Skocz do zawartości
IGNORED

Ponownie Wrocław....odsłuchy Minima Audi

MinimaAudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się z propozycją zorganizowania ponownej prezentacji naszych kolumienek we Wrocławiu .

Biorąc pod uwagę niezbyt budujące opinie po pierwszym spotkaniu w Delcie chcielibyśmy się "zrehabilitować"- pokazać nasze pordukty w bardziej sprzyjającej akustyce.

Zarysy takiego spotkania wstępnie ustalilśmy z kolegą Zegarmistrzem podczas Jego wizyty u nas w Bydgoszczy .Wstępnie ustaliliśmy też "repertruar" takiego spotkania - zestawy Ultima3.2 i Talisman3.2 ( były na poprzednim spotkaniu i u kolegi Kubła , ale "zniknęły" w cieniu MicroMonsterów- nie były słuchane .Jeżeli są inne propozycje -prosimy o sugestie.

Jeżeli są osoby zainteresowane takim spotkaniem-prosimy o wpisy . Wstępna propozycja terminu - koniec przyszłego tygodnia tj. 21 -22 maj .

Pozdrawiam

Witam Minimę - W Delcie cały czas trwają prace nad adaptacją akustyczną pomieszczenia. Nie jest to może taka ingerencja jak w Bydgoszczy, ale efekty mzna juz było usłyszeć w weekend. Miło byłoby podjąc we Wrocławiu forumwiczów z innych części Polski - tak że ze względu na plany ekipy "krakowskiej" i nie tylko sensowny będzie termin minimum o tydzień późniejszy. Pytanie jeszcze jakie plany ma Delta? Co do repertuaru - to faktycznie mogłyby być Ultimy 3.5 - może to zmotywuje Witka do nawinięcia jednego Kateka na 4ohmy;))) Natomiast 3.2 - to jazda obowiązkowa! Co do Talismana to jest jeszcze kilka pomysłów jak je w Delcie uruchomić. Najtańsze modele nie są może partnerem dla Delt (chociaż kto wie?), ale gdyby było zainteresowanie Basica też można zaryzykować.

Pozdrowienia

Myślę że (i mam nadzieje że Minima mnie nie zabije za antyreklamę) 2,5 drożniaki raczej nie warte sa tachania w te i wewtę. Brzmieniowo drugi woofer praktycznie nic sensownego nie wnosi, nie poprawia żadnych cech poza ilością i rozciągnięciem basu. Za to z 2,5 drożniakiem wiążą się określone wymagania co do pomieszczenia odsłuchowego, poniżej 25 metrów kwadratowych nie ma co w ogole startować bo nadmiar basu zamuli cały dźwięk. Panowie, nie ma się co podniecać modelami 3.5 to jest propozycja dla tych co mają wielkie pomieszczenia a nie stać ich na pełnowartościowe 3 drożniaki, przeskoku jakościowego nie ma żadnego.

Aha, a jeśli chodzi o jakieś na prawdę sensowne propoycje to posłuchajcie panowie kolumn z serii Prestige, juz w jednym z poprzednich wątków wyraziłem zachwyt zwłaszcza monitorem (bo ma normalną a nie dziurawą obudowę i jest zadziwiająco szybki biorąc pod uwagę użyte głośniki), ale model wolnostojący b-r to też jest coś zupełnie innego niż miękko grająca Ultima (choć ja osobiście nie jestem zwolennikiem nawet takiego brzmienia, dla mnie zdeklarowanego szybkościowca to jeszcze nie jest to) . Tego sobie panowie posłuchajcie a nie rozbudowanej wersji tego co już wcześniej słyszeliście.

Witam

Mam nadzieję , że Delta ponownie będzie chciała goscić Forumowiczów i Minimę . Mam też nadzieję że prace nad akustyka idę w dobrym kierunku. Jednak na wszelki wypadek warto by przygotować jakieś "wyjście awaryjne" - zainteresowani mogliby zabrać kolumny do siebie , tak jak było to ostatnio- ale wtedy tylko kolega Kubeł skorzystał...

