Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer - który wybrać

djc

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam SW100B i jestem bardzo zadowolony,poruwnywałem z sw1000 i według mnie sw100b jest lepszy do słuchania muzyki i w kinie też niezle sobie radzi,a co do reszty to to nie wiem,musisz sam posłuchac i ocenic który bedzie dla Ciebie najlepszy.POZDRO

jesli chodzi o kino to jest niezle,potrzesnie kiedy trzeba człwiekiem:)wogóle dla mnie to jak sub jest słaby w materiałach muzycznych to jest poprostu gorszy,i nie wiem jak można mówić że sub do kina ok a do muzyki jest słaby,to znaczy że sub jest wogóle słaby i tyle,bo jak w muzyce jest bas słabo kontrolowany,dudni,i gra kiedy mu sie podoba czyli według niektórych taki jest lepszy do kina to dla mnie jest po prostu zwykła dudniąca skrzynką,i nie jest lepszy do kina tylko jest dalej dudniaca sprzynią,ale jesli porównywac sw100b do sw1000 to nie jest to jakaś kolosalna róznica miedzy nimi żeby mówić ze sw100b jest o wiele lepszy,na pierwszy rzut ucha sw1000 dla mnie grał lepiej bo bas byl bardziej słyszalny ale puzniej dopiero sie zorientowałem że wynikało to z tego że ten bas był bardziej rozlazły i mniej kontrolowany,i dlatego postanowiłem kupić kolumny z sw100b a nie sw1000 bo miłem też taka możliwość,i nawet bym mniej zapłacił o jakieś 150zł,ale warto było,bo tak to mam suba z wiekszą moca co jest raczej wazne,i solidniej wykonanego,a co do tematu to przyjrzał bym sie dokładniej temu sw 952,150Watt i 30cm w kinie mogą bardziej zaszaleś od sw100b albo sw1000 ale pod warunkiem że sie ma duze pomieszczenie,i nie wiadomo jak jest z kontrolą tego basu w tym sw 952,ale jest raczej wart uwagi.POZDRO

Elfan, piszesz z sensem, tylko interpunkcja by się przydała:D

Choć z drugiej strony - mimo tego, że na ogół subwoofery typowo kinowe z muzyką radzą sobie zauważalnie gorzej, jednak nie odbiera to im zwolenników. Urządzenia takie jak Paradigm ps-1000 czy - patrząc na wysokiej półce - chociażby Earthquake Supernova, adresowane są po prostu do miłośników wstrząsów sejsmicznych i pod ich wymagania optymalizowane. Na ogół sprzęt realizuje albo jedną koncepcję, albo drugą...

No, może z wyjątkiem wysokich modeli Velodyne - tam nie można się przyczepić do kontroli, a potęga jest trudna do opisania - kto słyszał, ten się zgodzi:-)

spliner sory że Cię tak ta interpunkcja uraziła,spróbuje sie poprawić;) a co do subów to może nie mówmy tu o Earthquake czy Velodyne bo to troszke drogie w porównaniu do sw100b czy sw1000:) mi raczej bardziej chodziło to porównanie z tym basem w kinie i w muzyce ale w danym przedziale cenowym,no moze kilka stów wiecej,ale nie kilkadziesiąt:) wiec takie zabawki jak przez Ciebie wymienione to może zostawmy na inne dni i tematy,no oprócz ps 1000,nie powiem suby paradigma charakterek swój maja i ściany moga naruszyc ale muzy sie raczej boją z tego co słyszałem,no oprócz servo 15,ten to niczego sie nie wystraszy:) no moze klienta cena wystraszy:)POZDRO

taa.. problem w tym, że budżetem zarządza tatuś, mający zdrowe podejście do cen sprzętu (800 zł za suba to max). Niestety mój pokój jest otwarty na parę innych pomieszczeń (i nie jest dobrze wytłumiony, co osłabia bas) a w sumie wyjdzie mi tego z 65m2 :(

potestuję te kody i zobaczymy...

No i testuję, ale tylko SW-1000. W kinie dobrze, w muzyce nawet lepiej, ale trzeba go było odpowiednio ustawić (tzn zestroić z ampem). Efekt jest super biorąc po uwagę cenę (730) i moje pomieszczenie (35m2 + kolejne 30m2 otwartych pomieszczeń). Tylko nie mogę go schować w rogu pokoju, bo mi się kaloryfer odrywa :).

