Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner plus wielokanałowa końcówka mocy

darex1973

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu zastanawiam się nad dokupieniem do swojego Onkyo 905 wielokanałowej końcówki mocy. Jako, że na forum jest bardzo mało wypowiedzi dotyczących realnych korzyści z takiej konfiguracji bardzo proszę o podpowiedz czy tego typu rozwiązanie da lepszy efekt niż na przykład zamiana Onkyo na Yamahe DSP Z7? Nie wiem czy te przedwzmacniacze, które znajdują się w Onkyo są na tyle, dobrej jakośći, że będzie słyszalna poprawa dzwięku. Końcówka mocy do 5000 złotych na przykład Marantz Onkyo. Bardzo proszę też o wypowiedzi dotyczące jakości przedwzmacniaczy w innych amplitunerach. (Pan ze sklepu TOP HIFI w powiedział mi, że przedwzmacniacze w modelach Marantza 5005, 6005 są tak marne, że nie polecał by takiego rozwiązania)

Zmiana twojego Onkyo na Yamahe DSP-Z7 nie ma żadnego sensu (chyba, że zamiana bez straty). DSP-Z7 to tak naprawdę model RX-V3900 z lepszą sekcją video oraz większą obudową. Dlatego daleko mu do jego starszych braci (tzw. flagowców). Pomysł z wielokanałową końcówką mocy nie jest zły. Nawet jeśli jej nie wykorzystasz w 100% teraz będziesz mógł w przyszłości pomyśleć nad przejściem na system dzielony i zmianą amplitunera na procesor. Da to wymierne korzyści przy odsłuchu wielokanałowym, nie mówiąc już o bardzo dobrym stereo.

Zmiana twojego Onkyo na Yamahe DSP-Z7 nie ma żadnego sensu (chyba, że zamiana bez straty). DSP-Z7 to tak naprawdę model RX-V3900 z lepszą sekcją video oraz większą obudową. Dlatego daleko mu do jego starszych braci (tzw. flagowców). Pomysł z wielokanałową końcówką mocy nie jest zły. Nawet jeśli jej nie wykorzystasz w 100% teraz będziesz mógł w przyszłości pomyśleć nad przejściem na system dzielony i zmianą amplitunera na procesor. Da to wymierne korzyści przy odsłuchu wielokanałowym, nie mówiąc już o bardzo dobrym stereo.

Dzięki Stempel, co powiecie na tego typu końcówkę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki Stempel, co powiecie na tego typu końcówkę?

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie czytałem naprawdę pozytywnej recenzji tej końcówki. Może się okazać, że nic się nie zmieniło na plus.

Ja miałem podpiętą pod moją 905-tkę końcówkę Ushera R1.5.

Było lepiej w stereo, więc przedwzmacniacz daje radę i ma potencjał.

Natomiast w kinie różnicy prawie nie było - oczywiście z powodu tego, że centralny był dalej sterowany z Onkyo, a ten kanał determinuje dźwięk całości.

Ja bym rozważył na Twoim miejscu np.:

3 x monobloki Audiolab 8200M (tyły z Onkyo) lub lepiej 3 x 8200MB (tu jest test poprzedników czyli 8000M:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ewentualnie tu:

Ukryta Zawartość

3 x 8200M (LCR) + 1 x 8200 P (na tyły) - wtedy masz już komplet pod procesor na przyszłość

5-kanałowa końcówka na Ice-Powerach Rotel 1575 ( 5 x 500W przy 4 ohm i dźwięk z lekką manierą lampową wg naszego Audio i forów zagranicznych)

Droższa opcja: Arcam P777 (14.999 zł) - ma 7 końcówek, tak, że możesz zrobić bi-amping dla L i R. Może się uda trafić Arcama P7 na rynku wtórnym - to ta sama końcówka, a cena będzie znacznie niższa.

Nie kupowałbym żadnej przeciętnej końcówki, bo jest duże prawdopodobieństwo, że nic nie wniesie, sęk w tym, że wzmacniacze w 905-tce są naprawdę przyzwoite (jasne, gorsze od Ushera, ale wiem, że przepaści nie było).

A taka wymiana na Yamahę Z7 to w ogóle krok w tył, jesli już to na Yamahę Z11:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie czytałem naprawdę pozytywnej recenzji tej końcówki. Może się okazać, że nic się nie zmieniło na plus.

Ja miałem podpiętą pod moją 905-tkę końcówkę Ushera R1.5.

Było lepiej w stereo, więc przedwzmacniacz daje radę i ma potencjał.

