciebie "gra" i u nikogo innego nie ma prawa, w kółko o tym piszesz.

>>>Nie jest możliwe wystruganie takiej lampy do 3000 pln.Dobranoc-do diabła z taką filozofią........

To, że ty czegoś nie umiesz, nie znaczy, że jest to niemożliwe. To jak z impotencją, staremu już nie staje, ale czy to znaczy, że młody nie pobzyka? Dobranoc i do diabła z twoją ograniczoną filozofią.

Nie ograniczaj się w swych wywodach li tylko do komentowania moich wypowiedzi-a z tą filozofią to nie przesadzaj -proszę...tzn.

i z ta Twoją zbytnio wybujałą i z Moja która uważasz za ograniczoną-ok.

Zrób 300B-która nadaje się do rocka-wtedy daj znać......bo u mnie już takowa jest i właśnie to ma grać nie gorzej niż te Twoje diabełki.

Wiesz,że czasem sie zdarza,że geniusz w jednej dziedzinie ma problemy w zyciu codziennym...także pilnuj sie mocno.

Napisałbyś łaskawie na czym grasz-bo do tej pory tylko chwalisz diabełki,a same to one Ci nie zagrały.....więc w jakim systemie to grało-napisz jest dużo ciekawskich!!

Na koniec powiem Ci jeszcze taką ciekawostkę-przyjmij to na serio.

Tyle lat ile zbieram płyty cd-ile masz Waść sam....widzisz jaki stary już jestem))

ps.teraz tak dla otrzeżwienia Twojej filozofii

-u mnie gra to dobrze,że gra nawet nieżle....lecz niestety nie z lampami,które

kupiłem od Ciebie........domyslasz sie dlaczego?

TAKŻE NIE FILOZUJ ZA WIELE BO TO NIEZDROWE JEST.

mech, musisz uświadomić sobie własne preferencje - jeśli ma być twardy bas to nie lampa, jeśli bas obszerny, bardziej miękki nie przeszkadza a lubisz więcej tzw. "dźwięczności" to lampa (ale moim zdaniem nie trioda)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Zrób 300B-która nadaje się do rocka-wtedy daj znać......bo u mnie już takowa jest i właśnie to ma grać nie gorzej niż te Twoje diabełki.

A co mnie to, przepraszam, obchodzi? Autor wątku pyta o konkretne rozwiązania, a ja mu takie konkretne rozwiązanie podaję, z własnego doświadczenia.

>>>Wiesz,że czasem sie zdarza,że geniusz w jednej dziedzinie ma problemy w zyciu codziennym...także pilnuj sie mocno.

Znaczy co, grozisz mi? Mam się bać? Nigga, please...

>>>Napisałbyś łaskawie na czym grasz-bo do tej pory tylko chwalisz diabełki,a same to one Ci nie zagrały.....więc w jakim systemie to grało-napisz jest dużo ciekawskich!!

Są opisane co najmniej w dwóch wątkach, są fotki, są charakterystki z pomiarów, wszystko jest. Areg, MarekBoro, Involve, za 2 tygodnie Nautilus81. Zainteresuj się.

>>>u mnie gra to dobrze,że gra nawet nieżle....lecz niestety nie z lampami,które

kupiłem od Ciebie........domyslasz sie dlaczego?

Nie i nie interesuje mnie to. Widziały gały co brały i nawet nie próbuj sugerować, że to moja wina.

>>>TAKŻE NIE FILOZUJ ZA WIELE BO TO NIEZDROWE JEST.

Nie pisz niemerytorycznych wstawek gdzie popadnie. A ja pojawiam się na AS tak rzadko, że będę filozofował ile wlezie. Jak się moderacji/administracji nie będzie podobało, to zbanują i po problemie.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 15 Maja 2011 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 15 Maja 2011 - brak kultury

chłopcze widziały gały co brały?

Nie myśl jak nienormalny-bo jak lampę miałem zmierzyć ?...na odległość-uwierzyłem na słowo-Twoje słowo.

Coś za bardzo cwaniakujesz-a tego nie lubię,bo powinienem wtedy założyć wątek i Ciebie obsmarować-bezlitośnie,

-nie zostawiając na Tobie suchej nitki......dlatego,że oszukujesz,a teraz chcesz ze mnie zrobic głupka.

Nie tędy droga-zastanów sie choć przez chwilę.Swoje sugestie zostaw dla ciemniaków i leszczy-mnie nie przekonuj do swoich racji.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 15 Maja 2011 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 15 Maja 2011 - brak kultury

chłopcze widziały gały co brały?

Nie myśl jak nienormalny-bo jak lampę miałem zmierzyć ?...na odległość-uwierzyłem na słowo-Twoje słowo.

Coś za bardzo cwaniakujesz-a tego nie lubię,bo powinienem wtedy założyć wątek i Ciebie obsmarować-bezlitośnie,

-nie zostawiając na Tobie suchej nitki......dlatego,że oszukujesz,a teraz chcesz ze mnie zrobic głupka.

Nie tędy droga-zastanów sie choć przez chwilę.Swoje sugestie zostaw dla ciemniaków i leszczy-mnie nie przekonuj do swoich racji.

Puknij się w łeb, dla pewności dwa razy, potem wypij wiadro wody i połóż się w cieniu. Lampy były pomierzone i były w idealnym stanie. Grałem na nich i sam je mierzyłem. Z powodu twojego niczym nie uzasadnionego focha chciałeś oddać dwie lampy, dodam dla jasności, zupełnie dobre, stuprocentowo sprawne lampy. Nie musiałem ich od ciebie przyjąć, a mimo tego zrobiłem to. I ty jeszcze masz czelność gadać o obsmarowywaniu? Niepoważny jesteś aż do tego stopnia? Za to, że twierdzisz, ze jestem oszustem, powinieneś skończyć w sądzie, bo to kłamstwo i chamskie pomówienie. Więc skoro ja jestem oszustem, to na tej samej zasadzie, czyli bez jakiegokolwiek uzasadnienia, twierdzę tu i teraz, że jesteś pedofilem i ruskim szpiegiem. Co ty na to?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.