Skocz do zawartości
IGNORED

Karta Dzwiękowa + DAC

Luc2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się Was poradzić.

Będę składał komputer stacjonarny, podzespołem bazowym będzie ta karta główna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma ona zintegrowaną kartę dźwiękową z wyjściem spdif.

Po złożeniu kompa chciałbym słuchać z niego muzyki (mp3 i flac)

przez AKG Q701 (teraz słucham z nich czasem przez wzmacniacz z glownego systemu)

i teraz pierwsza część mojego pytania:

chciałbym kupić DacMagic Cambridge Audio i połączyć go

swiatłowodem ze zintegrowaną kartą dzwiekową

(bo przecież nie "wetknę" Q701 prosto do niej - to chyba by była profanacja tego sprzętu).

Czy kiedy to zrobię to budżetowość samej karty przestanie mieć jakikolwiek znaczenie -

bo DAC przejmie całkowicie rolę dekodera ? Tak to sobie wyobrażam ale może się mylę ?

i ciągnąc dalej - do DacMagica chciałem podłączyć Vincenta KHV-111 MK, żeby dobrze "napędzić" AKG

Czy taka konfiguracja jest OK, czy to przerost formy nad treścią ? Co o tym myślicie ?

Zaznaczam że dużo pracuję na komputerze - jest on ustawiony w pokoju do pracy i słucham po 3, 4 h dziennie

głównie jazzu i rocka.

Będę bardzo wdzięczne za wszelkie sugestie poparte doświadczeniem i wiedzą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/83138-karta-dzwi%C4%99kowa-dac/

jesteś pewien, że ta płyta Asus-a ma optyczny spdif ? wydaje mi się, że jeśli już, to tylko jako rozszerzenie

jak najbardziej, możesz tak połączyć z dac-emi nie będzie profanacji, zwróć tylko potem uwagę na odtwarzanie przez drivery asio lub wasapi (jesli windows)

Witam serdecznie, przyłączę się "na świeżo" bo temat jest dla mnie również istotny.

Czy wyjście SPDIF/cyfrowe z karty dźwiękowej zintegrowanej z MoBo można uznać za dobre źródło dźwięku? Możemy oczywiście założyć że korzystamy z WasAPI lub ASIO.

A jeśli nie zawsze SPDIF z integrata jest OK to wg jakiego kryterium można to określić? Czy ktoś może zna lokalizację listy kodeków/chipsetów zintegrowanych dźwiękówek płyt głównych które nie bezczeszczą dźwięku zbędną obróbką, resamplingiem, czy czymkolwiek innym?

Mam dość podobny dylemat do Luc2000, tj. jak podpiąć wzmacniacz/ampli do peceta ale planuję założyć do tego osobny wątek...

A jeśli nie zawsze SPDIF z integrata jest OK to wg jakiego kryterium można to określić?

Bit-perfect, jitter. Raczej nikt Ci nie odpowie, czy słyszysz różnicę między tanią kartą a audiofilskim transpotrem, sam musisz sprawdzić ;)

zwróć tylko potem uwagę na odtwarzanie przez drivery asio lub wasapi (jesli windows)

Tak, bez ASIO nie da się słuchać. A że DAC Magic nie obsługuje ASIO, to zainstaluj ASIO4All, też jest fajne, bo ma w napisie ASIO, zresztą tyle osób je zainstalowało i nagle ich karty Creative zaczęły im grać o klasę lepiej, a tyle osób na raz przecież nie może się mylić ;)

Tak, wyjścia cyfrowe można uznać za dobre źródło. Jeśli korzystamy z WASAPI/ASIO, to komp wypuszcza zwyczajnie ciąg bitów, więc kwestia kodeków/chipsetów - nie dotyczy.

Może z dokładnością do konwertera optycznego.

SPDIF coax ma szersze pasmo, za to optic separuje galwanicznie PC do wzmaka.

Jest jeszcze opcja USB, atrakcyjna w przypadku dac-ów z zaimplementowaną asynchroniczną transmisją przez USB. Kolejna możliwość - zewnętrzne konwertery USB->spdif. I to bodaj wszystkie dostępne opcje.

Nie spotkałem się z testami MoBo dla Audio ... i raczej się nie pojawią, zbyt dużo zmiennych, aby były wiarygodne.

Problemem mogą być zakłócenia przenoszone z kompa do toru audio.

Wiadomo, zasilacz impulsowy+wysokie częstotliwości. Niektórzy zalecają, aby grać z laptopa na bateriach i jest to jakiś pomysł.

Zwróć też uwagę na wyłączenie oszczędzania energii-procek ma pracować ze stałą częstotliwością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.