Skocz do zawartości
IGNORED

Dodatkowe głośniki do Rotela czy nowy zestaw Teufel 5.1

vulterey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Mam świadomość, że tytuł postu może być nieco mylący, ale już spieszę z wyjaśnieniami.

Jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu Rotel RCD-06 + RA-05 + 2xB&W DM 603S3, tu jest dobrze i tak ma zostać.

I teraz zaczyna się dylemat.

Zorganizowałem sobie małe pomieszczenie do oglądania filmów jakieś 2 m x 3,5 m - ciasne, ale własne ;)

PC będzie podawał dźwięk do Rotela na razie po zwykłym wyjściu stereo jack 3,5 mm - to też chciałbym zmienić, żeby w końcu zaczęło to grać chociaż przyzwoitym stereo jak np. chcę posłuchać muzyki z FLAC na Bowersach, ale o tym później.

Pomijając gabaryty, itd. nie mogę wstawić sobie tych B&W do tego pomieszczenia, więc zacząłem się zastanawiać nad dokupieniem jakiś małych kolumn do oglądania filmów. Tak wiem, nie powinienem mieszać stereo z oglądaniem filmów, które powinno przebiegać w otoczeniu 5.1, ale miałem już kiedyś podobne rozwiązanie w oparciu o Yamaha Pianocraft E810 i było dość dobrze - kolumny na ścianie z TV i nawet dawało to dobry efekt - stąd ten pomysł na dodatkowe kolumny do Rotela.

Żeby nie być totalnym laikiem w dziedzinie 5.1 zaczerpnąłem trochę wiedzy z Waszego forum, ale jak zwykle na początku, to nie rozwiewa wątpliwości tylko prowadzi dalej w las.

Zainteresował mnie co prawda zestaw Teufel Concept E 100, ale nadal nie mogę wyleczyć się z koncepcji dodatkowych głośników podpiętych do Rotela ;)

I tu zwracam się z prośbą o poradę.

Co wybrać do oglądania filmów, dodatkowe głośniki do Rotela czy zestaw Teufel ?

Podejrzewam, że cena Teufel będzie podobna do ceny głośników, które wytrzymają współpracę z RA-05, a nie zacharczą się na śmierć po kilku minutach pracy ;)

A druga ważna sprawa to:

Czym podać dźwięk z PC do Rotela i/lub Teufel (oba maja tylko wejścia audio) w celu uzyskania jak najlepszej jakości do oglądania filmów i słuchania muzyki z FLAC ?

Bo na razie to gra to strasznie cicho np. w porównaniu do mocy dźwięku z RCD-06.

W PC mam zintegrowaną kartę muzyczną z całkiem dobrym zestawem wyjść:

8-kanałowy CODEC VT1818 High Definition Audio

- Optyczne wyjście S/PDIF na tylnym panelu

- Obsługuje bezstratny dźwięk 192kHz/ 24bit BD

- Filtr szumów firmy ASUS

więc mam nadzieję, że tu nie ma co zmieniać.

Na płycie też jest zestaw kolorowych wyjść na jack 3,5mm do zestawu 5.1, ale nie mam pojęcia co do tego można podpiąć skoro to nie ma porządnego wzmacniacza na pokładzie.

Sam już nie wiem może wystarczy kupić dobry kabel 3,5mm na RCA (jeśli po jacku 3,5 można coś sensownego posłać), chociaż mam podejrzenie, że można by to wyjście optyczne jakoś wykorzystać ;)

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi co do mojego pomysłu.

pozdrawiam i czekam na sugestie

Zostaw Stereo w spokoju i kup sobie dedykowane kolumny do KD.

Radzę Ci przejrzeć ofertę Teufel, ale w zakładce Home Cinema.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzięki za szybką odpowiedź. Faktycznie zestawy bardzo ładne, ale zapomniałem już że sprzęt, który dobrze gra wymaga swojej ceny.

Zatem zważając na mój ograniczony budżet, będę starał się drążyć temat drugiego zestawu głośników, które wytrzymają spotkanie z mocą Rotela.

Muszę dodać, że w kwestii oglądania filmów nie jestem tak wymagający jak przy odsłuchu muzyki, zadowolę sie zwykłym 2.0.

Czy zatem tą parę głośników:

Ukryta Zawartość

podłączę do mojego RA-06 bez uszczerbku dla głośników jak i Rotela ?

dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie 2.0 pozostaw do muzyki. Ewentualnie zainwestuj w subwoofer i podłącz do zestawu, którego masz i włączaj tylko wtedy jak będziesz chciał pooglądać filmy, bo jak dla mnie oglądanie filmów bez subwoofera mija się z celem :)

A tym bardziej kupowanie drugiego, gorszego 2.0 do oglądania filmów.

Na wstępie odpuściłbym sobie 5.1, bo nie da się uzyskać zadowalającego efektu w pokoju o powierzchni 7m^2. Myślę, że porządny zestaw 2.1 z niedużym subwooferem spełniłby Twoje oczekiwania. Przejrzyj ofertę wspomnianego Teufel'a. Warto też posłuchać Bose Companion 3, a także Companion 5, które to podobno tworzą całkiem niezłą iluzję dźwięku przestrzennego pozostając przy tym małogabarytowym zestawem 2.1.

chyba jednak 2.1 system bedzie lepszy, tutaj jest troche wyboru logitech, genius, teufel, edifier (bardzo dobra jakosc dzwiekowa) itd.

Logitech i Genius nie mają w swojej ofercie niczego ciekawego. Edifier ma kilka interesujących zestawów, ale nie wiem czy nie będą one za mocne do tak małego pomieszczenia.

Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie tym którzy zauważyli mikro rozmiar tego pomieszczenia, i zasugerowali, że może być problem z dobrym rozplanowaniem zestawu 5.1.

Po przymusowym przemeblowaniu w moim mikro pokoju okazało się, że ni czorta nie da się tam wstawić suba, chyba że sobie go postawię na głowie ;).

Zatem moja koncepcja o małym zestawie stereo nie była za bardzo wyprzedzona.

Poszperam zatem na forum w kwestii jakiś dobrych głośników półkowych (tylko teraz takie wchodzą w rachubę).

Jeśli ktoś może mi poradzić w tej kwestii jakiś mały dosłownie, zestaw, (który wytrzyma podpięcie pod Rotela RA-05 [2 x 40 W]) to będę wdzięczny za pomoc.

pzdr

Masz na myśli kolumny?

Jeśli tak to śmiało bierz te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba że masz miejsce na ustawienie kolumn od tylnej ścianki to wtedy te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

moze takie sa w stosunku do innych w dobrej cenie i jakosc tez jest bardzo dobra:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to są kolumny aktywne tak, to jak ma je podłączyć do wzmacniacza?

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich,

Po dłuższej przerwie i po przemyśleniu wszelkich za i przeciw (byłem blisko zakupu Dali Lektor 1, ale fundusze nie pozwoliły) zdecydowałem się na zakup Q Acoustics 2010.

Właśnie zainstalowałem i od dwóch dni je wygrzewam.

Trzeba przyznać, że nawet bas potrafią z siebie wydać całkiem zadowalający, chociaż jak wiadomo do B&W 603 to im trochę daleko, to jak porównywać cegłę do całego budynku.

Brzmią bardzo dobrze, w takim pomieszczeniu wręcz idealnie jak na tą półkę cenową, zwłaszcza, że ta półka cenowa w moim wypadku wypadła całkiem dobrze dla mojej kieszeni ;].

Dziękuję wszystkim, którzy starali się mi pomóc i proszę o zamknięcie tematu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.