Skocz do zawartości
IGNORED

Szklanki - czyli kolumny podłogowe. (VIFA DX25, STX GDN-18-130-8-AKX)

cryptic

Rekomendowane odpowiedzi

Idea

Zachwyt designem Apple nie zna granic, opętanie wręcz przekłada się na własne projekty. Tak właśnie przyszedł pomysł na „Szklanki”, kolejne kolumny podłogowe w stylu minimalistycznym, proste kształty, gładkie błyszczące powierzchnie oraz, jak sądzę udane połączenie czerni i bieli. Chciałem nawiązać do stylistyki innych projektów, „Księga dźwięku” oraz „iPC„, co zaowocowało użyciem tego samego typu materiału, plexiglasu. Zresztą zobaczcie sami.

Trochę techniki

Kolumny są dwudrożne, nisko-średnio tonowy głośnik to STX GDN-18-130-8-AKX, natomiast wysoko tonowy to VIFA DX25, wszystko w systemie bass-reflex w prostej skrzynce z MDF. Skrzynia jest podzielona na trzy komory, górna pusta na wysokotonowy głośnik, środkowa największa na niskotonowy i bass-reflex, oraz dolna z obciążeniem w postaci piasku. Wszystko oczywiście odpowiednio sklejone, skręcone, wytłumione a na koniec oklejone, cienkim plexiglasem. Tworzywo zostało wygięte na ciepło z jednego pasa białego oraz przycięte dwa mniejsze czarne kawałki. Na koniec umieściłem parę detali w postaci portali do podłączenia kabli oraz szpilek na których cała konstrukcja stanęła. Serdecznie zapraszam do obejrzenia galerii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14456-0-93835300-1309104194_thumb.jpg

post-14456-0-10139700-1309104207_thumb.jpg

post-14456-0-88666200-1309104223_thumb.jpg

post-14456-0-27935700-1309104234_thumb.jpg

post-14456-0-95796700-1309104244_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idea

Zachwyt designem Apple nie zna granic, opętanie wręcz przekłada się na własne projekty. Tak właśnie przyszedł pomysł na „Szklanki”, kolejne kolumny podłogowe w stylu minimalistycznym, proste kształty, gładkie błyszczące powierzchnie oraz, jak sądzę udane połączenie czerni i bieli. Chciałem nawiązać do stylistyki innych projektów, „Księga dźwięku” oraz „iPC„, co zaowocowało użyciem tego samego typu materiału, plexiglasu. Zresztą zobaczcie sami.

Trochę techniki

Kolumny są dwudrożne, nisko-średnio tonowy głośnik to STX GDN-18-130-8-AKX, natomiast wysoko tonowy to VIFA DX25, wszystko w systemie bass-reflex w prostej skrzynce z MDF. Skrzynia jest podzielona na trzy komory, górna pusta na wysokotonowy głośnik, środkowa największa na niskotonowy i bass-reflex, oraz dolna z obciążeniem w postaci piasku. Wszystko oczywiście odpowiednio sklejone, skręcone, wytłumione a na koniec oklejone, cienkim plexiglasem. Tworzywo zostało wygięte na ciepło z jednego pasa białego oraz przycięte dwa mniejsze czarne kawałki. Na koniec umieściłem parę detali w postaci portali do podłączenia kabli oraz szpilek na których cała konstrukcja stanęła. Serdecznie zapraszam do obejrzenia galerii.

Ukryta Zawartość

po co tworzysz nowe tematy

chcesz się pochwalić swoimi konstrukcjami jest do tego temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako, że mam trochę doświadczenia w kwesti design'u, wzornictwa przemysłowego i komunikacji wizualnej, to wypowiem się tylko w tej kwestii - popracuj nad zdjęciami. Fatalne kadry, kiepskie oświetlenie poważnie im ujmują. Poza tym, przy projektowaniu skupiłbym się na dostosowaniu koloru obudowy do koloru membrany STX'a, jako że to one powinna istnieć synergia pomiędzy obudową a kolorem membrany. Z prozaicznego powodu - nie masz wpływu na jej kolor. Ale to kosmetyka, oczywiście to Twój projekt.

