Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn - potrzebna pomoc.

popek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem jest taki że sam nie mam żadnej możliwości odsłuchu przed kupnem ( I grupa inwalidzka , małe miasto to główne powody, dlatego zostają zakupy przez internet) .

Sprzęt jaki teraz mam to ampli Yamaha RXV 440 , CD to Grundig FineArts (połączone tańszym Bandridge'em ) kable do kolumn Kimber 4PR, kolumny Jamo Studio 180 (tak, wiem że to straszna lipa)

Muzyki słucham różnej, przeważnie spokojnej (chillout, triphop, elektronika) choć czasem lubię posłuchać

mocniejszego rocka. Często oglądam też filmy (dvd Panasonic s35) To co najbardziej mi przeszkadza i czego bardzo nie lubię w aktualnym sprzęcie to że wysokie tony, głos wokalisty talerze perkusji to jeden wielki syczący bałagan. Drugi problem to brak basu

(mój pokój to prostokąt 30m2 i Jamo wogóle sobie nie radzą) Dlatego chciałbym aby kolumny

które kupię brzmiały jak najbardziej miękko i miały wystarczającą ilość basu na 30m2. Z tego co wyczytałem na forum najbardziej pasowałyby Wharfedale Diamond 8.4 (znalazłem za 1200zł)

Choć proponowano mi też Gale 3040 (około 1000zł obawiam się że będą miały za mało basu do pomieszczenia 30m2) i HECO XENON 400 (cena?) wiele dobrego słyszałem też o połączeniu Yamaha + Eltax Liberty 5+ (może ktoś wie gdzie i za ile można je kupić przez internet? a także jak wypadaja w porównaniu do Diamond 8.4 (bas, czy pokój 30m2 nie będzie dla nich problemem?) Zastanawiałem sie też nad Koda NT306 (1350zł) ale jeden ze sprzedawców stwierdził ze to pomyłka łączyć je z Yamaha 440 ("zagra jak boombox") prawda to? Sam nie mogę odsłuchać żadnych z powyższych kolumn więc proszę o pomoc tych którzy je słyszeli i mogą doradzić co wybrać pod kątem mojego sprzętu i muzyki której słucham. Może macie inne propozycje co ciekawego można kupic w cenie do 1400zł (przez internet , z drugiej ręki odpada)

Wybaczcie jeżeli coś co napisałem wydaje się śmieszne ale nie mam dużego doświadczenia w audio.

Pozdrawiam

popek

https://www.audiostereo.pl/topic/8491-wyb%C3%B3r-kolumn-potrzebna-pomoc/

Proponuje poszukaj uzywanych Paradigm Monitor 7. Sam mialem takie i bez problemu radziły sobie w pomieszczeniu 30m2. Niestety obawiam sie ze Yamaha sama tez sobie nie daje rady i kolumny tylko czesciowo wyeliminuja ten efekt. Na szczescie paradigmy sa bardzo skuteczne.

Diamond nawet 8.4 to kolumnienka taniego budzetu i obawiam sie ze spuchnie bardziej niz Jamo w takim pomieszczeniu.

robert a czy ty sluchales diamond 8.4 chyba nie,ja mam te kolumny w pokoju okolo 20 m. i radza sobie bardzo dobrze,w 30 m. powinno byc ok. robert nie wypowiadaj sie o kolumnach ktorych nie slyszales.pozdrawiam

Komplet Yamaha + Eltax dostaniesz w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Eltax 5+ to naprawdę dobre głośniki ale ja słuchałem starszej wersji na czarnych membranach, a słyszałem wiele opini że te nowsze są gorsze. Te głośniki to przede wszystkim dynamika i energia (to co lubie) a przy tym ładnie grają, nie męczą. Ale ty masz duży pokój a głośnik średnio-niskotonowy to niby 16cm jak podaje producent, ja mam 3+ w pokoju 21m i grają dobrze ale ten głośnik zmierzyłem to tak naprawdę 14,5 cm, więc w tak dużym pokoju to niewiem czy wystarczą, fizyki nie oszukasz. Poza tym zależy kto co oczekuje.

u mnie gale graja na ponad 30 metrach - basu w nich nie brakuje - polecam swobodnie jesli chodzi o ta strone muzyki

pamietaj jednak o tym ze jest to sprzet z "klasy budzetowej" a po niej nie powinno sie raczej spodziewac oszalamiajacych rezultatow - ja uwazam ze kolumny sa podstawowym elementem zestawu i warto zainwestowac w nie troche wiecej kaski

tak czy inaczej gale jestem w stanie polecic choc jak na moj gust mogly by miec ostrzejszy i wyrazniejszy sopran - ale podkreslam to sa moje opinie

natomiast pamietaj o tym ze yamaha 440 nie dysponuje zbyt duza moca i czasami moze ci jej brakowac

Witam:) Oprócz kolumn zmieniłbym także kabel głośnikowy z Kimbera4PR na lepszy. Ten model praktycznie nie ma basu. Wysokie tony są w nim uwypuklone co mogło dać u Ciebie efekt taki jak sam opisałeś. Zaleta to czystość dźwięku. Nie wiem czy Eltax 5+ będą takie rewelacyjne. Słuchałem ich kiedyś z NADem 320BEE i CD CAD500SE. Grały niewyraźnie, kluchowato. Bas nie miał żadnej kontroli, średnica zduszona i zamulona, wysokie taże zamulone, zero przestrzeni, tfu. Być może do kina są dobre, ale napewno nie do słuchania muzyki. Oprócz Eltaxów słuchałem także wtedy Paradigmów Monitor 3v3. Zagrały dużo lepiej. Bas był bardziej kontrolowany, wyraźny, dźwięk był bardziaj dynamiczny, średnica dość szczegółowa, przyjemna w odbiorze, wysokie przejżyste i szczegółowe, nieżła scena i przestrzeń. Wiem, że to tylko 3v3, ale wyższe modele grają podobnie. Może coś z oferty Missiona lub B&W jeszcze Cie zainteresuje. POZDRAWIAM:)

-> popek

A może poczytasz np. na forum (wyszukiwarka , dział "opinie") coś o rodzimych produktach i rozważysz ich zakup... np. coś z oferty Audio Academy (Phoebe, Hyperion), czy Qba (seria Elements) tak mi przyszło do głowy - troche to więcej, niż zamierzasz wydać, ale warto sie zainteresować moim zdaniem. Do 30 m2 by chyba wystarczyły... Albo może (nieśmiertelny) Tannoy - M4 lub M5, no to już "duży kaliber" :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.