Co do kolumn... Ultimy 3.2 na pewno , Talismany3.2 warto posłuchać z lampą -naprawdę !! Kolega Zegarmistrz słuchał ich u nas z szybkim tranzystorem (Sansui) . Moim zdaniem niezle wypadły z Jolida 502 , a sądzę że lampy Delty są co najmniej równie dobre... Faktem jest że 4 omowy odczep by sie przydał...

Co do większych kolumn ( Ultima 3.5)- one potrzebuja powyżej 30 m2 .Ale zobaczymy... Trochę łatwiej zaaplikować Talismana 3.5 ..... Może Prestige XT ( ScanSpeak w bass-reflexie) ?

Pozdrawiam

Witam,

Podwoje Delta Studio sa zawsze otwarte dla "zasluchanych".

Najlepiej po uprzednim ustaleniu terminu spotkania (to wiadomosc dla nieswiadomych).

A na powtorna wizyte Minima Audio czekamy z niecierpliwoscia.

Bywalcy wiedza, ze kazdy dobry sprzet moze grac u mnie, wiec i Minima Audio powinna.

Czekam na propozycje terminu pasujacego Forumowiczom i Tobie Waldku (tak abysmy mogli przed spotkaniem popracowac nad ustawieniem).

Mile widziani takze "zasluchani" z innych rejonow Polski.

W sprawie Talismanów - to fakt, że poprzednią wizytę MA zdominowały MicroMonstery, ale czas jaki trzeba było poświęcić aby je w końcu rozruszać, a potem mnóstwo przyjemności ze słuchania tych kolumn nie pozwoliły na zapoznanie się z Talismanami. Pamiętam jednak dzień, w którym oddawałem kolumny i Waldek z Minimy podpiął u mnie na czas krótki T3.2-jki. To gra bardzo interesująco, rzuca się w uszy piękna stereofonia z głęboko rozbudowaną sceną (najwyraźniej jest to brzmieniowa wizytówka firmy). Warto posłuchać dłużej i chętnie to zrobię.

BZ - z tym 3.5 to dla tego tak się upieram, poniewaz pamiętam róznicę między Dali 350 i 450 - niby te same głośniki, a jaka różnica. Dobrze zestrojony 2ipół drożniak potrafi zagrać po prostu pełniejszym dźwiękiem. Połączenie osiągnięć barwowo-przestrzennych 3.2 z odpowiednią masą dobrze kontrolowanego basu - może dać efekty piorunuące - taką mam nadzieję bo dla mnie alternatywą są aktualnie znacznie droższe Grand Divy i Danish Physics Point Zero 2 (ale to i tak musiałoby grać w innym pomieszczeniu niż moje, bo w aktualnym to nie widzę alternatywy:)

prawde powiedziawszy w moich 24mkw nie obrazilbym sie za wiecej basu niz dawaly Ultimy 3.2 -> co prawda zastrzezenia mielismy glosnie do gory (i dlatego informacja o wersji SE z lepsza kopulką jest naprawde istotna), ale Ultimy 3.5 moglyby zagrac jeszcze lepiej :)

>Zegarmistrz dobrze piszesz co do ultim3.5, tez mam spore pomieszczenie i ciekawym, jak graja te glosniki, tym bardziej po tym co czytalem o 3.2; no bo jak to nie gra, to dla mnie z kolei alternatywa pozostajnie albo cos skladac kupiwszy uprzednio przetworniki (a tu tyle mozliwosci roznych, ze trudno zdecydowac ktora droge obrac), albo jeszcze sound&line...

Witam

Cieszę się że Delta jak zwykle gościnna i otwarta .

EL 34 + Talisman to powinno być dobre połączenie . Co do terminu- czekamy na sugestie

Pozdrawiam

ps.

--->santadog - zrobione....

