Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory RLS Callisto III na tle Dynaudio

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Jak oceniacie Callisto III w porównaniu z różnymi monitorami Dynaudio?

Pytam w tym zestawieniu bo dobrze znam monitory Dynaudio

pisałem o tym na innym forum więc przekleję

porównywałem bezpośrednio w salonie RLS callisto III z dynaudio focus 110 i nie było jak dla mnie problemów z 81dB u callisto! mało tego w moim mniemaniu małe RLS zagrały przyjemniej z niżej schodzącym basem i z większą kulturą przekazu bez lekkiego podkreślenia wysokich i jak to robią 110, podobnie miałem jak obie konstrukcje gościły u mnie w domu, w 15m2 focusy zaczęły dudnić bo dosyć mocno pompują br z tyłu, RLS przeciwnie nie dudnią a bas zyskuje głębi schodzi niżej niż w 110, jest strojony br na 46Hz a -6dB ma przy 41Hz to jak na maleństwa rekord! średnica może jest ciut na korzyść dynek 110 ale wyrównanie jej względem poziomów krańców pasm jest na korzyść RLS, tak samo koniec pasma górnego, nie narzucał się w RLS był spokojniej podany scena moim zdaniem była raczej na korzyść RLS nie atakowała twarzy za mocno choć w dynkach minimalnie jest więcej osłodzenia w przekazie, tak więc więcej plusów na korzyść malutkich RLS a 81dB powtarzam jeszcze raz że tego absolutnie się nie czuje grają ochoczo i bas potrafi z nich zadziwić i miałem wrażenie że mimo iż dynki mają wyższą skuteczność to wymagały jednak więcej od wzmaka prądu heed dawał im jeszcze radę ale to było na granicy przesłodzenia czy ocieplenia w kierunku już zamulenia na niższym paśmie z RLS tego nie odczułem bas był bardziej zwinny choć wyższego było mniej , Dodatkowo cena RLS 3tys a 110 prawie 5tys też jest argumentem. RLS można bliżej ściany dosunąć i nie trzeba robić cyrków z wystawianiem ich na środek pokoju bo br dmucha jak oszalały, są lepiej dostrojone do gierkowskiej akustyki mieszkań! konstruktor wiedział co robi :) być może powyżej 20m2 sytuacja by się odwróciła na korzyść dynek ale też nie koniecznie w salonie na odsłuchu też RLS jak dla mnie zagrały sympatyczniej.

dynki mają większy potencjał dynamiki i potrafią wytworzyć większy wolumen ale do średnio cichego słuchania nie ma to większego znaczenia bo osobiście słucham w nocy a wtedy nie można sobie pozwolić na głośne granie. słuchałem też x12 2/8 w domu i mam obecnie 2/6 z którymi RLS bezpośrednio też porównywałem i jedyne co 2/6 ma lepsze to takie minimalne osłodzenie którego nie ma na wysokich ale jest ich w 2/6 jak dla mnie ciut za dużo dlatego je sprzedaje i prawdopodobnie kieruję się w stronę RLS , nie są one stworzone do robienia dziur w ścianach tylko do średnio głośnego słuchania a taki właśnie poziom preferuję i tu RLS sprawdzają się doskonale:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Porównałem RLS Callisto III (3000zł) i Dynaudio Focus 110 (4790 zł).

Bardzo lubię jedne i drugie. Miałem okazję słuchać w pokojach o pow. 10, 16 i 20 m kw. Wzmacniacz Naim XS wraz z cedekiem tej serii. Ponadto Naim Nait I oraz Heed SI.

Bardziej podobają mi się Callisto. Bas dynek przy Callisto wyszedł jakiś taki maślany i wolny. Nawet w największym pomieszczeniu.