Wizualnie domyślam się, że na żywo prezentują się zdecydowanie lepiej, bo wyglądają naprawdę nieźle, widać że miałeś pomysł, który skutecznie wdrążyłeś, tylko te nieszczęsne zdjęcia, które zamiast dodawać im piękna...

Jako, że mam trochę doświadczenia w kwesti design'u, wzornictwa przemysłowego i komunikacji wizualnej, to wypowiem się tylko w tej kwestii - popracuj nad zdjęciami. Fatalne kadry, kiepskie oświetlenie poważnie im ujmują. Poza tym, przy projektowaniu skupiłbym się na dostosowaniu koloru obudowy do koloru membrany STX'a, jako że to one powinna istnieć synergia pomiędzy obudową a kolorem membrany. Z prozaicznego powodu - nie masz wpływu na jej kolor. Ale to kosmetyka, oczywiście to Twój projekt.

Wizualnie domyślam się, że na żywo prezentują się zdecydowanie lepiej, bo wyglądają naprawdę nieźle, widać że miałeś pomysł, który skutecznie wdrążyłeś, tylko te nieszczęsne zdjęcia, które zamiast dodawać im piękna...

Dziękuje za rady, cenię. Niestety nie jestem fotografem, więc doświadczenia mi brak a warunków i sprzętu także. Nie wiem ile lepiej by wyglądały na dobrych zdjęciach, więc nie mam porównania. Myślałem, że są w porządku.

Z tymi membranami chciałem zrobić taki myk, że jeszcze dodać parę żółtych detali, aby wszystko dopełnić. Nie chciał bym tworzyć żółtych kolumn.

po co tworzysz nowe tematy

chcesz się pochwalić swoimi konstrukcjami jest do tego temat

Ukryta Zawartość

ten temat nie ma kompletnie sensu, nie bez kozery ktoś wymyślił cały dział DIY.

Inna sprawa to taka, że zawsze byłem przekonany, że jeżeli ktoś robi forum DIY to z idei tego forum nie da się tam "chwalić"... A co najwyżej pokazywać ciekawe rozwiązania i konstrukcje.

Ukryta Zawartość

Dziękuje za rady, cenię. Niestety nie jestem fotografem, więc doświadczenia mi brak a warunków i sprzętu także. Nie wiem ile lepiej by wyglądały na dobrych zdjęciach, więc nie mam porównania. Myślałem, że są w porządku.

Niekoniecznie trzeba mieć dobry aparat, wystarczy porządny. Ja również nie jestem fotografem, jedynie z zamiłowania... Przejrzyj foldery różnych firm i pokombinuj z kadrami. W kwestii takiego produktu, to naprawdę pomaga, a i użytkownikom daje lepszy wzgląd na sprzęt.

Z tymi membranami chciałem zrobić taki myk, że jeszcze dodać parę żółtych detali, aby wszystko dopełnić. Nie chciał bym tworzyć żółtych kolumn.

To zależy co chcesz zrobić. Myślę, że w założeniu bardziej chodziło Ci o konstruktywizm niż minimalizm. Zamiast żółtych wstawek mógłbyś zastanowić się nad fakturą przypominającą fakturę membrany STX, bądź pomalować cały głośnik na pochodny koloru membrany ale to już inna dyskusja...

Zresztą, jeśli interesuje Cie taka droga, czyli kwestia designu, to tutaj pojawia się duży problem - generalnie, forma przejmuję władzę nad treścią (w tym wypadku odsłuchową), bo ważniejsze jest zastosowanie konkretnych materiałów(vide materiał z którego została wykonana membrana), rodzaj terminali głośnikowych, przez podstawki/kolce, po aspekty, które wbrew pozorom są bardzo istotne - faktura, detal, kolor...