A niby to tylko 80W RMS...

No i jeszcze jedno - kabel ze zwykłej miedzi 10m vs profigold 3m do suba - różnica polega na niewielkim szumie (przy tym pierwszym), a profigold w tej klasie subów albo nie pokazuje, na co go stać, albo po prostu kable to lekka podpucha ;)

czyli z twojej wypowiedzi - vorpane wynika, że SW-1000, który ma 80 wat mocy ma charakterystykę odpowiednią zarówno do filmu, jak i do muzyki.

Testuj pod każdym kątem i jeszcze napisz.

Elfan? Ty masz zestawy KODY jaki? Bo suba to masz SW-100B, powiedz on ma 20 wat więcej od 1000, a jego charakterystyka według Ciebie jest lepsza do muzyki, czy takie masz pomieszczenie, że 1000 by zagrał gorzej, a 100B gra lepiej?

Wiesław,mam małe pomieszczenie(12m2) i dlatego wybrałem sw100b ponieważ gdy wzmak w subie jest wydajniejszy to głośnik jest lepiej kontrolowany i efekt dudnienia jest mniej prawdopodobny,wiec dlatego wybrałem sw100B bo według mnie lepiej kontroluje bas od sw1000,i głośnik ma na oko lepszą konstrukcje bardziej nowoczesniejsza,no i jest bardziej solidny sub od sw1000,a poznałem to po wadze około 4 kg wiecej wazy:) przy prawie takich samych wymiarach,ale co do tego basu to jest moja subiektywna opinia i raczej musiał byś mieć takie samo pomieszczenie odsłuchowe w sklepie a potem taki milutki pokój żeby nie powstawało dudnienie bo od tego dużo zalezy jak i ustawienie i wyrególowanie suba,bo jest oczywiste że w innym pomieszczeniu sub bedzie grał lepiej albo gorzej.POZDRO

P.S model zestawu mam w "o mnie"

>> Wiesław

Charakterystyka jest przyzwoita, ale bierz poprawkę, że mam znikome doświadczenie z subami. Dudnienie, owszem, występuje, ale chyba jest akceptowalne (jak za tę cenę). Możliwe też, że to kwestia ustawienia, choć próbwałem już kilka miejsc i nie słychać szczególnej różnicy.

Z początku obawiałem się, że jednak będzie za słaby, ale kiedy ustawiłem wszystkie kolumny na "małe" i crossover na 100Hz, dostał kopa. Przy scenie walki Gandalfa z Balrogiem (Dwie wieże) nawet nieco poruszył kiszki moje :).

Mało tego - dla mojego tatusia odpowiednio jest, kiedy ustawię wzmocnienie na jakieś 60%!

Występuje też coś, co mnie dziwi. Otórz ustawiam mu filtr na 150Hz i gra. Przestawiam filtr na 70Hz i... gra identycznie! A sygnał dostawał wtedy

Mnie sie pytasz dlaczego? Stoi tak w instrukcji i tak jest. Odcieciem sie mozesz pobawic jak uzyjesz podejscia do frontow (podwojne zakretki L+R).

Separacja w 5.1 nie ma sensu. Na .1 idzie to co sobie realizator dzwieku zaplanowal i jak cos na wlasna reke scinasz to kaleczysz. Przy "wspomaganiu" subem stereo (u Ciebie to sie nazywa "Sub plus"), na .1 idzie to z frontow co jest pod crossoverem. Duzo lepiej IMHO separowac to w ampie niz w (tym) subie (sprawdzilem nausznie, szumy, "zmiekly" bas).

Ustawienie suba to klucz do sukcesu. U mnie SW-1000 gra najlepiej jak na nim siedze :-) czyli na srodku pokoju. Sprezysty, szybki basik nie za duzo, nie za malo. Jednak ze wzgledu na zonke jest przy scianie, 1.5 m od rogu pomieszczenia. No i gra w kiblu, psia jego mac, 8 m. dalej!

Dobry test suba to taka scena z "Raportu mniejszosci", gdzie ludzie Farella i Cruise grzeja do siebie w hali produkcyjnej z jakiejs dziwnej broni ogluszajacej. Tzw. efekt jelitowy :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.