Spektakl się zaczął jak Callisto zaprezentowały scenę i pozorne źródła dźwięku, nie do ogarnięcia przez dynki. Bardzo pasuje mi kapitalna zwiewność i lekkość z jaką Callisto potrafią zagrać, dynki jakby cały czas "trzymały się ziemi" i nie mogły "odfrunąć". Prezentacja dźwięku z dynek była zbyt gęsta jak dla mnie. W Callisto podoba mi się umiejętność przedstawiania basu w sposób niewymuszony, bez ociężałości i napinania się, dzięki temu jest on zwinniejszy i bardziej konturowy niż w dynkach.

Sama prezentacja dynek, zanim podłączyłem Callisto podobała mi się bardzo. Obszerny dźwięk wypełniający pokój ale nie natarczywy. Gdybym nie przeciwstawiał tym dynkom Callisto III, przyjął bym, że lepiej nie można. A tu okazało się, że można i lepiej i taniej.

Tymczasem warto wziąć pod uwagę, że moja ocena dotyczy tego co mi się bardziej podoba i nie mam ambicji do wydawania jednoznacznych opinii "te lepsze a tamte gorsze". Tak nie jest. Uważam, że obie pary prezentują tę samą klasę dźwięku ale kompletnie odmienną formę jego prezentacji a Callisto poprostu lepiej spełniają moje oczekiwania.

ten midbas jest w Callisto mały ale potrafi wiele!

Ukryta Zawartość

dynki 2/8 spora dynamika duży sound i głębszy bas od 2/6 ale czy głębszy od RLS ciężko mi teraz napisać na pewno bardziej poluzowany mniej dokładny średnica nawet ok góra za bardzo sklejona i czasem wyskakiwała za bardzo jakoś tak podobnie jak w 2/6 niby miło dla ucha ale nie do końca powściągliwie, ustawić 2/8 najlepiej powyżej 20m2 najlepiej bo to kawałek monitora jest, generalnie całkiem sympatyczny monitor ale bez finezji i dokładności w brzmieniu widać taki musiał być z założenia , x12 za surowo na górze jak dla mnie zagrały i z solo mini i z heedem, 110 najlepiej z testowanych dynek ale pomimo ich zalet nie przekonałem się do nich do końca nie tego szukam w tej chwili.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

prawie 2000$ ja jeszcze podziękuję :)

Ukryta Zawartość

uważam że RLS Callisto III ma doskonałą relację ceny do brzmienia

i bezproblemowego umieszczenia ich bez obawy o dudnienia w gierkowskich szufladach

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Dziękuję Panom Filutowi i Miksonowi za fachową ekspertyzę. Jeśli ktoś byłby jeszcze w stanie słówko nt. Callisto III vs. brzmienie Audience 42 i 52, bardzo proszę.

A tak troche poza tematem - ciekawe jakie bylyby koszty wykonania DIY klona RLS Callisto III? Chyba mniej niz te oficjalne 3000 zl? Przetworniki tu uzyte chyba nie sa az tak drogie? Czy znalazl ktos gdzies dane o zwrotnicy lub inne szczegóły?

o właśnie zapominasz że dostrojenie i wiedza też kosztuje! :)

co z tego że skopiujesz obudowę i kupisz elementy jak nie wiesz jak to zestroić

ta wiedza kosztuje a często się zapomina o tym.

Focal + Naim

Przyznam że jestem zdumiony postawionym pytaniem. Chyba mniej? Człowieku nikt nie składa części komputerów, telewizorów, głośników za darmo. Gdzieś ty się uchował do tej pory?

o właśnie zapominasz że dostrojenie i wiedza też kosztuje! :)

co z tego że skopiujesz obudowę i kupisz elementy jak nie wiesz jak to zestroić

ta wiedza kosztuje a często się zapomina o tym.

Zacznijmy od skopiowania (no wlasnie to sie okresla slowem klon, prawda?) a potem dostroimy :))) cokolwiek mialoby to znaczyc :))) Wiedzy tez na ten temat nie brakuje, tylko informacji co tam siedzi w zwrotnicy :)))

Przyznam że jestem zdumiony postawionym pytaniem. Chyba mniej? Człowieku nikt nie składa części komputerów, telewizorów, głośników za darmo. Gdzieś ty się uchował do tej pory?