Idea

Trochę techniki

Ukryta Zawartość

Podoba mi się... interesuję mnie szczególnie to oklejenie plexiglasem, jak to zrobiłes i czy jest to trudne w wykonaniu?:]

Ukryta Zawartość

Niekoniecznie trzeba mieć dobry aparat, wystarczy porządny. Ja również nie jestem fotografem, jedynie z zamiłowania... Przejrzyj foldery różnych firm i pokombinuj z kadrami. W kwestii takiego produktu, to naprawdę pomaga, a i użytkownikom daje lepszy wzgląd na sprzęt.

To zależy co chcesz zrobić. Myślę, że w założeniu bardziej chodziło Ci o konstruktywizm niż minimalizm. Zamiast żółtych wstawek mógłbyś zastanowić się nad fakturą przypominającą fakturę membrany STX, bądź pomalować cały głośnik na pochodny koloru membrany ale to już inna dyskusja...

Zresztą, jeśli interesuje Cie taka droga, czyli kwestia designu, to tutaj pojawia się duży problem - generalnie, forma przejmuję władzę nad treścią (w tym wypadku odsłuchową), bo ważniejsze jest zastosowanie konkretnych materiałów(vide materiał z którego została wykonana membrana), rodzaj terminali głośnikowych, przez podstawki/kolce, po aspekty, które wbrew pozorom są bardzo istotne - faktura, detal, kolor...

Fotografowanie tych kolumn było dość zabawne, miałem jedną ścianę na tło, żadnego podkładu, w sensie papieru, prześcieradła. światło z jednej strony z okna i dwa ciężkie klocki do manewrowania. Nieźle się napociłem. Widzę wady tych zdjęć ale bez odpowiedniego tła, filtra polaryzacyjnego to nie bardzo mogłem to lepiej zrobić. Ale fakt, że mógłby teraz niektóre zdjęcia lepiej skadrować. Miałem straszny problem z tym co odbija się w czarnej powierzchni.

Chciałbym iść w stronę wzornictwa przemysłowego a nie elektroniki, akustyki. Jednak jak wiemy jest to wszystko kompromisem, w dochodzi też ważna kwestia budżetu i tu zaczynają się schody. Na pewno nie odpuszczę i w przyszłości zaprojektuje coś lepszego :)

Podoba mi się... interesuję mnie szczególnie to oklejenie plexiglasem, jak to zrobiłes i czy jest to trudne w wykonaniu?:]

Nie bardzo pamiętam dokładnie jakie były koszty, bo czasu już trochę minęło. Jednak licząc pi razy drzwi to, u mnie na jedną kolumnę był biały pas 35 cm na 250 cm = 0.875 m^2 oraz czarne pasy 25 cm na 100 cm = 0,5 m^2. Więc na dwie kolumny w sumie = 2,75 m^2 pleksiglasu. Grubość to 3 mm, jednak kolorem, grubością trzeba manewrować, tak aby zmieścić się w budżecie. Oba kolory były w podobnej cenie, nie chce skłamać ile, najlepiej dowiedzieć się w np. artplex. Zakładając, że metr kwadratowy kosztuje 40 zł to mamy 110 zł.

Jak już pisałem na temat białego pleksiglasu i oklejania, jest problem z przezroczystością. Ja pomalowałem wcześniej wszystko białą farbą i przyklejałem przezroczystym silikonem. Jednak jest to złe rozwiązanie, widać plamy z kleju i miejscami się rozkleja.

Jeżeli robił bym to drugi raz to pod biały plexiglas podłożył bym coś, tzn. okleił bym całość białą gładką okleiną samoprzylepną. Jest tania dobrze się klei do MDF'u oraz dobrze będzie trzymała pleksiglas, jeżeli kupimy taką z klejem z dwóch stron. Jeżeli z jednej strony będzie tylko samoprzylepna to użyłbym jakiegoś kleju w spray'u do plastiku, tak aby wszystko było pokryte jak najbardziej równomiernie.

