Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo A-8850 czy Yamaha ax-570 ?

moll

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc związaną z wyborem jednego z wyżej wymienionych wzmacniaczy, mam możliwość ich kupienia jednak nie mogę zdecydować się który będzie lepszy.Co do wymagań to potrzebny przede wszystkim mocny bas oraz dobry dźwięk. Proszę osoby które mały styczność z którymkolwiek z tych wzmacniaczy o opinię na ten temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/8480-onkyo-a-8850-czy-yamaha-ax-570/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Onkyo to seria Integra o ile sie nie myle - zdecydowanie lepsze od Yamahy pod wzgledem budowy brzmieniowo neutralne a Yamaha zeby zagrala jak potrzeba musi miec narzucajace sie kolumny bo jest leniwa i troche rozciagneta czasem ocieplona . Nie wiem jak 570 ale to przecietny model. A seria Integra mowi sama za siebie. Moj wybor znasz a Ty swoj uzaleznij od pozstalych elementow zestawu.

• 2 tygodnie później...

Miałem Yamahę AX-470, czyli nieco słabszy od 570, pisanie że ta Yamaha to dźwięk zamulony, mało żywiołowy, itp. to zdanie zapewne osób, które nigdy nie słyszały tego wzmacniacza. Odwrotnie, dźwięk jest jasny, szczegółowy i z dobrym basem. Nie jestem pewien, ale mam gdzieś recenzję w Audio tego modelu.

poprostu tu jakiś moderator musi być i już

Yamaha mało żywiołowa i muląca, takie coś może tylko napisać (przepraszam za mocne określenie) TROL który nigdy nie słyszał tych wzmacniaczy, poprostu kapitulacja Panowie, kapitulacja.

Zgadzam się z Sebą-śmiech na sali. Takie za przeproszeniem pierdoły o brzmieniu tej Yamahy mogą pisać tylko "wytrawni" czytelnicy czasopism o tematyce audio. Co do budowy, to faktycznie Onkyo jest świetnie wykonanane, ale dżwięk ma zdecydowanie charakterystyczny,tzn miękkie, z cofniętą średnicą i efektem "dźwięku ze studni". Yamaha jest po prostu jego negatywem.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

miałem dwa wzmaki yamahy i niestety obydwa zmieniłem bo żywiłowy to był tylko bas a środek mało głęboki a góra zbyt płaska,niestety ten dżwięk mniej więcej sie powtarzał na kolejnym wzmaku jamahy-nie oszukujmy sie to są wzmaki komercyjne i elektronicznie na niezbyt wysokim poziomie,stąd tuning mój tych wzmaków-co oczywiście dało spodziewany efekt.skoro moje odczucia odsłuchowe yamahy były takie a nie inne i co za tym idzie zmusiły mnie do zmian wewnątrz wzmaka bo w wersji fabrycznej nie dało sie słuchać to nie nazywaj nikogo trolem,a może mam bardziej wymagające ucho od ciebie i dlatego mi ten dżwęk nie odpowiada!?

w temacie 8742 :jak stuningować yamahe ax550-opisałem wszystkie modyfikacje,a grałem nią na b&w 603,póżniej na cabasse caprera a w fazie końcowej na cobaltach826-wraz z modyfikacją osiągnąłem najlepszy dlam mnie dżwięk w tym systemie.równierz te ostatnie głośniki były modyfikowane.

Van31> powiem szczerze, że zbyt uogólniasz wzmacniacze Yamahy. Modele 550, 570 i Twój 596 to całkiem różne wzmacniacze, a ty wkładasz je do tego samego wora. Jestem tez bardzo ciekaw na jakie szybsze i mocniejsze wymieniłes tranzystory w 596 ( nie dajesz na to odpowiedzi wątku 8742 ). Bo ja uważa, że Yamaha stosuje bardzo dobre tranzystory. W mojej 470 były Sankeny, a to chyba jedne z lepszych tranzystorów.

ja miałem 596 i 590 w tym pierwszym tranzystory były naprawde tanie z tego co pamiętam bo było to dawno i wymieniłem je na tranzystory 2sa1216para2sc2344-końcówka zdaje sie taka choć może być ciut inna.,nie pamiętam firmy-może toshiba.,ale parametry są dla mnie wazne a nie firma.może istotnie wkładam je do jednego wora ale na tych dwóch sie zawiodłem w wersji fabrycznej

• 2 tygodnie później...

Miałem DEnona PMA-725R i teraz mam Yamahe AX-590 i słucham jej na Scherzo 200 i gra naprawde dobrze mimo że kolumny nie są najlepsze.Może faktycznie mogła by grać troche bardziej miękko bo jest twarda i czasami wydaje sie że dźwięk jest płytki zwłaszcza przy cichym słuchaniu ale jak sie ja troszkę podkręci to zaczyna sie koncert :) Co do noeych modeli Yamahy to uważam że są to plastikowe buble tłuczone na szuki--wogóle teraz te nowe wzmacniacze to nie to co kiedyś. Ahhh do co najlepsze odchodzi pomału w zapomnienie :(

• 4 miesiące później...

No a teraz mam Pioneera A-705R i bije je wszystkie na głowe. Fantastyczny dźwięk. Tylko trzeba uważać z bassem bo jest go tyle że rozwali każde kolumny :) Ładny stonowany dźwięk, dość szczegółowy, każde pasmo ok. Budowa konkretna i solidna. POLECAM GO WSZYSTKIM !!!

[obrazekLUKASZ-205333_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.