Zegarmistrz: chodzi o to że słuchając 2 drożniaka raczej łatwo przewidzieć jak zachowa się ta sama konstrukcja tylko rozszerzona o jeszcze jeden woofer. Jasne że większy power u dołu będzie, ale tak na prawdę to ciągle ta sama koncepcja. Dlatego sensowniej jest posłuchać czegoś zupłnie innego. Tym bardziej że większość klientów i tak nie dysponuje pomieszczeniami odpowiednio dużymi do Ultim 3.5.

pal55: chciałbym zauważyć że nie to jest OK co jest OK, ale co się komu podoba. Według mnie Ultima 3.2 ma całkiem dużo basu jak na pomieszczenie 24 m2, sam mam pokój 20 m2 i Talismany 3.2, i nawet one mają dosyć basu, mimo że jesli chodzi o niskie to Audax nie ma startu do Vify. Wydaje mi się że w 24 m2 Ulitmy 3.5 więcej by napsuły (kompresja przyjacielu, weź pod uwagę że za dolny woofer w Ultimach 3.5 robi Vifa z serii M, przyrost masy jest drastyczny) niż poprawiły. Poza tym z tego co widziałem na zdjęciach wynika żeście tych ultim słuchali głównie z lampami. Z tranzytorem "ustawowo" zrobiłoby się więcej basu. Nie kwestionuję natomiast odsłuchu modelu SE.

Nie uważnie oglądasz zdjęcia, był tranzystor a poza konkursem to nawet jeszcze jeden i Hybryda. Mi raczej również brakuje trochę góry, w sensie większego jej udziału jakościowego niż ilościowego.

Miałem Dali 450 w bardzo mocno wytłumionych 15-16m2 i było bardzo dobrze. Jeżeli w Ultimie 3.5 jest to tylko proste dodanie basu to faktycznie nie byłoby się czym podniecać, natomiast dobrze zaaplikowany dodatkowy głośnik potrafi stworzyć lepsze warunki pracy dla swojego partnera z pary. W 450 dolny głośnik był identyczny i pracował do 500Hz - efekt w optymalnych warunkach był kapitalny zarówno pod względem rozciągnięcia jak i szybkości (znając nawet Twoje gusta BZ śmiem twiedzić, że podobałoby Ci się) - dość, że dwudrożne 350 grają na ogół zdecydowanie wolniej, z resztą podobnie jak moje Coupe i prawdopodobnie też Ultimy 3.2. Niestety tam kulawą kaczką tańszych Dali był tweeter, który często odpowiada za całościową klasę brzmienia. Czegoś tam jednak ponad dodatek basu od Ultim 3.5 bym oczekiwał.

pitdog - po posłuchaniu s&l u Cortazara jestem pełen szacunku dla Martina jako twórcy kolumn, bo faktycznie dostosował produkt do potrzeb klienta bardzo dobrze (ze względu na użyty wzmacniacz rezerwa tkwiąca w głośnikach była jeszcze bardzo duża). Przy tym czegos łucham na codzień nie było to dobre zestawienie, ale to akurat nie ma znaczenia znając specjalne gusta Cortazara i jego wymagania. Zdecydowanie s&l wydają się być warte rozważania. Pozostali Polscy producenci kolumn też coś tam mają w ofercie, ale w przypadku tych większych - powoli zaczynają iść w ilość kosztem jakości - a to dla mnie jest nie do przyjęcia.

Ultima 3.5 jest zbudowana w taki sposób jak się spodziewasz, niskośrednioton jest "odprężony" dzięki zastosowaniu woofera. Pracuje w oddzielnej komorze, o zdecydowanie mniejszej pojemności niż w przypadku modelu 3.2 przez co pewne przyspieszenie jest, jednak zasadniczo nie ma rewolucji, ciągle charakter jest pwłaściwie ten sam, rewolucja jest za to na basie. Nie ma co ukrywać, Vifa to nie jest szybki głośnik, a wiadomo że z próżnego to i Salamon... (jak to mawiał tow. Gomółka :)) Dopiero Prestige XT wnosi coś faktycznie nowego do dźwięku, jest i dużo basu i sam dwięk jest wyraźnie czystszy, choć tak do końca czysty też nie jest. Takie już są głośniki spod znaku Vify i SS. Mnie osobiście Ultima 3.5 mniej się podoba niż 3.2. Właśnie ze wzgledu na ten bas, jakoś nie lubię jeśli jest go sporo. Oczywiście braku tonalnej równowagi 3.5 nie można zarzucić, ale bas się robi jeszcze bardziej "vifowski" a za tym jak wiesz nie przepadam.

