Skocz do zawartości
IGNORED

Jak głośno mogę słuchać muzyki?

aadam13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Niedawno zakupiłem 4 ohmowe kolumny (150W) i 8 ohmowy wzmak (60W). I tu pojawia się moje pytanie: Jak głośno mogę słuchać muzyki aby kolumnom się nic nie stało i czy w ogóle istnieje ryzyko spalenia ich? Chodzi mi o jakiś przelicznik abym wiedział,posiadając te dane, jak daleko (procentowo) mogę odkręcić potencjometr głośności.

Dzięki.

A, to w takim razie wszystko będzie OK. Trzeba było odrazu napisać żę wzmacniacz obsługuje 4ohm.

Przy 4ohm, twój wzmacniacz będzie dawał około 100W.

Pozdrawiam!

• Redaktorzy

150 W podawane na kolumnach nie oznacza "mocy" oddawanej przez kolumny, czy czegoś w tym rodzaju, jest natomiast umownym oznaczeniem, jaką moc ciągłą kolumna może wytrzymać. Jeśli producent zestawów nie wypisał, co mu fantazja na pióro przyniosła, wzmacniacz oddający 60 W na 8 ohm (a więc w żadnym razie nie więcej niż 120 W na 4 ohm), nic im nie powinien zrobić. Ale to i tak sytuacja teoretyczna, nikt nie wytrzyma czegoś takiego na pełny regulator. Natomiast mialbym obawy co do czego innego - wzmacniacz może być za słaby, i przy podkręceniu mocno może generować zniekształcenia, niebezpieczne zwłaszcza dla głośników wysokotonowych.

O ,teraz jest jaśniej. Smiało łącz i w "rurę ". Dali dużo zniosą . Wprawdzie miałem 104 -ki ,ale te nie powinny się dużo róznić. A ,że mają wysoką skuteczność (o ile mnie pamięć nie myli) nie potrzebują "wysokiej godziny " na wzmacniaczu, a co za tym idzie ,szybko otrzymasz satysfakcjonujące Cię poziomy głośności .

Serdecznie dziękuje za odpowiedzi. Ale mam jeszcze jeden problem z dzidziny Phono. Posiadam gramofon Thorens 105 gra ok, ale ma zepsuty stroboskop, bardzo mi to nie przeszkadza ale... Składa się z dwóch diod świecących (tak to wygląda) i one świecą, niestety nie pokazując prędkości obrotów. Podejrzewam, że jest zepsuty obwód nimi sterujący. Chciałem wiedzieć ile może mnie kosztować naprawa i gdzie szukać części.

Dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.