Natomiast w kinie różnicy prawie nie było - oczywiście z powodu tego, że centralny był dalej sterowany z Onkyo, a ten kanał determinuje dźwięk całości.

Ja bym rozważył na Twoim miejscu np.:

3 x monobloki Audiolab 8200M (tyły z Onkyo) lub lepiej 3 x 8200MB (tu jest test poprzedników czyli 8000M:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ewentualnie tu:

Ukryta Zawartość

3 x 8200M (LCR) + 1 x 8200 P (na tyły) - wtedy masz już komplet pod procesor na przyszłość

5-kanałowa końcówka na Ice-Powerach Rotel 1575 ( 5 x 500W przy 4 ohm i dźwięk z lekką manierą lampową wg naszego Audio i forów zagranicznych)

Droższa opcja: Arcam P777 (14.999 zł) - ma 7 końcówek, tak, że możesz zrobić bi-amping dla L i R. Może się uda trafić Arcama P7 na rynku wtórnym - to ta sama końcówka, a cena będzie znacznie niższa.

Nie kupowałbym żadnej przeciętnej końcówki, bo jest duże prawdopodobieństwo, że nic nie wniesie, sęk w tym, że wzmacniacze w 905-tce są naprawdę przyzwoite (jasne, gorsze od Ushera, ale wiem, że przepaści nie było).

A taka wymiana na Yamahę Z7 to w ogóle krok w tył, jesli już to na Yamahę Z11:

Ukryta Zawartość

Yamaha Z11 niestety jest poza moimi możliwościami finansowymi narazie, końcówka mocy do 5000 tysięcy to na razie wszystko co mogę wydać.

Dziękuje mczaj za bardzo merytoryczną odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl może nad jakąś używką. Często można trafić końcówki wielokanałowe Rotela z polskiej dystrybucji po 1 właścicielu. RMB 1066 to koszt około 1500zł a RMB 1075 jakieś 2000-2500zł. Sam mam tą drugą i mogę ci ją do kina z czystym sumieniem polecić."Ba" nawet w stereo z procesorem Roksan Caspian, który posiadałem grała bardzo dobrze na wysokim poziomie :-)

Pomyśl może nad jakąś używką. Często można trafić końcówki wielokanałowe Rotela z polskiej dystrybucji po 1 właścicielu. RMB 1066 to koszt około 1500zł a RMB 1075 jakieś 2000-2500zł. Sam mam tą drugą i mogę ci ją do kina z czystym sumieniem polecić."Ba" nawet w stereo z procesorem Roksan Caspian, który posiadałem grała bardzo dobrze na wysokim poziomie :-)

Właśnie biorę to pod uwagę tym bardziej, że te końcówki bardzo tracą na wartości a przypuszczam, że zagrają lepiej od nowych końcówek Onkyo czy Marantza w cenie do 5000 tyś złotych

widzieliście tego "smokaVincenta" 45 kilo wagi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No taka końcóweczka to marzenie :-) Słuchałem kiedyś jakiegoś vincenta i powiem ci, że to bardzo dobry wzmacniacz. Na pewno sporo lepszy niż te Rotele.

Przekracza jednak budżet ach te finanse faktycznie ten Rotel to chyba najlepszy wybór w rozsądnych pieniądzach, zostanie coś na późniejszą wymianę Onkyo na jakiś procesor.

Pomyśl też nad opcją końcówej tylko dla LCR, onkyo naprawdę da sobie radę z tyłami, poza tym "tyły" i tak brzmią zazwyczaj inaczej niż L i R. A wtedy masz więcej opcji, bo możesz kupić dwie końcówki stereo, jedna dla L i R, druga dla centralnego (w bi-ampingu albo po prostu podłączony jeden kanał - ma wtedy dla siebie cały zasilacz i przez to większą moc).

Końcówek stereo jest spory wybór, są Rotele, Audiolaby, Nady - zawsze się 2 dobierze.

Trafiają się też końcówki 3-kanałowe, np. bardzo dobry Primare (3 monobloki w jednej obudowie):

Ukryta Zawartość

Tu też bym się spytał, kto wie jaka będzie cena:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl też nad opcją końcówej tylko dla LCR, onkyo naprawdę da sobie radę z tyłami, poza tym "tyły" i tak brzmią zazwyczaj inaczej niż L i R. A wtedy masz więcej opcji, bo możesz kupić dwie końcówki stereo, jedna dla L i R, druga dla centralnego (w bi-ampingu albo po prostu podłączony jeden kanał - ma wtedy dla siebie cały zasilacz i przez to większą moc).