Więc grubość pleksiglasu trzeba na próbkach sobie dobrać, względem przezroczystości i podłoża. Jeżeli chodzi o czarny to jest on totalnie nie przezroczysty więc nie ma problemu, wszystko sprowadza się wiec do dobrego przyklejenia. Tutaj także użył bym dwustronnej okleiny samoprzylepnej lub zwykłej taśmy dwustronnej.

Jeżeli chodzi o wyginanie oraz obróbkę to jest to wszystko do wykonania w warunkach domowych lub można często to zrobić w firmie która sprzedaje plexiglas. Ogólnie sprowadza się to do rozgrzania powierzchni i jej wygięciu. Ja stosowałem taką technikę, że kładłem pleksiglas na kolumnie, na rogu przykrywałem deską, po czym opalarką rozgrzewałem jak najwęższy pas, gdy pleksiglas zaczynał być plastyczny wyginałem go, dociskając jak najbliżej rogu drugą deską. Metoda skuteczna aczkolwiek trzeba uważać aby wszystko wyginało się równomiernie i równolegle do krawędzi kolumny. Jeżeli źle rozgrzeje się pleksiglas to zacznie pękać lub się opali na czarno, mogą też się pojawić bąbelki. Proponuję najpierw po eksperymentować z małymi kawałkami różnej grubości. Do 5 mm sprawa wyginania jest dość prosta i sprawna, później zaczynają się schody, przynajmniej jeżeli chodzi o technikę z opalarką.

Druga metoda, to taka którą widziałem tutaj na forum w innej konstrukcji i jaką stosuje się profesjonalnie. A mianowicie jest to deska z rowkiem w której znajduje się drut oporowy rozgrzany do odpowiedniej temperatury. Kładziemy materiał nad rowkiem, rozgrzewa się, z góry dociskamy deskę i wyginamy go na rogu deski, można tak uzyskać zaokrąglenie, zresztą przy pierwszej technice z opalarką chyba nawet łatwiej. Ta technika ma wadę w postaci narzędzia które trzeba zrobić lub zdobyć. Przy pierwszej technologi wystarczy opalarka i dwie deski.

Ostatnia lub też pierwsza część to obróbka, skrawanie. Najlepiej sprawuje się frezarka do drewna, taka większa 1000W ustawiona na połowę obrotów, nie na maxa. Tutaj także trzeba po eksperymentować i zobaczyć kiedy materiał się zaczyna przypalać lub kleić. Fronty zrobiłem właśnie w ten sposób, przymocowałem do blatu pleksiglas, wywierciłem otwór, i kolistym ruchem na osi otworu po wiertle, frezarką zrobiłem otwór na głośnik. Rogi zaokrąglałem od ręki frezarką. (Mowa o czarnych elementach). Materiał jest przyjemny w obróbce, można go wycinać naprawdę dokładnie i da się obrabiać*naprawdę grube kawałki. Próbowałem nawet z pleksiglasem 15 mm.

Na koniec dodam, że tak naprawdę ten materiał nie koniecznie może się nazywać pleksiglas, są różne profesjonalne nazwy i różne materiały, polecam poszperać w internecie i na stronach firm które się tym zajmują. Bywa, że różne kolory są z różnych materiałów. Każdy materiał wygina się przy innej temperaturze, jast bardziej lub mniej łamliwy itp.

Jako ciekawostka powiem, że jest taki materiał, który składa się z pleksiglasu pokrytego dwustronnie cienkim anodowanym aluminium. W mediamarktach robią z tego półki na filmy To mógłby być fajny materiał na kolumnę lub sprzęt elektroniczny.

Pozdrawiam i czekam na pytania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.