Skocz do zawartości
IGNORED

Denon czy H/K i jakie głośniki ....

PL3821

Rekomendowane odpowiedzi

>Theli28

THNX - no więc tak,

jak mnie nie było w niedzielę to byłem w sieci i szukałem nowinek u klasyków audio - jednak nie mogę nakłonić mojej jaźni do myślenia audiofilskiego. Tak więc znalazłem właśnie to, o czym piszes i zdecydowałem się w międzyczasie odsłuchiwać w takiej oto kolejności:

CA Azur 540R + 540D

NAD 743 i 533

DENON 1804 i 700 - cały czas jestem tego ciekaw.

Do do kolumn, to jeszcze nie wiem - wiem natomiast, że będą stały przy scianach więc chyba bass-reflex musi byc z przodu - tak wynika z fachowej lliteratury i na pewno chcę kolumn neutralnych - bez ocieplania czy też wystrzania - będę słuchał Wharfedale Pacific Evolution 30/40, B&W (ponoć jednak wyostrzają) i AE Aegis Three (?) w zestawieniu dwa fronty i do koelkcji centralny.

Biorę Nigela Kennedy'ego, AMJopek, Stinga na CD, REM i Stinga na DVD-A i LoTR oryginal special edition na DVD. Zobaczymy.

Plnauję cały dzień - jak posłucham, to się podzielę info.

Tak więc jeszcze raz dzięki - Wasze i Twoje podpowiedzi naprowadziły mnie na te same ścieżki ...

"wiem natomiast, że będą stały przy scianach więc chyba bass-reflex musi byc z przodu - tak wynika z fachowej lliteratury "

niestety kazde kolumny,czy zamkniete czy z przednim czy tylnym bass-reflex muszą byc oddalone od sciany.POZDRO

Male sprostowanie: "(głownie w pure direct - czyli wylaczony tor video, a nie audio jak napisalem." - drobne przejezyczenie ;o)

Robert70>

Robert jaki sub w muzyce, po co? wystarczy ustawić dobrze kolumny

Kolumny mam ustawione i mam wrazenie, ze nawet dobrze. Niestety akustyka mojego mieszkania jest srednio mowiac troche bardziej niz znosna. Gra dobrze i bez suba, ale w smooth jazz i przy odrobinie chilli albo funky jazzu, jednak ten kontrabas brzmi sympatycznie. Zreszta suby w stereo byly od dawna ;o) - ale to nie na ten watek.

Calkowicie sie zgadzam, ze szczegolowoscia... to jest to co mi podeszlo w B&W i czego tak naprawde chcialem. Dire Straits, Clapton... mniam ;o)

PL3821>

jeszcze jedno odnosnie B&W. Niektorzy twierdza, ze te glosniki podobno z lekka zmieniaja swoja charakterystyke po 4-5 miesiacach i sa moze odrobine mniej ostre jezeli chodzi o wysokie tony. Nie wiem czy moje juz sie wygrzaly, czy tez nie...

szczegółowośc jest elegancka,ale vholernie denerwuja ta kopułka tytanowa,jak za ta kase kolumny graja bardzo mecząco,ja bym wolał zdecydowanie paradigm studio reference,B&W nie ma szans do nich i tyle

prawdą jest to co pisze elfan - niezaleznie od tego gdzie jest bass reflex to kolumny powinny być ciut oddalone od ściany. Natomiast jedne są bardziej lub mniej na to wrażliwe. Osobiście mam wrażenie że B&W są wrażliwe na to bardzo a optimum osiągają przy 1,5m odstępu od ściany. Nie zgodzę się że są ostre - szczegółowe, tak! Natomiast to oczywiście kwestia gustu. W porównaniu do nich Paradigm to zupełnie inna szkoła, wydaje mi się że te kolumny to ukłon w stronę KD i niezły kompromis między stylem audiofilskim a KD. Oczywiście audiofile się obruszą bo daleko Paradigmom do neutralności, mi to nie przeszkadza - kolumny do extra wykopu! :)))

The odd get even.

Elfan>> "P.S i Wy dwaj Roberty nie podniecajcie sie juz tymi swoimi B&W:D"

Elfan, czy ty bez osobistych wycieczek nie potrafisz juz zyc? Nikt sie nie czepia twojej cudnej Yamahy wiec zamilcz i pisz TYLKO na temat. Momentami jakbys za duzo z yasperem przebywal na jednym watku.

To nie cyrk, ani kabaret, zebys musial sie wszedzie blyskotliwym humorem popisywac.

PL3821 rozwazal B&W i dostal informacje od uzytkownikow - a chyba o to mu chodzilo.

Wszystkim dzięki - napiszę jak posłucham - może nie będzie to tak fachowa opinia ale za to łatwo "czytalna".

Co do odległości od ścian - 1m to jeszcze OK jak na miejsce dla nich planowane. Jak sie okaże kiszka, to będę przestawiał.

PL3821

Może dorzucę swoje trzy grosze. Jeśli odrzucasz możliwość zakupu tylnych głośników to nie ma sensu zakup głośnika centralnego. Co do dialogów miałeś racje w Dolby Digital idą one przez centralny, ale...moża to "ominąć". Na DVD włącz opcję downmixu do stereo i problem rozwiązany, dialogi będą słyszane wyraźnie na frontach. Przez to zaoszczędzisz nieco kasy, którą będziesz mógł przeznaczyć na lepsze kable, kolumny lub amplituner/amplifer. Teraz sprawa subwoofera. Uważam, że przy stereo jest on zupełnie zbędny, przynajmniej aktywny. U siebie wyłączam go nawet w większości filmów bo pomimo ściszenia miecie niesamowicie (zwłaszcza przy filmie "Pan i władca na końcu świata") - zestaw kolumn który w tej chwili posiadam to JBL LX 2004 (front) i LX 2000 Sub (subwoofer). Poprzednio miałem zestawik z pasywnym subwooferem i bardzo łagodnie uzupełniał niskie tony (fronty podłogowe nie miały głośnika niskotonowego).