Końcówek stereo jest spory wybór, są Rotele, Audiolaby, Nady - zawsze się 2 dobierze.

Trafiają się też końcówki 3-kanałowe, np. bardzo dobry Primare (3 monobloki w jednej obudowie):

Ukryta Zawartość

Tu też bym się spytał, kto wie jaka będzie cena:

Ukryta Zawartość

Dziękuje za bardzo wartościowe porady. Mam jeszcze pytanie jak na tym tle wygląda sprawa z nowymi końcówkami wielokanałowymi Onkyo, Marantza (oczywiście tymi do 5000 tyś złotych)? Chodzi mi o to czy kupując na przykład polecaną używaną końcówkę Arcama dzwiękowo posunę się do przodu w stosunku do tych nowych w pewnym sensie budżetowych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie spodziewałbym się żadnej poprawy po tych końcówkach.

Onkyo PA-MC 5500 to nic innego jak ampli 5008 (czyli też 905) z wyjętą sekcją cyfrową - wskazują na to zdjęcia wnetrza, gdzie sekcja zasilcza i końcówek mocy jest identyczna. Parametry też producent deklaruje te same.

Sam też myślałem nad wymianą na zestawik dzielony Onkyo - to co mnie wstrzymuje to właśnie mały możliwy improvement, który wynikać bedzie nie z lepszych wzmacniaczy, a z ososbnego przedwzmacniacza. Poza tym nie wiedzieć czemu - zestawy dzielone - i onkyo i marantz są tylko czarne.

A co do Marantza - jest końcówka o symbolu 7055. Test tutaj:

Ukryta Zawartość

Nie za bardzo mnie przekonuje, gdyż budowa wewnętrzna wskazuje na bliskie powinowactwo z amplitunerami tej firmy, waga około 15 kg też nie powala, szczególnie w kontekście wagi Onkyo. Być może zestaw Marantza AV7005 + MM7055 bedzie lepszy od Onkyo 905 - trzeba by sprawdzić. Niemniej jakoś w to wątpię.

A co do tej końcówki Primare czy Arcama w zasadzie nie ma wątpliwości - ich jakość jest znacznie wyższa, to już poważne piece, nie jakieś ogołocone amplitunery "udające" tylko specjalizowane końcówki.

Ukryta Zawartość

Nie spodziewałbym się żadnej poprawy po tych końcówkach.

Onkyo PA-MC 5500 to nic innego jak ampli 5008 (czyli też 905) z wyjętą sekcją cyfrową - wskazują na to zdjęcia wnetrza, gdzie sekcja zasilcza i końcówek mocy jest identyczna. Parametry też producent deklaruje te same.

Sam też myślałem nad wymianą na zestawik dzielony Onkyo - to co mnie wstrzymuje to właśnie mały możliwy improvement, który wynikać bedzie nie z lepszych wzmacniaczy, a z ososbnego przedwzmacniacza. Poza tym nie wiedzieć czemu - zestawy dzielone - i onkyo i marantz są tylko czarne.

A co do Marantza - jest końcówka o symbolu 7055. Test tutaj:

Ukryta Zawartość

Nie za bardzo mnie przekonuje, gdyż budowa wewnętrzna wskazuje na bliskie powinowactwo z amplitunerami tej firmy, waga około 15 kg też nie powala, szczególnie w kontekście wagi Onkyo. Być może zestaw Marantza AV7005 + MM7055 bedzie lepszy od Onkyo 905 - trzeba by sprawdzić. Niemniej jakoś w to wątpię.

A co do tej końcówki Primare czy Arcama w zasadzie nie ma wątpliwości - ich jakość jest znacznie wyższa, to już poważne piece, nie jakieś ogołocone amplitunery "udające" tylko specjalizowane końcówki.

Czyli takie małe oszustwo. A z ciekawości wiadmo czy przedwzmacniacze w Onkyo 905 to ta sama klasa co naprzykład 806,807?

Ukryta Zawartość

Zgadzam się z kolega mczajem. Odpuść sobie te nowe końcóweczki Onkyo czy Marantz! Jak już wydajesz pieniążki to rozsądnie, tym bardziej, że masz dobry ampli więc widoczny skok zapewnią dopiero sporo lepsze wzmacniacze.

Na pewno jest różnica jeśli chodzi o zasilanie - w 905 i jego następcach przedwzmacniacz ma osobny zasilacz (są w sumie 3 trafa - toroidalne dla końcówek i dwa dla sekcji audio i video). Pozostałe obwody pewnie podobne.