To takie no wiesz pytanie retoryczne :))) jakbys nie wiedzial, uchowujac sie nie wiadomo gdzie jak do tej pory :)))

to rob klona nikt nie zabrania :) może zaoszczędzisz kasy , na pewno nie czasu może zdobędziesz doświadczenie jak masz urządzenia pomiarowe i programy do wyliczeń podziału etc symulacji,,, :) jak takie to łatwe to potem pochwal się efektem i porównamy na ile inaczej gra klon :)

takie eksperymenty kończą się tak jak w przypadku totem mite gdzie każdy klon grał inaczej z tego co można poczytać na forach :)

Focal + Naim

Na marginesie.

Jest na forum wielu zdolnych kolegów z ogromną wiedzą. Nie mam co do tego wątpliwości. Chcę jednak przytoczyć pewną historię. Było mniej więcej tak.

Byliśmy kiedyś we trzech w sklepie, gdzie stały produkty RLS. Ja się "zapaliłem" do RLS Callisto i kombinowałem jak uskładać na nie pieniądze, bo odsłuch wypadł genialnie. Koledzy stali od jakiegoś czasu przed kolumnami RLS Phobos i zawzięcie coś gadali. Okazało się, że obliczają o ile taniej można je zrobić i jak to się dzieje, że one tu tyyyle kosztują. No i wyliczyli, że ta para kolumn "powinna" kosztować połowę tego co kosztuje. Oczywiście padło zdanie, że "za połowę tej ceny można sobie samemu zrobić takie kolumny".

Na co sprzedawca wyjął tysiąc zł w gotówce a z szuflady kopertę. Położył na biurko i powiedział - pakujemy do koperty te pieniądze, zaklejamy i opisujemy własnoręcznymi podpisami. W środku koperty z pieniędzmi załączamy kartkę, na której spiszemy panów deklarację o wykonaniu kolumn. Jeśli w terminie 2 miesięcy panowie przywiozą własne klony i zagrają one tak dobrze jak RLS, pieniądze są do panów dyspozycji.

Efekt był taki, ja od siedmiu lat cieszę się kolumnami RLS Callisto a moi koledzy już tam nie zaglądają bo się wstydzą. Przy kolejnych zakupach czasaem sobie żartujemy wspominając tę sytuację.

Miałem u siebie różne klony, diy i samoróbki. Głównie jeżeli chodzi o końcówki mocy, ale kilka par kolumn również. Zawsze na najlepszych komponentach i najlepszych głośnikach. ZAWSZE brzmiały kiepsko. Drobiazgi potrafią zniszczyć brzmienie. Nie wiem skąd wzięło się podejście że każdy może sam zrobić sobie sprzęt który zagra świetnie. Nie każdy ! A sprzęt który zrobiliśmy sami gra dobrze ... ale tylko u jego twórców - głównie z przyczyny samozadowolenia, w głowie ...

• 8 miesięcy później...

mam obecnie dm2/6 i tak mi po głowie chodzą te rls callistoIII, ktoś miał okazje tego słuchać na densenie? pokój odsłuchowy mały około 10-12 stad moje zainteresowanie tymi monitorami

mam obecnie dm2/6 i tak mi po głowie chodzą te rls callistoIII, ktoś miał okazje tego słuchać na densenie? pokój odsłuchowy mały około 10-12 stad moje zainteresowanie tymi monitorami

Skontaktuj się z producentem.

Na Audio Show zgadało się, że on w domu ma również Densena :)

RLS

ul. Kamińskiego 2/9, 03-130 Warszawa

tel. 22 258 06 08, 0604 160 604

e-mail: [email protected]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to sie skusiłem jednak na te maluchy, z tego co napisał mi pan Rokoszewski jestem dobrej myśli w kwestii wpasowania sie w system densena, do piątku powinny dotrzeć do mnie, zobaczymy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.