Piterski: czytaj uważniej, nie napisałem że mieliście tam wyłącznie lampy, ale ze głównie lampy, z wypowiedzi wynika że Abox i spółka raczej nie były "gwoździem programu".

Takie mam jeszcze pytanko do kolegów z Warszawy: drażnią was uboższe wysokie tony ze Scan speaka 9300 niż w wyższych modelach tej firmy, a jakoś odpowiada wam lekko wyprany ze szczegółów i barw dźwięk Vify PL?? Ja na przykład zawsze na pierwszy ogień biorę średnicę, ponieważ średnimi leci najwięcej materiału muzycznego i wszelkie niedociągnięcia na średnicy drażnią mnie osobiście najbardziej. A Vifa PL na średnicy bardzo przeciętnie gra bo taka już jest...

Poza tym osobiście średnio wyobrażam sobie połączenie SS 9700 i Vify PL 18 WO... SS 9700 można wrzucić do Prestige XS na przykład, wtedy całe pasmo będzie jednakowo bogate w informacje, w przypadku Ultimy to moim zdaniem pachnie mezaliansem. To oczywiście moje zdanie na ten temat, bardzo ciekawi mnie Wasze.

Pozdro!!

Witam,

czekam na propozycje terminu spotkania.

Sobota, czy piatek? 28/29 maj czy 4/5 czerwiec?

BZ>>>>

Mam wielka prosbe - nie dominuj watkow dotyczacych spotkan we Wroclawiu.

Twoje wpisy nie dotycza tych spotkan. Albo przyjedz osobiscie i wowczas sie "wymadrzaj" ale na temat.

Albo zaloz watek o swoich problemach i tam sie wykazuj.

We Wroclawiu wszyscy odwiedzajacy Delta Studio sa osluchani i maja wyjatkowo wrazliwy na muzyke sluch.

Sami potrafia sluchac bez ukierunkowywania.

Takze, szalenie "niemodne" jest, tu na poludniowym-zachodzie, preferowanie dzwieku "puszczajacego krew z uszu".

My czerpiemy z muzyki przyjemnosc, nie katorge.

Zycze odnalezienia uczucia w muzyce.

Pozdrawiam

Witold Jaskulowski

PS. do wszystkich wpisujacych cos o Delta Studio.

Nie skracajcie nazwy do slowa Delta, bo roznej masci delt jest sporo i nie trudno o pomylke.

Prosze o podawanie pelnej nazwy Delta Studio w przypadkach gdy o nia chodzi (firme i sprzet).

Dziekuje

PIOTREQ>>>>>

Podstawowe pomieszczenie to 4,05 x 4,75 x 2,47 m.

Plus maly dodatek we wnekach okiennych.

Powierzchnia: 19,24 m kw

Kubatura: 47,52 m szsc.

To na razie musi tak byc.

Witold

Witam

Ostatni week-end maja mamy wstępnie zarezerwowany na prezentację Prestige'ów w Warszawie , więc proponowałbym pierwszy week- end czerwca - ale w razie czego postaramy sie dostosować do Waszych propozycji .

Co do asortymentu sprawa cały czas jest otwarta - mimo różnych głosów :-) . Ze swojej strony bardzo chcielibyśmy "zrehabilitować " Talismany .....

---> Witek

Jak prace nad akustyką pomieszczenia ? I czy będzie EL 34 ?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.