Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw: Yamaha RX-V2067 + MA BX5, BX2, BX CENTER,

Carno

SUBWOOFER  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI SUBWOOFER ??? (w przedziale cenowym 2k)

• Monitor Audio BXW-10
    • Bowers & Wilkins ASW610
      0
    • Velodyne CHT-8Q
    • Klipsch SW 450
      0
    • Dali Concept Sub
    • Inny

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie zaznaczam że nie jestem audiofilem, dużo czytałem testów czasopism jak i opinii forumowiczów. Byłem w dwóch salonach na odsłuchu Mission mx5, Wharfedale Diamond 10.6, Monitor Audio BX5 i BX6. Dodam iż zestaw który na dniach chce zapodam będzie do pokoju 20m².

Oczywiście amplituner Yamaha RX-V2067, dlatego ten gdyż w tej cenie nie ma nic innego pod względem funkcji i możliwości podpięcia, choć długo trzymałem się Denona AVR-1911 ale ostatecznie Yamaha ze względu na:

1. Gniazda HDMI kompatybilne z 1080p: 8 wejść (1 na panelu przednim) i 2 wyjścia

2. Funkcje sieci: Dostęp do Internetu (Radio/MP3/WMA) i plików muzycznych na komputerze PC lub serwerów DLNA (WAV, MP3, WMA, AAC, FLAC 96/24),

3. Kontrola z poziomu przeglądarki internetowej za pomocą komputera lub PDA

4. Menu ekranowego GUI

5. HQV wysokiej klasy procesor "VHD1900" HD / SD Vid (Wysoka jakość obrazu)

6. Skalowanie w górę analogowego sygnału video do postaci full HD 1080p

7. Port USB

8. Brzmienie: zrównoważone i żywe, oparte na swobodnym basie i dobrej analityczności w stereo, w kinie łagodniej i cieplej.

9. Certyfikat DLNA V.1.5

10 Bogate możliwości strefowe i wiele innych fajerwerków... :)

Odnośnie nagłośnienia to ogólnie 50% muzyka/ 50% filmy. Zdecydowałem się na:

1. Fronty: Monitor Audio BX5, odsłuchiwałem BX6 i odpadają, sa oki ale w moim przypadku odpadają, mocniejszy bass co wieczorem przy oglądaniu TV roznosiło by się po domu, pyzatym każdy zaleca je do pomieszczeń powyżej 20m².

2. Centralny: oczywiście z serii MA BX Center :P

3. Satelity: i tutaj nie BX1 tylko BX2, a dlaczego? ano dlatego iż porównywałem i graja znacznie lepiej co mogę je wykorzystać jako Fronty w strefie.

pozatym średnica głośnika ta sama co w podłogowym BX6, po trzecie różnica w cenie to tylko 300 zeta dopłaty.

5. SUBWOOFER: i tutaj proszę o pomoc, Monitor Audio BXW-10 to koszt 2290 PLN i każdy odradza ponieważ w tej cenie można wyrwać coś znacznie lepszego, wielu uważa ze nie wart tej kwoty. W salonie Top Hi-Fi "audiofil" :smile: zdecydowanie polecał w tej kwocie BOWERS & WILKINS ASW610, zaznaczając ze kładzie go na łopatki, wogóle nie ta klasa....

Salon Mega Hz - "audiofil" :mrgreen: "w tej cenie to zmiata jego np Velodyne CHT-8Q który w dodatku jest tańszy 3 stówki"...

Po reckach i opiniach w necie faktycznie biją go na głowę w tym przedziale cenowym.

Więc który

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

więc może tak od siebie coś dodam :

suby:

1 - MA - fajnie by było mieć coś z jednego zestawu , ale choć może fajnie grać mnie jego waga nie przekonuje ( marne niecałe 11kg , co nie oznacza że zagra źle )

2 - B&W kiedyś słuchałem u znajomego , ale nie wiem jaki model , na pewno gabarytami większy i w pokoju 30m2 był aż nadto

3 - Velodyne , hmmmmm , sam mam małego suba Dali AW-8 z 20-to cm głośnikiem i o ile do muzyki to on średnio się nadaje a ja i tak w stereo nie używam suba , to mimo tak małej średnicy basu ma wystarczająco dużo w kinie do pokoju 30m2 , bardzo mnie on zaciekawił , ale cena jak na taką średnicę dość zaporowa ( mój kosztował 1/2 tego co i tak nie jest małą kwotą jak na suba z 8" głośnikiem )

4 - Klipsh - jedyny model jaki słuchałem kiedyś przy mocniejszym basie przesuwał się wręcz po podłodze , mocny bas , głośnik w podłogę , dość lekki , trzeba by czymś dociążyć , wbrew pozorom 16kg to nie jest dużo

4 - Dali Concept - najcięższy i z największą średnicą z konkurencji

mnie bardzo zainteresował Velodyne pod względem nowinek elektronicznych , ale serce podpowiada za Dali

mały test :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tych dwóch lepiej B&W, ale po co przepłacać ?

do wyboru wersje z głośnikiem z boku i dołu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moje BX6 uzupełnia xxls400, do Twoich w zupełności wystarczy xls200, chyba że oczekujesz mocniejszych wrażeń przy filmach

zerknij na ostatni post tego tematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.