Mozna jeszcze kupic 3x koncowki stereo Rotel serii 9 lub 10 zmostkowac a tyly zasilac z amplituner. Nie powinno drogo kosztowac.

Co do nowych koncowek Onkyo/Marantz to w tym wypadku chyba chodzi o latwy upgrade. Procesor zostawiasz a koncowke w razie potrzeby wymienisz na lepsza/dokupujesz inna. Rozmawialem z sprzedawca w 'Seven Oaks' i roznica pomiedzy SR7005 a AV7005/MM7055 jest ale nie miazdzaca. Koncowka jest mocniejsza niz te wbudowane w ampli.

Bierz coś firmy QED w miarę możliwości finansowych...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

>mczaj

"Jeszcze nie czytałem naprawdę pozytywnej recenzji tej końcówki. Może się okazać, że nic się nie zmieniło na plus."

Z całym szacunkiem ale większość opinii w sieci jest dość pozytywna. W sieci można bez problemu znaleźć mnóstwo pozytywnych opinii na temat końcówki audiolaba. Faktem jest, że końcówka przeważnie sprzedawana była z procesorem, któremu już troszkę zarzucano.

Przykład

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się: dość pozytywna :)

Natomiast na areadvd napisali, że dopiero podłączenie do tego samego procesora audiolaba końcówek 8000M przyniosło zasadniczą poprawę.

Nie mówię że to zła końcówka, w cenie za jaką można ją teraz dostać jest może nawet świetna, pytanie tylko, czy dużo lepsza od tego co oferuje samo Onkyo 905.

Widziałbym ją raczej jako dodatek do niższych serii ampli z pre-outem, tam poprawa będzie bezdyskusyjna.

procesorem, któremu już troszkę zarzucano.

Przykład

Ukryta Zawartość

ale do dzwieku sie nie przyczepili tylko do braku HD

Ukryta Zawartość

ale do dzwieku sie nie przyczepili tylko do braku HD

W sumie racja, choć na jakimś forum (na które wpadłem przypadkiem) zachwalali właśnie końcówkę a nie procesor jeśli chodzi o dźwięk. Sam jestem ciekaw jak by się ta końcóweczka spisała podłączona do procesora.

A co do whathifi - to do ich recenzji trzeba podchodzić z lekkim dystansem, zerknijcie co napisali o Onkyo 5008 (który btw u nich kosztuje 2400 funtów, więcej niż np. Pionner LX 83, znacznie drożej niż Marantz 7005):

You'd expect a receiver this big to sound substantial, but the TX-NR5008's scale goes way beyond mere expectation.

It's an amazing listen: recently, only Anthem's £16,000 Statement combination has elicited quite the same drama from our Monitor Audio reference system.

Całość tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co do whathifi - to do ich recenzji trzeba podchodzić z lekkim dystansem, zerknijcie co napisali o Onkyo 5008 (który btw u nich kosztuje 2400 funtów, więcej niż np. Pionner LX 83, znacznie drożej niż Marantz 7005):

You'd expect a receiver this big to sound substantial, but the TX-NR5008's scale goes way beyond mere expectation.

It's an amazing listen: recently, only Anthem's £16,000 Statement combination has elicited quite the same drama from our Monitor Audio reference system.

Całość tu:

Ukryta Zawartość

W sumie ciekawe czy podłączenie tego audiolaba na przykład do onkyo 807 dało by dużą poprawę brzmienia.

W sumie ciekawe czy podłączenie tego audiolaba na przykład do onkyo 807 dało by dużą poprawę brzmienia.

w sumie do whathifi mam ograniczone zaufanie kilka razy testowałem wskazywane przez nich sprzęty jako polecane i było tak sobie.

Ukryta Zawartość

Słuchajcie a może by tak ściągnąć jakąś EMOTIVE ? Wyszło by pewnie z 3500zł z ocleniem itp. Czy taka końcówka nie była by krokiem na przód w stosunku do Audiolaba ? Z tego co widzę jest sporo pozytywnych opinii na ich temat.

A może kupic YAMAHA DSP-Z9 i potraktować ją jako końcxówkę mocy do Onkyo (mogę miec za około 3000)?

To raczej bez sensu. Za te pieniądze, możesz kupić końcówkę, która zagra lepiej od tej Yamahy. Poszukaj na wyprzedażach- w wakacje często można trafić dobre oferty.

To raczej bez sensu. Za te pieniądze, możesz kupić końcówkę, która zagra lepiej od tej Yamahy. Poszukaj na wyprzedażach- w wakacje często można trafić dobre oferty.

Dzięki Stempel

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.