I ostatnia sprawa, jestem posiadaczem HK AVR 630. Ktoś z forumowiczów stwierdził, że ta seria amplitunerów wygląda jak z bazaru/odpustu. Nie za bardzo rozumiem, w sumie to poprzednia seria wyglądała jak choinka z różnokolorowymi światełkami.

mzdral - powiedzmy sobie szczerze że cały Harman, ze swoimi plastikowymi frontami wygląda ciut, hm, tandetnie :) ALE - służy przede wszystkim do grania a nie do patrzenia. Ale dzięki wyglądowi jest poza moimi zainteresowaniami (czytaj: żona). To tak tytułem dygresji.

Pozdrowienia.

The odd get even.

Hi mzdral,

mam problem z kilkoma twoimi wypowiedziami:

> Jeśli odrzucasz możliwość zakupu tylnych głośników to nie ma sensu zakup głośnika centralnego.

Co ma piernik do wiatraka? Dlaczego uzalezniac centralny od surroundow. Centralny przenosi wiekszosc sygnalu dzwiekowego a ty go chcesz zredukowac!!!

>Przez to zaoszczędzisz nieco kasy, którą będziesz mógł przeznaczyć na lepsze kable

Dolkladnie tego bym nigdy nie polecal!!! Nie moge sobie wyobrazic by kablarstwo wnioslo wieksza poprawe niz pozadny centralny

>Teraz sprawa subwoofera. Uważam, że przy stereo jest on zupełnie zbędny

to zeczywiscie twoje zdanie, mozna zaakceptowac, ale ...

>przynajmniej aktywny.

to absurd!!! Pasywne suby to katastrofa -> zero mozliwosci dopasowania do pomieszczenia i posiadanych glosnikow

>U siebie wyłączam go nawet w większości filmów bo pomimo ściszenia miecie niesamowicie ..... Poprzednio miałem zestawik z pasywnym subwooferem i bardzo łagodnie uzupełniał niskie tony

To tylko najlepszy dowod na to, ze niewlasciwie zainstalowales swoj nowy sub (i teraz nazekasz na jego zastosowanie tudziez jego przydatnosc w stereo). W poprzednim pasywnym nie mogles nic "zespsuc" poprzez zle nastawienia, wiec dzialal wlasciwie!!

xajas

www.jaschiks.com

Dawno mnie tu nie bylo. Ale widze ze elfan, dalej pierniczy glupoty. Jak sie z nim sprzeczalem o h/k i jego cud yamahe, to mowil ze kazdy ma inny gust teraz mowi ze b&w gra duzo gorzej, czy ten idiota nie zrozumie ze tylko dla niego?? Elfan idz wlacz najlepszy sprzet na siwecie czyli Twoje Yamagowno z prykaczami i daj sobie siana hehehe. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczow ale nie ciebie elfan.

Elfan czy ty nie masz co robic?? tylko siedzisz tutaj i kit wciskasz?? nigdzie cie nie chcieli i znalazles forum:) szkoda tylk oze inni musza Cie tutaj znosic i cierpiec przez Ciebie!!!

Panowie, ostudźcie gorące głowy.

Nie kłóćcie się bo nie taki cel maiło moje pierwsze zadane tutaj pytanie - a dotyczyło wyboru pomiędzy H/K i Denon.

Stanłęo na tym (dwa dni temu), że posłucham

CA Azur 540R/D

NAD 733/533

z Wharfedale Pacific Evolution 40 i B&W (głośniki fronty i ewentualnie centralny)

Czyli, według Waszych opinii, STEREO o ukłonem w stronę KD.

"Na DVD włącz opcję downmixu do stereo i problem rozwiązany, dialogi będą słyszane wyraźnie na frontach."

choćbyś miał bardzo drogie fronty to nie bedzie to tak jak z centralem,dialogi bedą na srodku ale nie bedzie to tak jak z centralem,tam samo jak niskie basy,mało jest frontów z takim basem jak w subie nawet w tym tanszym,no chyba że na frontach masz jakieś za 15kzł duże paki to mozliwe,ale co dopiero jak byś kupił fronty za połowe a za druga suba,to w tym drugim rozwiązaniu było by napewno lepiej jeśli chodzi o bas,tak już jest i tyle.POZDRO

ale wy ostro lecicie hehehe ;) jak tak dalej bedzie to ktos pojedzie do czlowieka, przyłoży mu dubeltówkę do głowy, dyktafon pod biurko i dalejże do sklepu ;)))

Wlascicielu watka za bardzo sie ograniczaszach w swoich wyborach :), ja przynajmniej zawsze uważałem że to miejsce sluży bardziej końcowej, nie wstępnej selekcji :). Na wstępie to sobie możemy wszyscy pobrykać ale nic poza tym.

elfan-

o jakich paradigmach mówisz - jeśli o serii monitor to uważam że jest przereklamowana przez gazetki miałem monitory 3 i sprzedałem... niby niezłe głośniki ale żadna rewelacja - w kinie świetne, bas super (chyba nie słyszałem nic w rozsądnej cenie z tak dobrym basem) ale średnica słaba, wycofana i dość "blada". Paradigmy generalnie podobają się na początku grają efektownie ale "oszukują". Seria studio to już inna bajka ale też inna cena.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.