Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalne trafo do lampowca

wakutoma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zamówić uniwersalne trafo toroidalne do zabawy z równymi układami pre tak aby uzyskać kilka w miarę uniwersalnych napięć. Czy bezpiecznie jest zamówić trafo np 3x110v i łączyć uzwojenia równolegle po 2 lub 3 ? Czy jest jakieś ryzyko takiego rozwiązania ? Wiem, że najprościej zamówić trafo o odczepach 110,220 i 330v ale chciałbym aby miało jakieś sensowne gabaryty. Z góry dziękuję za uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/84935-uniwersalne-trafo-do-lampowca/

Zamów trafo 300v z odczepem na 150V o wydajności prądowej do 50-70mA , zasilacz stab. z regulacją i po problemie.

Dla układów przedwzmacniaczy 70ma starczy z nawiązką ,a odczep na 150V pozwoli zmniejszyć straty mocy na tranzystorze przy napięciach poniżej 200V.

Zakup sobie autotransformator regulowany, bywaja na alledrogo

Np taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko cena coś nie halo i te gabaryty :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tematu wynika, że to ma być trafo do lampowca więc musisz mieć odczep 6.3V na żarzenie no i zależy ile lamp to odpowiednio dużo Amper a poza tym jak mają to być układy z małą ilością lamp to możesz sobie wziąć trafo z wtórnym np. 300V albo więcej bo na anodach lamp jest tak mały prąd że możesz odpowiednio dobrać napięcia przez zmianę jednego czy dwóch rezystorów.

Raczej używany nowe są drogie

Ukryta Zawartość

Indel produkuje trafo do lamp z wieloma odczepami TSL 180/001.

Ukryta Zawartość

Zamów trafo 300v z odczepem na 150V o wydajności prądowej do 50-70mA , zasilacz stab. z regulacją i po problemie.

Dla układów przedwzmacniaczy 70ma starczy z nawiązką ,a odczep na 150V pozwoli zmniejszyć straty mocy na tranzystorze przy napięciach poniżej 200V.

OK o to mi chodzi 300v, 200v i 100v ( odczepy a nie osobne uzwojenia ) ale 50-70mA to trochę za mało. Chciałem trochę poszaleć więc potrzebuję do 100mA ( np po 2 zrównoleglone połówki 5687 lub e288cc na kanał po 25mA każda ) obciązenia czyli pewnie z 200mA na te 300v czyli 60W ale to nie powinien być problem. Do żarzenia mam osobne trafa, ale nie zaszkodzi oczywiście mieć uzwojenie na 13v z oczepem na 6.5v i może 5v do większego prostownika.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Na Alledrogo jeden ze sprzedawców oferuje toroidy o zmniejszonej średnicy. Czy takie trafa oprócz pozytywów w postaci mniejszych gabarytów ( mniejsza średnica a większa wysokość ) mają jakieś wady w stosunku do standardowych. O ile się nie mylę to Yamamoto stosuje takie "grube" trafa toroidalne.

Nie wiem jaki masz fundusz ale możesz napisać np. do Toroidy.pl to zrobią Ci wszystko co sobie wymyślisz.

A co do traf o mniejszej średnicy to nie ma jakieś różnicy w jakości itd.

Oczywiście, że mogą tylko Toroidy.pl trafa do lampowców mają bardzo drogie ( w porównaniu z konkurencją ) a nie wszystkie wypowiedzi na tym forum świadczą jednoznacznie o ich wysokiej jakości usprawiedliwiającej tak wysoką cenę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.