Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory KEF - dylemat przy wyborze kolumn :(

shin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Forumowiczów.

Sprawa się tyczy problemu w wyborze kolumn marki KEF ( słyszałem o nich wiele dobrego )... Od razu zaznaczam że kupuję "w ciemno" bez wcześniejszego odsłuchu. A dokładnie chodzi mi o modele; Q1, IQ3 i IQ30. Które według Was grają najlepiej... słucham głównie Rocka, Bluesa, Jazzu i okazjonalnie Heavy Metalu. Pokoik w którym ma to zagrać jest niewielki, 4,00m x 2,80m.

Obecnie posiadam monitory JBL ES30 a napędza je Yamaha AX-592 ( docelowo myśle jednak nad zmianą na NADa C315/C316 lub C326 ). Jak łatwo się domyślić z obecnej konfiguracji nie jestem zbytnio zadowolony... więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Witam!!!

Ja mam IQ 30 . Nie gra to zle, monitory maja bardzo ladna srednice i przyzwoita gore i przestrzen,ale nie za mocny bas,dlatego raczej wymagaja wzmacniacza z dobrym basem i raczej wskazane jest aby staly blisko sciany tak przynajmniej u mnie sie sprawdza.Moj pokoj ma jakies 2,5 na 5,5 . Dobrze zeby pokoj nie byl zbyt pusty.

podstawki tez raczej wyzsze powinny byc, nie moga stac ponizej glowy bo wtedy bas wogole traci . Zadnych kolcow besposrednio pod monitorami. Co do muzyki to muzyka akustyczna, blus, jazz, symfoniczna rock dobrze wypada. Slucha sie przyjemnie,no co najwazniejsze sluchanie nie meczy. Jak jestes z Poznania lub bliskich okolic to mozemy sie jakos umowic na odsluch. To tyle po krotce jestem w pracy wiec nie moge sie za bardzo rozpisywac. Dodam jeszcze tylko ze u mnie gra to z zestawem Rotela,probowalem ze starym Luxmanem tez nie bylo zle,ale nieco gorzej niz z Rotelem.Najlepiej jefnak wypadly z Baltlabem Epoca III.

Pozdrawiam

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Witam!!!

Ja mam IQ 30 . Nie gra to zle, monitory maja bardzo ladna srednice i przyzwoita gore i przestrzen,ale nie za mocny bas,dlatego raczej wymagaja wzmacniacza z dobrym basem i raczej wskazane jest aby staly blisko sciany tak przynajmniej u mnie sie sprawdza.Moj pokoj ma jakies 2,5 na 5,5 . Dobrze zeby pokoj nie byl zbyt pusty.

podstawki tez raczej wyzsze powinny byc, nie moga stac ponizej glowy bo wtedy bas wogole traci . Zadnych kolcow besposrednio pod monitorami. Co do muzyki to muzyka akustyczna, blus, jazz, symfoniczna rock dobrze wypada. Slucha sie przyjemnie,no co najwazniejsze sluchanie nie meczy. Jak jestes z Poznania lub bliskich okolic to mozemy sie jakos umowic na odsluch. To tyle po krotce jestem w pracy wiec nie moge sie za bardzo rozpisywac. Dodam jeszcze tylko ze u mnie gra to z zestawem Rotela,probowalem ze starym Luxmanem tez nie bylo zle,ale nieco gorzej niz z Rotelem.Najlepiej jefnak wypadly z Baltlabem Epoca III.

Pozdrawiam

Też mam ten model. Potwierdzam że ważne jest ustawienie kolumn. U mnie też stoją blisko ściany. Bardzo ważna jest wysokość ich ustawienia. Za kolumnami mam maty wygłuszające co nieco "wygładza" niekiedy sztuczną ostrość brzmienia. Słucham klasyki i jazzu. Dla mnie świetne zwłaszcza do jazzu akustycznego.

Co do basu to też powyżej prawda, ale dla było go nieco za mało więc mam jeszcze podpięty Mordaunt Short Alumni 9 - dość przyzwoity i niewielki sub. Świetnie się uzupełniają ponieważ kierunkowo w ogóle "nie słyszę" suba. Kwestia odpowiedniej regulacji. Nie wolno przesadzać z głośnością i ze zbyt niską częstotliwością.

U mnie grają klasycznym i często polecanym połączeniem: z NAD-em.

A ja bym byl za starszym modelem Q1 ktory mam od kilku lat i sobie chwale : maja 16 cm glosniki i naprawde nisko schodzacy bas, dzwieki < 50 Hz sa jeszcze dobrze slyszalne, do jazzu, wokali, a takze blusa i rocka ktore takze slucham sa b.dobre, dobrze sprawuja sie w niewielkich pomieszczeniach, wymagaja wysokich podstawek, dobrze je skierowac ciut w gore, i trzeba koniecznie zdjac ich oslony, a zbyt duzy bas (u mnie tak bylo) mozna "podregulowac" zatykajac umiarkowanie otwor basowy,

a zbyt duzy bas (u mnie tak bylo)

U mnie też. Te kolumny po prostu mają podbicie (co nie tylko słychać, ale też widać w pomiarach). Niestety to jest częste w kolumnach Hi-Fi również innych firm.

W IQ 30 nie ma tego problemu. Nie ma przegiec w jedna lub w druga strone. Moim zdaniem graja zrownowazonym dzwiekiem. Moze brakuje tego najnizszego basu to jednak srodkowy i gorny jest obecny. Z wzmacniaczem nie za jasnym i z dobrym basem zagraja napewno dobrze.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Dziękuje za zainteresowanie...

Mam jeszcze pytanie odnośnie piecyka :) Czy podany przeze mnie Nad C315 lub C316 będzie do tych monitorków wystarczający czy jednach pokusić się o wyższy model ?

Dziękuje za zainteresowanie...

Mam jeszcze pytanie odnośnie piecyka :) Czy podany przeze mnie Nad C315 lub C316 będzie do tych monitorków wystarczający czy jednach pokusić się o wyższy model ?

Mam C326 i ja bym raczej polecił wyższy model. Jednak ma więcej pary. Nie wspomnę o jakości dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.